​Salariul minim 2021 a fost publicat în Monitorul oficial: 2.300 lei brut. Problema este că nu se aplică de la 1 ianuarie, deoarece persoana care a scris Hotărârea de Guvern a făcut ceva diferit față de cum a redactat anterior. În loc să scrie că se aplică de la 1 ianuarie, a scris că de la data intrării în vigoare a actului normativ. Așa a fost adoptat documentul în ședința de Guvern, ca în varianta de proiect prezentată cu câteva ore înainte. Până să apară în Monitorul oficial toți se gândeau că a fost modificată.

Salariul minim 2021Foto: Monitorul Oficial

Nu a fost. Premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern, a spus că se poate aplica de la 1 ianuarie.

HotNews.ro a discutat pe temă cu Cornel Grama, consultant fiscal, pentru a vedea care ar fi problema.

„Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată. Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți, vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”, a spus Grama.

Ei nu sunt obligați să o facă de la 1 ianuarie 2021.

• E acum vorba de softul de conta care nu permite două salarii în aceeași luna... e aiureală la state de plata dacă respecți legea. În loc să simplifice munca IMM-urilor, o complică.

• Noroc că la Declarația Unică se iau calcul 12 salarii minime, dar e vorba de suma în vigoare la data depunerii declarației. Adică salariul minim de la data depunerii declarației înmulțit cu 12.

„Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie, dar nu scrie în text, asta e problema. Cât s-a stat azi în Guvern la masa aia, niciunul nu s-a gândit să zică: Scrie acolo că începând cu 01.01 salariul minim se majorează cu etc.”, a precizat el.

În concluzie, spune Grama: Salariul minim de la 01 ianuarie se modifica începând cu 13 ianuarie!

Anul trecut, de exemplu, Hotărârea suna așa: Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de...

E ciudat că Guvernul Cîțu a decis să facă astfel noua Hotărâre privind salariul minim.

Ce a spus Cîțu după ședința de Guvern de miercuri când a fost adoptat salariul minim:Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie pentru că în februarie să plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci există destul timp și astfel salariul minim va crește cu 3% în 2021 așa cum v-am anunțat. Peste rata inflației în 2020. Deci și peste estimarea de rată a inflației în 2021.

Salariul minim în 2021 înseamnă 1.386 lei "în mână"

Revenind la salariul minim, de precizat că cei 2.300 lei reprezintă suma brută, deci omul va lua în mână 1.386 lei „în mână”. Cu alte cuvinte, e o creștere de 40 de lei.

Salariul minim pentru studii superioare rămâne la 2.350 lei brut. Deci nu se modifică.

Conform datelor Ministerului Muncii, pentru suma de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.

În România, 1,4 milioane persoane primesc salariul minim.