Moneda digitală bitcoin a ajuns un rival pentru aur și ar putea ajunge să fie tranzacționată cu până la 146.000 de dolari dacă va deveni un instrument de investiții de încredere, potrivit unui document al băncii de investiții JP Morgan citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interesul față de cea mai valoroasă criptomonedă din lume a crescut vertiginos anul acesta, investitorii privind bitcoin drept un garant împotriva inflației și ca o alternativă la dolarul în depreciere.

Goana după bitcoini a dus la o creștere mai mult decât triplă a valorii criptomonedei în ultimele șase luni până la un preț record de 34.800 de dolari înregistrat în 2 ianuarie.

„Competiția dintre bitcoin și aur a început deja în mintea noastră”, au scris bancherii de pe Wall Street într-un document în care citează retrageri de 7 miliarde de dolari din investițiile în aur și un influx de 3 miliarde de dolari în Grayscale Bitcoin Trust, o platformă de tranzacționare a criptomonedei.

Asta ar putea însemna un nou început pentru volatila monedă digitală după ani de zile în care a fost ținta speculanților și pariorilor.

„Ținând cont de cât de mari sunt investițiile financiare în aur, o ieșire în masă din aur ca 'monedă' alternativă înseamnă un câștig major pentru bitcoin pe termen lung”, afirmă documentul JPM.

Având o capitalizare de piață de 575 de miliarde de dolari, bitcoin ar trebui să atingă un preț de aproape cinci ori mai mare, până la 146.000 de dolari, pentru a ajunge din urmă valoarea aurului deținut sub formă de lingouri, monede și fonduri de pe bursă, precizează bancherii JPM.

Strategii JPM afirmă că o asemenea creștere va fi condiționată de volatilitatea convergenței bitcoin cu cea aurului pe termen lung.

Aceștia întrevăd posibilitatea ca „mania speculativă” să ducă la creșterea prețului bitcoin între 50.000 și 100.000 de dolari dar avertizează că asemenea niveluri se vor dovedi nesustenabile până când moneda virtuală nu va depăși faza de volatilitate

„Remarcăm că ascensiunea spectaculoasă a bitcoin din ultimele câteva săptămâni a deplasat bitcoin într-un teritoriu mai provocator, nu doar în ceea ce privește poziționarea sa ci și în ceea ce privește valoarea [criptomonedei]”, mai afirmă banca JP Morgan.