Îmbrăcarea care este realizată cu dificultate în 18,4% din cazuri și mai apoi hrănirea unde doar 9,5% dintre respondenți prezintă un anumit grad de dificultate.
“Pentru 83% dintre respondenți este ușor sau foarte ușor să se hrănească (adică activitatea propriu-zisă de a mânca n.r.), în timp ce 7,5% afirmă că nu le este nici ușor, dar nici greu. Îmbrăcarea este o activitate care se realizează ușor sau foarte ușor în cazul a 67,2% dintre participanți, iar pentru 14,4% nu este nici greu, nici ușor”, se arată în document.
• 59,2% dintre persoanele vârstnice care au răspuns întrebărilor din chestionar consideră că le este ușor sau foarte ușor să își realizeze igiena corporală zilnică. În același timp, pentru 15,1% nu este nici ușor, dar nici greu.
Activități precum igiena corporală și îmbrăcarea se realizează mai ușor pentru respondenții din grupele de vârstă mai tinere (igiena corporală în proporție de 64,7% pentru grupa de vârstă 65-74 ani, față de 50% pentru grupa 85 de ani și peste; îmbrăcarea în proporție de 71,9% pentru grupa de vârstă 65-74 ani, față de 62,8% pentru grupa 85 de ani și peste), în schimb hrănirea se asigură ușor sau foarte ușor în proporții apropiate pentru toate cele trei categorii de vârstă (în jur de 80%).
Prepararea hranei
“Mai mult de jumătate dintre persoanele vârstnice dependente participante la anchetă consideră că le este dificil sau foarte dificil să își prepare singure hrana (69,9%). Pentru 12,4% nu este nici dificil, nici ușor, în timp ce 16% dintre respondenți afirmă că le este ușor sau foarte ușor să își asigure hrana în lipsa serviciului. 1,7% au preferat să nu ofere un răspuns cu privire la acest indicator”, se arată în document.
Respondenţii care la data anchetei beneficiau de servicii sociale fără cazare au declarat într-o mai mare măsură că le este dificil sau foarte dificil să își asigure singuri hrana: 73,7% comparativ cu 66,8% în cazul beneficiarilor de servicii cu cazare.
• Pentru femei este mai greu decât pentru bărbați să își asigure hrana, 71,1% declarând că le este dificil sau foarte dificil să realizeze acest lucru prin comparație cu 67,9% în cazul bărbaților.
“Pe măsura înaintării în vârstă, persoanelor vârstnice dependente le-ar fi din ce în ce mai dificil să își asigure hrana în lipsa serviciului de care beneficiază. Pentru 77,5% din persoanele de 85 de ani și peste care au răspuns la chestionar, acest lucru ar fi dificil sau foarte dificil. Tot la fel ar fi pentru 71,2% din respondenții din grupa de vârstă 75-84 ani și pentru 63,4% din cei din grupa de vârstă 65-74 ani”, menționează sursa citată.
Conform documentului, ancheta a fost reprezentativă la nivel naţional (marjă de eroare de 3,5% la un nivel de încredere de 95%) şi după tipul de serviciu (marjă de eroare de 3,1% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale cu cazare şi marjă de eroare de 3,3% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale fără cazare).
Vezi intregul studiu cu privire la Calitatea Vieții Persoanelor Vârstnice Dependente din România