Agentiile de rating, somate de CE sa puna capat conflictelor de interese
Informatia pe scurt:
1. Comisia Europeana ameninta cu noi reglementari agentiile de rating pentru evitarea conflictelor de interese. CE e ingrijorata ca agentiile sunt platite de companii pentru ratingurile acordate.
2. Fitch spune ca este deschisa dialogului constructiv si ca transparenta este parte a misiunii Fitch
3. Coface Romania crede ca solicitarea unui tarif pentru ratingurile acordate este justificata si ca oferirea de consultanta nu garanteaza si obtinerea unui anumit rating.
Documentul contine masurile propuse de Comisia Europeana privind schimbarile necesare evitarii aparitiei unor probleme pe pietele financiare, similare celor generate in luna august a anului trecut de criza din sectorul creditelor ipotecare riscante de pe piata americana. Executivul european este ingrijorat de faptul ca agentiile sunt platite de catre companiile carora le acorda ratinguri.
Sectorul evaluarii financiare este dominat la nivel mondial de trei agentii respectiv Standard & Poors (S&P), Moody's si Fitch. Comisia intentioneaza sa revizuiasca actualele reguli de contabilitate si evaluare financiara, astfel incat valoarea expunerii bancilor la investitiile efectuate sa fie evidenta. In acest sens, Executivul de la Bruxelles va colabora cu autoritatile statelor membre UE si cu Parlamentul European pentru adoptarea unor schimbari legislative pana in luna aprilie a anului 2009. In luna mai a acestui an, Autoritatile de reglementare din toata lumea se vor intalni la Paris pentru a stabili un cod de buna practica pentru agentiile de rating, care ar putea interzice unei agentii sa ofere in acelasi timp consultanta si evaluare de risc pentru un anumit produs.
Documentul este o actualizare a programului de lucru adoptat la sfarsitul anului trecut de Consiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene (UE), ECOFIN, de reprezentantii tarilor G8 si ai Forumului pentru Stabilitate Financiara.
Fitch: Transparenta este parte a misiunii agentiei
Contactati de HotNews.ro, oficialii agentiei de rating Fitch au punctat faptul ca agentia este deschisa transparentei si dialogului constructiv.
"Accentuarea transparentei pe piata creditelor si in industria noastra este parte integranta a misiunii Fitch. De-a lungul timpului am avut un dialog deschis si constructiv cu diferite autoritati de reglementare si intentionam ca acest lucru sa continue", a declarat Richard Hunter, Regional Credit Officer for Europe, Fitch Ratings.
Coface Romania: Solicitarea unui tarif pentru ratingurile acordate este un aspect absolut firesc
In Romania, Coface este singura agentie internationala de rating care are deschisa o reprezentanta. Coface Romania realizeaza in prezent rating-uri de companii, sub forma rapoartelor de credit. Ratingul de tara este realizat de Coface Franta, contributia reprezentantei locale fiind de furnizare a informatiilor si diverselor analize macro si microeconomice referitoare la Romania. Oficialii agentiei considera ca perceperea unui tarif pentru ratingurile acordate companiilor este un aspect firesc, dar ca activitatea de consultanta nu garanteaza obtinerea unui anumit rating.
"Intrucat activitatea de evaluare implica din partea agentiilor un consum de resurse financiare si umane (in principal legate de culegerea si analiza informatiilor despre companiile evaluate), solicitarea unui anumit tarif pentru aceste ratinguri este un aspect absolut firesc, la fel ca in cazul oricarui alt serviciu existent pe piata. Oferirea de consultanta unor companii pentru ca acestea sa beneficieze de un rating mai bun vizeaza recomandarea unor masuri ce trebuie luate pentru imbunatatirea situatiei economico-financiare a respectivei companii, dar nu garanteaza si obtinerea acestui rating la o evaluare viitoare.
Agentia de rating trebuie sa realizeze o evaluare impartiala, acesta fiind de altfel unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate verificate in cursul acreditarii acestor agentii", a declarat pentru HotNews.ro Laurentiu Badita, Credit Information Manager la Coface Romania.
Temerile CE pot fi justificate doar in cazul existentei unui numar mare de agentii de rating pe anumite piete
Oficialul Coface Romania spune ca temerile Comisiei Europene privind aceste tarife pot fi justificate in special in cazul existentei unui numar relativ mare de agentii pe o anumita piata.
"Aceste temeri pot fi justificate doar in conditiile existentei unui numar relativ mare de agentii de rating pe anumite piete, ceea ce ar duce probabil la formarea unei tendinte de evaluare mai relaxata din partea anumitor agentii, in vederea atragerii de clienti. Atata timp cat exista definite criterii clare si exigente de acreditare si reglementare a activitatii agentiilor, ca si o monitorizare periodica din partea unor institutii specializate, consideram ca obiectivitatea evaluarilor poate fi asigurata la un bun nivel. De altfel, este putin probabil ca marile companii internationale din domeniu, cum este si Coface, vor risca pierderi de imagine si nu numai prin acordarea unor ratinguri neconforme cu situatia firmelor analizate".

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU