Nu a fost. Premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern, a spus că se poate aplica de la 1 ianuarie.
HotNews.ro a discutat pe temă cu Cornel Grama, consultant fiscal, pentru a vedea care ar fi problema.
„Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată. Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți, vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”, a spus Grama.
Ei nu sunt obligați să o facă de la 1 ianuarie 2021.
• E acum vorba de softul de conta care nu permite două salarii în aceeași luna... e aiureală la state de plata dacă respecți legea. În loc să simplifice munca IMM-urilor, o complică.
• Noroc că la Declarația Unică se iau calcul 12 salarii minime, dar e vorba de suma în vigoare la data depunerii declarației. Adică salariul minim de la data depunerii declarației înmulțit cu 12.
Anul trecut, de exemplu, Hotărârea suna așa: Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de...
E ciudat că Guvernul Cîțu a decis să facă astfel noua Hotărâre privind salariul minim.
Ce a spus Cîțu după ședința de Guvern de miercuri când a fost adoptat salariul minim: Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie pentru că în februarie să plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci există destul timp și astfel salariul minim va crește cu 3% în 2021 așa cum v-am anunțat. Peste rata inflației în 2020. Deci și peste estimarea de rată a inflației în 2021.
Salariul minim în 2021 înseamnă 1.386 lei "în mână"
Revenind la salariul minim, de precizat că cei 2.300 lei reprezintă suma brută, deci omul va lua în mână 1.386 lei „în mână”. Cu alte cuvinte, e o creștere de 40 de lei.
Salariul minim pentru studii superioare rămâne la 2.350 lei brut. Deci nu se modifică.
Conform datelor Ministerului Muncii, pentru suma de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.
În România, 1,4 milioane persoane primesc salariul minim.
-------------------------
Daca nu, nu!
--------------------------------------
Si o sa rada de tine chiar si pangolinul rusesc di_livia, hehe.
Vor mai avea vreodata romanii conducatori care sa-si iubeasca tara si poporul?! Greu de crezut...
Acum nu mai putem da vina pe ruși ca la alegerile din 1946. Ne-am făcut-o cu mâna noastră așa că nu ar trebui să ne văicărim.
si se fac niste discutii pe acest subiect de parca a crescut cu 500 RON net. Nici o masa la cantina saracilor nu cumperi cu 30 ron
Nu imi veniti cu balarii despre productivitate (oare de ce aceleasi hipermarketuri in Fr, DE, etc, la preturi similare la mafuri pot oferi salarii de 7-10 ori mai mari?), nici clisee motivationale sau pb cu calificarile si experienta (serios, vi se par cumva vesticii mai calificati? ati incercat vreodata sa vedeti cum gandeste un britanic "de rand"?),,,,,
E clar ca suntem mentinuti la statutul de "colonie", forta de munca ieftina, ca asta ne e "avantajul competitiv", probabil ca in curand pana si salariile de prin China, India, vor sari de cel minim de la noi...si asta e "strategia" guvernantilor de a castiga investitii- low-cost-ul. Si tinerea in saracie a milioane de oameni, pauperi, dependenti de firimiturile "date" de guvernanti.
Nu, nu imi povestiti de afacerile care sunt la limita...cu aceasta mizerie de salariu, nu pot sustine salarii decente+profit==:> se inchid, vin altii in locul lor, stati linistiti, de ex a tot crescut si au urlat toti neoliberalii ca o sa creasca somajul, se prabuseste economia si fix asta nu s-a intamplat, din contra....in zona constructiilor, de ex, cresterea salariului minim a dus la cresterea puternica a sectorului in 2019, inclusiv in 2020...
(Ca veni vorba, de ce va mai adresati CCR, pina nu o reformat? Vreti sa va faca circ?)
Dar de ce nu fac asa?
1. Sunt din transnistria si sunt setati sa fie nemultumiti de orice. Daca nu creste salariul- de ce nu creste, daca creste de ce nu se tripleaza, daca se tripleaza, de ce bietii contribuabili/patroni sunt ucisi. Deci la ei orice le-ai zice, e rau, bine e sa vina Dragnea teleghidat de Putin, atunci totul merge snur.
2. Nu-i duce. Capul, ouale, etc. Daca nu esti in stare sa fii un tamplar bun, care nu are nevoie de investitii de miliarde ca sa porneasca la drum, nu esti un instalator bun, nu esti un fierar bun sau mai stiu eu ce meserii care nu necesita 20 de ani de facultate si post facultate, inseamna ca nu sunt buni de nimic. Daca sunt supraspecializati si stau ca oile, in loc sa inceapa ceva sau sa caute altceva, inseamna ca au exact ceea ce merita.