Salariile din sectorul bugetar erau cu 50% mai mari decât media în luna noiembrie. În transporturile aeriene salariile au scăzut cu peste 1000 de lei, iar în sectorul hotelier și în restaurante scăderea a fost de câteva sute de lei

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:30 Economie | Finanţe & Bănci


Diferentele dintre salariile din sectorul public si privat cresc
Foto: Pixabay
Salariul mediu net a fost de 3411 lei în noiembrie, iar în administrația publică câștigurile nete erau cu 50% mai mari decât media, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Național de Statistică. Măsura înghețării salariilor în sectorul public pe fondul pandemiei (măsură deloc singulară în România) a fost o decizie corectă, mai ales că, potrivit datelor FMI (vezi mai jos graficul Fondului), cheltuielile cu salariile din sectorul public erau de circa 12% din PIB. Dacă mai adăugăm și pensiile în plată, aproape tot ce se încasa la buget din taxe și impozite se ducea pe salarii și pensii. În perioada nov.2019-nov. 2020, 4 sectoare economice duc mai puțini bani acasă în ziua de salariu: în transporturile aeriene, salariile au scăzut cu peste 1000 de lei, în sectorul hotelier, restaurante scăderea a fost de câteva sute de lei, iar brokerii și administratorii de fonduri au avut și ei reduceri salariale.Ideea tăierii salariilor din sectorul public a fost avansată încă din aprilie anul trecut, pe blogul Băncii Mondiale, iar cea mai recentă decizie privind înghețarea acestora vine din UK.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8273 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1668 lei).

Mai jos, clasamentul salariilor nete noiembrie 2020 și noiembrie 2019. Click pe imagine pentru a o mări.

Noiembrie 2020 comparativ cu Octombrie 2020

În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 11,9% în fabricarea produselor din tutun, cu 10,6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 10,3% în transporturi pe apă;
• între 7,0% şi 9,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;
• între 4,5% şi 7,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor textile;
• între 2,5% şi 4,0% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea de mobilă, telecomunicaţii, alte activităţi industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 5,2% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
• între 1,5% şi 3,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri şi restaurante, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). Câştigului salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4228 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  exista o mica-mare diferenta intre salariile din (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:38)

  bancher [utilizator]

  privat si cele de la stat: statul nu plateste la negru, adica atat cat ai pe contractul individual de munca, atat iei si in mana. La privat, esti platit cu minimul pe economie, si in realitate iei de 3 ori mai mult (pentru ca restul nu se contabilizeaza in acte). Ei bine, acesti asa zisi bani negri nu sunt cuprinsi in statisticile oficiale.
  In realitate diferentele de salarii stat-privat nu sunt asa de mari.
  • -1 (11 voturi)    
   statul plateste cel mai mult la gri (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 11:21)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   spor de-craciun,paste,uniforma,antena rusine,munca grea,munca cu public,hrana,vacanta etc.
   Astea sunt plati la limita legalitatii,spre exemplu daca antena emite radiatii periculoase de ce trebuie sa plateasca statul si nu detinatorul antenei?Iti spun eu,autorizarea antenei s-a facut numai dupa executarea unor masuratori care demonstreaza cu nu este periculoasa,ulterior "specialistii din sindicate" au inventat radiatiile..Cat despre privati nu cred ca in ultimii 20 de ani a mai platit cineva la negru.Pur si simplu nu au de unde,poate doar daca sunt idioti si fura de la ei si dau altora.
   • +1 (13 voturi)    
    Gri??? (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 12:22)

    un_moftangiu [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    Sunt la vedere, sunt fiscalizate si punct. Cand vor fi fiscalizate toate veniturile platite pe sub masa la privat mai vorbim.
    • +1 (5 voturi)    
     .. nu zau. (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 14:05)

     gdcos [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

     Ce ar fi sa vorbim cand stim ceva concret. Daca tov bancher sau matale stiti de cazuri de evaziune, va rugam nu taceti. Poate aveti o statistica asumate de stat, in privinta asta, macar? Dar nu justificati un dezechilibru evident cu "stiu eu". Noi restul suntem satui sa fim taxati cu 50% ca sa castigam mai putin decat aia care ne taxeaza.
 • 0 (10 voturi)    
  Corectam si noi titlul? (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:47)

  un_moftangiu [utilizator]

  Salariile bugetarilor nu erau cu 50% mai mari decat media ci salariile din Administratie. In Invatamant erau la medie si invatamantul vine cam cu jumatate din bugetarii Romaniei. Pana si la smecherii din sanatate, linia inatai mult hulita, salariile erau mai mici decat in administratie. Pentru corecta informare.
  • +1 (3 voturi)    
   corectam si corectia (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 13:40)

   blackstar [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   administratie si APARARE ca mereu se uita voit sau nu...
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 14:08)

   gdcos [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   .. sa stii ca e foarte corecta informatia. Si fix categoria aia de moftangii a adus acest dezechilibru. Eu nu vreau un doctor sau profesor prost platit, dimpotriva insa nu vad de ce consilerul personal al unei primarii de comuna sa castige mai mult decat un profesor. El, plus administratorul, managerul si tot restul de job-uri inventate. La naiba, stiu intr-o comuna o bibliotecara cu 8k de RON desi biblioteca nu mai exista fizic de demult. Iar la nivel judetean, in acelasi judet, secretara lui tov prezident de consiliu jud ia 16k. In mana.
 • 0 (6 voturi)    
  hai sa vorbim discutii (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 13:18)

