Unu din patru vârstnici dependenți de serviciile sociale publice au probleme în asigurarea igienei corporale, afirmând că le este greu sau foarte greu să întreprindă acest demers, reiese dintr-o anchetă făcută la solicitarea Ministerului Muncii. În ceea ce privește prepararea hranei, pentru două din trei este dificil să facă singure asta.

Capacitatea varstnicilor de a derula activitati de baza ale vietii zilniceFoto: Ministerul Muncii

Îmbrăcarea care este realizată cu dificultate în 18,4% din cazuri și mai apoi hrănirea unde doar 9,5% dintre respondenți prezintă un anumit grad de dificultate.

“Pentru 83% dintre respondenți este ușor sau foarte ușor să se hrănească (adică activitatea propriu-zisă de a mânca n.r.), în timp ce 7,5% afirmă că nu le este nici ușor, dar nici greu. Îmbrăcarea este o activitate care se realizează ușor sau foarte ușor în cazul a 67,2% dintre participanți, iar pentru 14,4% nu este nici greu, nici ușor”, se arată în document.

• 59,2% dintre persoanele vârstnice care au răspuns întrebărilor din chestionar consideră că le este ușor sau foarte ușor să își realizeze igiena corporală zilnică. În același timp, pentru 15,1% nu este nici ușor, dar nici greu.

Activități precum igiena corporală și îmbrăcarea se realizează mai ușor pentru respondenții din grupele de vârstă mai tinere (igiena corporală în proporție de 64,7% pentru grupa de vârstă 65-74 ani, față de 50% pentru grupa 85 de ani și peste; îmbrăcarea în proporție de 71,9% pentru grupa de vârstă 65-74 ani, față de 62,8% pentru grupa 85 de ani și peste), în schimb hrănirea se asigură ușor sau foarte ușor în proporții apropiate pentru toate cele trei categorii de vârstă (în jur de 80%).

Prepararea hranei

“Mai mult de jumătate dintre persoanele vârstnice dependente participante la anchetă consideră că le este dificil sau foarte dificil să își prepare singure hrana (69,9%). Pentru 12,4% nu este nici dificil, nici ușor, în timp ce 16% dintre respondenți afirmă că le este ușor sau foarte ușor să își asigure hrana în lipsa serviciului. 1,7% au preferat să nu ofere un răspuns cu privire la acest indicator”, se arată în document.

Respondenţii care la data anchetei beneficiau de servicii sociale fără cazare au declarat într-o mai mare măsură că le este dificil sau foarte dificil să își asigure singuri hrana: 73,7% comparativ cu 66,8% în cazul beneficiarilor de servicii cu cazare.

• Pentru femei este mai greu decât pentru bărbați să își asigure hrana, 71,1% declarând că le este dificil sau foarte dificil să realizeze acest lucru prin comparație cu 67,9% în cazul bărbaților.

“Pe măsura înaintării în vârstă, persoanelor vârstnice dependente le-ar fi din ce în ce mai dificil să își asigure hrana în lipsa serviciului de care beneficiază. Pentru 77,5% din persoanele de 85 de ani și peste care au răspuns la chestionar, acest lucru ar fi dificil sau foarte dificil. Tot la fel ar fi pentru 71,2% din respondenții din grupa de vârstă 75-84 ani și pentru 63,4% din cei din grupa de vârstă 65-74 ani”, menționează sursa citată.

Venitul mediu al persoanelor investigate (655) era de 1.227 lei lunar. Jumătate dintre beneficiarii investigaţi au declarat un venit sub 1.100 de lei/lună, iar trei sferturi dintre ei aveau venituri mai mici de 1.600 lei lunar, la data anchetei de teren. Diferenţe privind venitul mediu se înregistrează şi după tipul de serviciu de care beneficiau persoanele investigate la data anchetei (servicii cu cazare şi servicii fără cazare), respectiv un venit mediu mai redus în cazul beneficiarilor de servicii sociale fără cazare.

Conform documentului, ancheta a fost reprezentativă la nivel naţional (marjă de eroare de 3,5% la un nivel de încredere de 95%) şi după tipul de serviciu (marjă de eroare de 3,1% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale cu cazare şi marjă de eroare de 3,3% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale fără cazare).

Vezi intregul studiu cu privire la Calitatea Vieții Persoanelor Vârstnice Dependente din România