Veniturile bănești din toamna anului trecut au fost mai mici decât cheltuielile în cazul agricultorilor și șomerilor, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Spun venituri ”bănești” deoarece INS ia în calcul la capitolul de venituri și pe cele din agricultură sau din activități independente, nu doar salariile. Potrivit datelor INS, veniturile totale lunare au fost în medie în trimestrul III 2020, de 5302 lei pe familie şi 2068 lei pe persoană. Cheltuielile populaţiei au fost în aceeași perioadă de 4444 lei lunar pe gospodărie (1733 lei pe persoană).

HotNews.roFoto: Hotnews

”La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultură (1,9%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum și veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,3%”, mai arată statisticienii.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în trimestrul III 2020, în medie, 33,5% din consumul gospodăriilor.