Te gândești să investești în criptomonede? Fii pregătit să îți pierzi toți banii, scrie CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este mesajul autorității de supraveghere financiară din Marea Britanie (FCA) care a avertizat luni că produsele de investiții și creditare legate de criptomonede vin cu „riscuri foarte ridicate”.

„FCA este la curent cu faptul că unele firme oferă investiții în criptoactive sau creditare sau investiții legate de criptoactive care promit câștiguri ridicate”, notează FCA.

„Consumatorii care investesc în aceste tipuri de produse ar trebui să fie pregătiți să își piardă toți banii”, avertizează autoritatea de supraveghere.

Anunțul FCA vine pe fondul unui nou episod de volatilitate pe piața criptomonedelor.

Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut subit luni, valoarea totală a pieței cripto prăbușindu-se cu 170 de miliarde de dolari, după luni de creșteri spectaculoase.

Bitcoin a atins un nou record istoric săptămâna trecută după ce prețul său a ajuns la 41.973 de dolari.

Investitorii privesc tot mai mult activele digitale drept o protecție împotriva inflației, similare cu aurul, într-o perioadă în care guvernele din întreaga lume au anunțat că vor injecta sume fără precedent în economii pentru a combate criza provocată de pandemie.

Dar creșterea spectaculoasă a bitcoin i-a făcut pe unii analiști să avertizeze că ar putea fi doar o bulă similară cu cele imobiliare și că s-ar putea sparge în curând.

De departe cea mai valoroasă criptomonedă, prețul bitcoin a crescut cu peste 300% în ultimele 12 luni. Bank of America a avertizat recent despre ascensiune că este „mama tuturor bulelor”.

Însă banca de investiții JP Morgan a notat într-un document publicat la începutul lunii ianuarie că prețul bitcoin ar putea ajunge până la 146.000 de dolari dacă criptomoneda va depăși stadiul de volatilitate.

Autoritatea de supraveghere britanică a început să adopte o poziție mai dură față de criptomonede în ultimul timp, printre altele interzicând vânzarea de derivate cripto investitorilor și creând un registru național pentru afacerile ce comercializează criptoactive.

„La fel ca în cazul tuturor investițiilor speculative de mare risc, consumatorii ar trebui să fie siguri că înțeleg în ce investesc, riscurile asociate investiției și toate protecțiile de care pot beneficia”, a mai afirmat FCA.

Citește și: