China vrea să impună giganţilor tehnologici, precum Ant, Tencent şi JD.com, să pună la dispoziţia autorităţilor date privind împrumuturile de consum, pentru a preveni îndatorarea excesivă a populaţiei şi fraudele, într-o campanie de întărire a supravegherii acestui sector, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de de Reuters, anunță news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul, dacă va fi pus în aplicare, va pune capăt în mod eficient abordării relaxate a guvernului faţă de industrie. Platformele mari de Internet au avut tendinţa să se opună predării datelor lor, un activ crucial care îi ajută să conducă operaţiuni, să gestioneze riscurile şi să atragă clienţi noi.

Autorităţile de reglementare chineze, inclusiv banca centrală, intenţionează să ceară platformelor de internet să furnizeze vastele lor date despre împrumuturi unor agenţii de credit naţionale, au spus sursele.

Agenţiile, gestionate sau susţinute de Banca Populară Chineză (PBOC), vor împărtăşi datele cu băncile şi alţi creditori, pentru a evalua în mod adecvat riscurile şi a preveni împrumuturile excesite, au spus oamenii.

Ant şi Tencent au refuzat să comenteze. JD.com şi PBOC nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Planul se adaugă propunerilor recente de înăsprire a controlului asupra campionilor tehnologiei şi de a ţine sub control construirea unor imperii, în principal în sectorul financiar.

Schimbarea a contribuit la prăbuşirea dramatică, în noiembrie, a ofertei publice iniţiale a gigantului fintech Ant, în valoare de 37 miliarde de dolari.

De atunci, autorităţile de reglementare au lansat o anchetă antitrust împotriva fostei companii mamă a companiei Ant, Alibaba, şi au ordonat companiei fintech să-şi reorganizeze afacerile de creditare şi alte afaceri de finanţare a consumatorilor.

Cea mai recentă propunere de reglementare a companiilor de internet survine în condiţiile în care Beijingul este îngrijorat de controlul slab al riscurilor de către bănci, în principal în cazul băncilor mai mici, în ceea ce priveşte împrumuturile de consum şi dependenţa lor excesivă de platforme precum Ant pentru a găsi clienţi.