Salariul mediu net a fost de 3411 lei în noiembrie, iar în administrația publică câștigurile nete erau cu 50% mai mari decât media, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Național de Statistică. Măsura înghețării salariilor în sectorul public pe fondul pandemiei (măsură deloc singulară în România) a fost o decizie corectă, mai ales că, potrivit datelor FMI (vezi mai jos graficul Fondului), cheltuielile cu salariile din sectorul public erau de circa 12% din PIB. Dacă mai adăugăm și pensiile în plată, aproape tot ce se încasa la buget din taxe și impozite se ducea pe salarii și pensii. În perioada nov.2019-nov. 2020, 4 sectoare economice duc mai puțini bani acasă în ziua de salariu: în transporturile aeriene, salariile au scăzut cu peste 1000 de lei, în sectorul hotelier, restaurante scăderea a fost de câteva sute de lei, iar brokerii și administratorii de fonduri au avut și ei reduceri salariale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ideea tăierii salariilor din sectorul public a fost avansată încă din aprilie anul trecut, pe blogul Băncii Mondiale, iar cea mai recentă decizie privind înghețarea acestora vine din UK.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8273 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1668 lei).

Mai jos, clasamentul salariilor nete noiembrie 2020 și noiembrie 2019. Click pe imagine pentru a o mări.

Noiembrie 2020 comparativ cu Octombrie 2020

În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 11,9% în fabricarea produselor din tutun, cu 10,6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 10,3% în transporturi pe apă;

• între 7,0% şi 9,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;

• între 4,5% şi 7,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor textile;

• între 2,5% şi 4,0% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea de mobilă, telecomunicaţii, alte activităţi industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 5,2% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

• între 1,5% şi 3,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri şi restaurante, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). Câştigului salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%).