Țara cu cea mai lungă istorie de dobânzi negative ale băncii centrale va oferi proprietarilor de locuințe credite pe 20 de ani cu o dobândă fixă de 0%, relatează Bloomberg.

LocuintaFoto: Comisia Europeana

Clienții băncii daneze Nordea Bank vor putea de marți să acceseze credite ipotecare la această rată, Danemarca remarcându-se în contextul pandemiei de COVID-19 ca fiind țara care a rezistat cea mai lungă perioadă cu dobânzi negative ale băncii centrale.

Banca Centrală de la Copenhaga hotărâse în 2012 să adopte o dobândă de referință negativă pentru a apăra coroana în fața euro, proprietarii danezi bucurându-se de atunci de o scădere continuă a costurilor de împrumutare.

Ideea odată de neimaginat de a te împrumuta pentru două decenii fără a plăti dobândă pentru credit vine pe fondul evitării tot mai pronunțate a dobânzilor de referință ridicate de către bancherii centrali.

Raportul trimestrial privind politica monetară realizat de Bloomberg afirmă că nicio bancă centrală occidentală nu ia în calcul majorarea dobânzii de referință anul acesta.

Citește și: