A​genția Națională de Administrare Fiscală a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificată pentru luna iulie 2021, se arată într-un comunicat al instituției.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

"În perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultări între Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate și CECCAR, pentru asigurarea unei înțelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultările vor viza și analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitățile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.", se arată în document.

Termenul de raportare a fișierului SAF-T de către companii va fi definit având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor, experiența altor administrații fiscale europene, dar și posibilitățile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii.

Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul contribuabililor pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.

Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.