  IpseAnton [utilizator]

  Vorbesti de salariu mediu net la privat iar la bugetari vorbesti de unele salarii nete. Asta ca sa invrajbesti doua categorii sociale. Oriunde in lume salariile la buget sunt mai mari pentru ca acolo sunt medicii, profesorii, administratia care sunt cu studii superioare si au mai mult ca muncitorul la banda. Obiectiv vorbind. Cit despre numarul de bugetari asta e altceva, nu asta se discuta aici.
  • +1 (3 voturi)    
   esti in eroare mare (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 16:51)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Doar in 2 tari din Europa mai exista anomalia care exista in Romania, Suedia si inca 1 care nu o mai tin minte! In rest in 24 tari din UE salariile privatilor sunt mai mari decat ale Bugetarilor!

   Mai documenteaza-te si nu dezinforma !
   • -2 (2 voturi)    
    . (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:12)

    Simbad [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Și pe patron cine-l oprește să își plătească salariații cu lefuri mai mari ca ale bugetarilor? Și mă refer aici la salarii normale de bugetari, nu la excepțiile nesimțite cu care toată lumea generalizează câștigurile bugetarilor.
    • +1 (3 voturi)    
     falimentul il opreste (Joi, 14 ianuarie 2021, 1:35)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Simbad

     Crezi ca poti ca patron sa oferi unui brutar,unui vanzator, unui muncitor obisnuit 4000 - 5000 lei? Cred ca visezi....
     • -2 (2 voturi)    
      . (Joi, 14 ianuarie 2021, 9:07)

      Simbad [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

      Prietene, am zis salarii normale. Visează tu că toți bugetarii au 4000-5000 de lei salariu. Iar în situația amintită de tine, nemulțumiții de salariile din privat să ceară socoteală patronului. Bugetarul nu este cu nimic vinovat și nu este cu nimic de blamat, dacă patronul îi dă angajatului său salariul pe care i-l dă.
  • 0 (0 voturi)    
   doar partial ai dreptate (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 18:27)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Daca vorbim de medici, profesori, ministri, chiar prefecti, da, salariile nu-s indecente. Da' cand soferul demnitarului are 10.000 de lei doar pentru ca e al demnitarului, cand bibliotecara are 8.000 de ron ca e neam cu primarul, cand tot felul de sefi de autoritati care taie frunze la caini au 10.000 de euro, atunci e o problema...
   De aia e nevoie de o lege unica de salarizare, ca fiecare sa castige proportional cu valoarea muncii prestate, si nu cu nivelul de influenta al sefului.
 • 0 (2 voturi)    
  Manipulare ordinara (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:16)

  satanae [utilizator]

  Nici nu poti sa-ti mai dai seama azi daca oamenii astia isi bat joc de tine sau doar isi fac treaba orice critica. Un exemplu bun este si articolul de mai sus. Autorul ne baga sub ochi, de la bun inceput, ca sa-si sustina opinia, conform careia este necesar sa se taie salariile de la stat, pentru ca sunt prea mari, un link catre un articol, aparut pe blogul Bancii Mondiale in toamna trecuta, care ar fi sustinut ca statele lumii sa faca tocmai asta. Dilema mea este daca autorul s-a bazat pe faptul ca nu vom accesa linkul sau, pur si simplu, n-a citit decat titlul articolului de acolo. Asta pentru ca articolul se intitula "What about public sector wage bill cuts to finance coronavirus response?", dar cine-l citeste gaseste acolo toate argumentele IMPOTRIVA taierii salariilor sectorului public din statele afectate de pandemie. Argumente care sunt cat se poate de pertinente si un bun raspuns la articolul de mai sus, bazat, de altfel, pe tot felul de statistici trase de par si interpretate si sucite dupa cum vrea cine le foloseste, o metoda clasica in domeniu. Nu spun ca salariile din multe domenii de la stat n-ar fi aberant de mari, dar trebuie vazut unde anume este situatia asta, pentru ca sa te apuci sa faci ceea ce ai mai facut o data acum 10 ani, cu ce rezultate se cunoaste, trebuie sa fii tampit de-a dreptul. Si daca sustii o tampenie, pentru ca vrei tu sa vezi curgand sange de bugetar, macar fa-o de capul tau, nu te apuca sa o colorezi ca si cum ar fi sustinuta si de Banca Mondiala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by