În domeniul antifraudei fiscale se vor investiga cazurile de fraudă specifice perioadei de criză COVID-19, astfel că vor fi valorificate analizele de risc efectuate la agenții economici ale căror afaceri au crescut semnificativ în perioada stării de urgență, se arată într-un raport al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Sediu ANAFFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, criza sanitară a determinat ANAF să inițieze dezvoltarea unor segmente foarte importante de activitate din domeniul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

În acest sens, specialiștii Agenției s-au aplecat asupra unor aspecte precum:

• reglementarea verificărilor documentare ca primă etapă în implementarea desk-audit-ului, a controlului de la distanță;

• regândirea formularisticii aferente.

“Astfel, prin verificarea documentară, ANAF își propune să identifice timpuriu problemele, imediat după depunerea declarațiilor fiscale, să facă o analiză de coerență și împreună cu contribuabilii să clarifice din timp eventualele probleme legate de conformarea la declarare și la plată a obligațiilor fiscale. Elementul important este faptul că în afară de inspecția fiscală sunt cuprinse și structurile de antifraudă fiscală. Pe de altă parte, actele încheiate de structurile de antifraudă vor fi supuse procedurii de contestare. În esență, acest control documentar reduce mult perioada supusă verificării și este o formă de identificare timpurie a erorilor sau a cazurilor de încercare de neconformare majoră”, menționează sursa citată.

Tot în domeniul antifraudei fiscale, se vor investiga cazurile de fraudă specifice perioadei de criză COVID-19, astfel că vor fi valorificate analizele de risc efectuate la agenții economici ale căror afaceri au crescut semnificativ în perioada stării de urgență.

Prin implementarea desk-audit-ului, ANAF urmărește ca prezența sa la contribuabili să fie la nivel de excepție.

Inspecția fiscală în primul semestru din 2020

• s-au efectuat un număr de 18.005 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice;

• au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 1,999 miliarde lei (1,9 miliarde lei la contribuabili persoane juridice şi 90,1 milioane lei la contribuabili persoane fizice)

• au fost instituite 269 măsuri asigurătorii în valoare de 349,8 milioane lei;

• au fost aplicate 1.365 amenzi în valoare totală de 4,2 milioane lei;

• au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 266 sesizări, pentru un prejudiciu total de 424,4 milioane lei;

În ceea ce privește antifrauda, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în sumă de 231,1 milioane lei, din care:

• 186,9 mil. lei prejudicii aferente unui număr de 99 acte de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, ceea ce reprezintă 80,9% din total sume stabilite;

• 44,2 mil. lei sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări), ceea ce reprezintă 19,1% din total sume stabilite, respectiv: 1.462 sancţiuni contravenţionale (1.303 amenzi şi 159 avertismente), amenzi contravenţionale în sumă de 14,9 mil. lei, precum și confiscări în valoare totală de 29,3 mil. Lei.

Conform ANAF, în semestrul I 2020 au fost încheiate procese verbale de control în care au fost consemnate implicaţii fiscale reprezentând creanțe fiscale suplimentare datorate de contribuabili în valoare totală de 566,7 milioane lei.