Bitcoin și-a reluat miercuri declinul, moneda digitală înregistrând cea mai proastă săptămână a sa din luna martie a anului trecut și punând sub semnul întrebării creșterea explozivă a pieței cripto, anunță Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bitcoin a scăzut cu până la 6,8% până la 32.359 de dolari înainte de a recupera o parte din pierderi.

Cea mai mare criptomonedă din lume a fluctuat puternic în ultimele zile, atingând un record absolut de aproape 42.000 de dolari în 8 ianuarie înainte de a scădea la un aproximativ 30.300 de dolari.

Variața puternică a prețului a trezit amintiri cu privire la bula bitcoin din decembrie din 2017, aceasta fiind urmată de o prăbușire rapidă.

Fluctuațiile au pus de asemenea sub semnul întrebării unele rapoarte recente potrivit cărora bitcoin s-ar maturiza într-un instrument de protecție a investițiilor pe fondul slăbirii dolarului și riscurilor inflaționiste, devenind atractiv pentru investitorii pe termen lung.

O opinie contrară este că speculanții care doresc câștiguri rapide au alimentat creșterea de patru ori a prețului bitcoin în ultimele 12 luni și că ascensiunea criptomonedei este acum expusă riscului ca acești investitori pe termen scurt să își vândă activele odată cu dezumflarea bulei.

„Retragerea unor profituri după ce un activ - orice activ, nu doar bitcoin - își dublează valoarea în decurs de trei săptămâni este în întregime de înțeles”, afirmă Julius de Kempenaer, analist tehnic serior la StockCharts.

Scăderea prețului bitcoin a tras în jos valoarea globală a pieței criptomonedelor la aproximativ 930 de miliarde de dolari la mai puțin de o săptămână după ce a depășit pentru prima oară pragul de un trilion de dolari.

Un document al băncii de investiții JP Morgan publicat la începutul lunii ianuarie afirmă că bitcoin ar putea atinge prețul de 146.000 de dolari dacă fluctuațiile de pe piața activelor digitale se vor tempera suficient pentru a atrage mai mulți investitori instituționali.

Citește și: