Românii din mediul rural sunt cei mai reticenți în a se vaccina. Pensionarii- cei mai deschiși la vaccin (studiu)

de DP     HotNews.ro
Joi, 14 ianuarie 2021, 9:56 Economie | Finanţe & Bănci


Vaccinuri Moderna
Foto: MApN
Mediul rural se arată cel mai reticent la vaccinare: doar 24% dintre respondenți sunt deschiși să se imunizeze de îndată ce vor avea ocazia, comparativ cu 45% dintre cei din mediul urban care și-au exprimat intenția de a se vaccina. Mai mult, peste jumătate dintre cei din mediul rural (51% ) spun că nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu. Seniorii pensionari și maturii fără partener sunt segmentele care se arată cele mai deschise la vaccinare. Peste jumătate dintre pensionari, întrebați dacă se vor vaccina cât mai curând, au răspuns afirmativ, iar 56% dintre maturii fără partener au avut aceeași opțiune. În schimb, tinerii, deși au declarat că vor să se vaccineze, spun că ar prefera să mai aștepte până anul următor: 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre milenialii fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu.

 • 36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil.
 • 26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021.
 • 47% dintre respondenți afirmă că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți.
 • 36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil.
 • 36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil, în timp ce 38% dintre români spun că nu se vor vaccina nici anul acesta, nici mai târziu.

 • Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt barbati, iar 41% sunt femei. In schimb, dintre cei care refuza vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, comparativ cu 34% barbati.
 • 26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021, potrivit Reveal Marketing Research.Dintre respondenții care refuză vaccinarea, femeile au înregistrat un procent mai mare decât bărbații cu aceeași opțiune. 46% dintre femei spun că nu se vor vaccina, comparativ cu aproximativ o treime dintre bărbați. Similar, membrii ai familliilor tradiționale (48%) declară că nu se vaccinează.

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Observăm că dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67% au menționat acest lucru drept motiv pentru care se vaccinează. Este de înțeles, având în vedere că se află într-o categorie de risc. Din punct de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61% au spus că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă ne uităm la nivelul de educație, observăm că persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%). În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns sunt doar 7%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de o treime dintre români (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă - 18%; călătoriile în străinătate – 13%.

Este interesant că pentru foarte puțini români, faptul că vaccinarea este recomandată îi motivează în acest sens. Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.

 • De ce NU se vaccinează românii? Posibile reacții adverse și testarea insuficientă
62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au nicio temere. Conform datelor Reveal Marketing Research, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%) consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre respondenții care nu se vaccinează spun că se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului împotriva COVID-19. Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% din același segment se tem de reacțiile adverse. Interesant este că doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au declarat că nu se tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu intenționează să se vaccineze.

Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat în cea mai mare măsura de cei cu educație medie (52%). Similar, 51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoanele cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% nu cred că vaccinul este testat suficient.

 • Cât ar trebui să durereze testarea vaccinului, în opinia românilor?
70% dintre români sunt de părere că vaccinul ar trebui să fie testat mai mult timp înainte de a fi disponibil pentru populație. Peste un sfert dintre aceștia (26%) consideră că vaccinul ar trebui testat timp de 1 an înainte de a putea fi administrat la scală largă, iar 18% menționează o perioadă de peste 5 ani ca fiind potrivită pentru testare.

 • Intenția de vaccinare asociată cu nivelul de educație

Dintre cei care se vaccinează de îndată ce vaccinul va fi disponibil, 50% dintre aceștia au educație superioară, 40% au educație medie, iar 10% sunt cei cu educație primară. Persoanele care se vor vaccina, dar mai târziu sunt 53% cei cu educație superioara, 40% cu educație medie și 7% cu educație primară. Dintre cei care nu se vor vaccina – 19% au educație primară, 49% au educație medie și 32% au educație superioară.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2350 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  Ma indoiesc de corectitudinea studiului.Argumente: (Joi, 14 ianuarie 2021, 10:23)

  KRL [utilizator]

  Dintre cei care se vaccinează de îndată 50% dintre aceștia au educație superioară,
  Dintre cei care se vor vaccina mai târziu sunt 53% cei cu educație superioara.
  Dintre cei care nu se vor vaccina 32% au educație superioară.
  Tinand cont ca exista doar aceste trei optiuni, rezulta că cca 40% din populație are studii superioare. Total neadevărat.
  • +6 (8 voturi)    
   Studiul este corect (Joi, 14 ianuarie 2021, 10:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui KRL

   Daca te uiti la materialele publicate de firma care a facut studiul, vei intelege. Interpretarea din articol lasa de dorit, dar asta este o problema cronica la HN cand vine vorba de cifre si grafice.
 • 0 (10 voturi)    
  rezultatul (Joi, 14 ianuarie 2021, 10:33)

  dcotoara9 [utilizator]

  sistemului de invatamant romanesc dorit de politic.
  E mai important ce credem decat ce stim sigur (O gluma buna releva asta foarte mult : " Un om care stie ceva, te contrazice. Un om care crede ceva, te omoara! "). Lumea de la sat are si partea ei de vina dar principala este la cei care ne-au condus atat de mult timp!
  • 0 (4 voturi)    
   și la cei care ne conduc amu (Joi, 14 ianuarie 2021, 12:41)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui dcotoara9

   Intenția de vaccinare asociată cu nivelul de educație. Și noi continuăm cu școlile închise, inclusiv alea de la țară unde n-a fost picior de covrig...la Sars cov tri va fi mai rău și la viitoarele alegeri haur va avea 50%...ăsta va fi efectu închiderii școlilor de la țară, fără nici un motiv, fără nici o analiză...dăcît că uite ce-i în Lombardia
   • +1 (5 voturi)    
    stii ce invatamant (Joi, 14 ianuarie 2021, 13:03)

    dcotoara9 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    au in Finlanda, unul dintre cele mai bune sisteme de invatamant din lume? profesorii stiu sa lucreze pe Calculator/laptop/tableta, etc, copii sunt atrasi si invata ambele metode, atat scris cat si online PENTRU ca politicul s-a implicat.
    Noi tot cautam motive ca online nu e bine ca nu mai stiu ce, nu vom fi niciodata pregatiti.
    Ca sa se repare ce s-a stricat e nevoie de timp mult, de inlaturat o mare parte din politicienii actuali si vechi si de o educatie mai buna a noastra a societatii. Sa nu ne mai uitam atat de multe la TV sa punem mana pe o carte, sa nu mai barfim, sa ne concentram pe calitate nu cantitate, etc.
    Legat de AUR, poate tu iti doresti procentul respectiv, eu sincer nu cred ca va fi posibil si sincer nici nu vreau ca un partid sa conduca atat de autoritar, trebuie coalitie de mai multe partide, trebuie dispute politice si nu decizii si legi luate gen DRAGNEA.

    Dar pana se ajunge acolo mai este mult de invatat!
    Lumea de la sate v-a ramane mult mai in urma (si aici ma refer la cei care stau acolo din tata-n-fiu) pentru ca nu v-a tine pasul cu educatia, tehnologia
    • +3 (3 voturi)    
     V-a placut scoala? (Joi, 14 ianuarie 2021, 20:27)

     blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui dcotoara9

     Va ramane.. va tine.. nu au cratima. Oare in Finlanda invata sa scrie corect in propria limba?
     • 0 (0 voturi)    
      am vrut sa dau plus (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:41)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

      NU merge - si cand am repetat gestul mi-a spus ca am acordat deja votul meu...

      depun marturie ca este adevarat ce am scris.
     • 0 (0 voturi)    
      foarte corect (Vineri, 15 ianuarie 2021, 12:55)

      dcotoara9 [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

      nimic de spus, imi asum ce am scris(my idiot brain send me informations that weren't correct), cu toate ca la scoala recunosc ca nu am fost foarte atras de limba romana, aveam alte preferinte, dar nu sunt aici sa vorbesc de mine, imi cer scuze, iertare, ce e nevoie celor care au citit, poate surprinzator pentru ca oamenii nu prea isi cer scuze si nu sunt ironic aici.
      Revenind la subiectul despre care discutam, nu cred ca s-a inteles esenta si "s-a cautat nodul in papura" pentru a arata uite ce om educat acolo, blablabla -> rezumat -> era vorba despre sistemul de invatamant si despre politicul care l-a adus in aceasta minunata situatie, de la minunata istorie macelarita de minciuni, la profesorii autoritati, sa nu uitam de minunatii copii iluminati care injura si se comporta ca niste animale, la multe alte lucruri care nu o sa fie enumerate.
      Finlanda a fost doar un exemplu care nu se afla de la TV sau facebook. Alte lucruri ca scoaterea acului din carul cu fan sau prostia sunt promovate pe acolo, lumea de la sate fiind fascinate de aceste lucruri.
 • -7 (11 voturi)    
  Serios? (Joi, 14 ianuarie 2021, 10:54)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Unde ati gasit dumneavoastra pensionari care sa NU se uite la Latrina 3?
  Pensionarii cu care am de-a face sunt categoric IMPOTRIVA vaccinului, ei stiu ca Bil Gehitz vrea sa le bage cipuri 5G de control si sa ii omoare!
  • +5 (7 voturi)    
   Serios? (Joi, 14 ianuarie 2021, 12:27)

   rusul.viclean [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   Si de cand e matale relevant statistic?
  • -1 (1 vot)    
   sa dau cu exemplul in Dvs. (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:34)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   de exemplu matusa mea cu o minte super limpede citeste repede evenimentele, foarte corect, este de mult pensionara si NU se uita la latrine.

   Chestiunea tine de educatie si de ascutimea mintii.
   Nu incercati sa generalizati.

   Acum, ca sa va dau io apa moara, generalizez si eu putzin si va spui ca vazui cum cei mai putin ascutiti la minte imediat iau conspiratiile in brate si le tin nene acolo dincolo de orice limita...

   Se trezesc doar cand le intra covid-ul in nari.

   Asta este lumea - nimic diferit in ro fata de altii
   • 0 (0 voturi)    
    Apreciez optimismul! (Luni, 18 ianuarie 2021, 22:16)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Apreciez optimismul dumneavostra, dar nu pot sa il impartasesc!

    "Se trezesc doar cand le intra covid-ul in nari."

    Stim cel putin trei cauri de conspirationisti care au murtit de Covd, dar nici dumnealor, in ultimul ceas, si nici apropiatii lor nu si-au schimbat opinia, nu s-au trezit!
 • 0 (0 voturi)    
  mi se pare ca studiul (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:54)

  ..13 [utilizator]

  surpinde bine realitatea din teren.

  daca vaccinarea s-ar concentra in marile orase cu precadere in Bucuresti si in imprejurimile acestora pentru ca urmeaza campinatul european de fotbal si vor veni multi care poate....

  Asadar nu ma ingrijoreaza prea tare ca unii din mediul rural nu vor,

  In al doilea rand nu poti sa faci bine cu forta..Asta e!

  Cred ca vaccinarea trebuie sa mearga mai rapid si in paralel sa se adreseze tuturor cetegoriilor in centrele aglomerarile urbare MARI pentru ca de acolo pare pericolul pentru sistemul de sanatate

  Cei aflati in mediul rural sunt mai putini mai rasfirati si riscul de a aduce in colaps sistemul medical este cu mult mai mic.

  Avem relativ putina munitie la dispozitie - sa fie folosita cu cap, acolo unde trebuie. repet IN MARILE AGLOMERARI URBANE si localitatile aflate in imediata apropiere a acestora - acolo ar trebui concentrata campania si vaccinarea propriu-zisa

  Hai ca se poate!

  PS
  Nu uitati campionat european de fotbal Bucuresti 2021 - Mi se pare o mare amenintare dar daca unii din prezidiu s-au vaccinat asta nu inseamna ca restul populatiei - categoria 3 - nu este expusa unor riscuri majore. deci pe cai!

  PPS
  Ganditi-va 5 min la ineficienta vaccinari celor din centrele de ingrijire si la batranii care nu prea mai ies din casa dar stau cu apartinatori - pe cine vaccinam mai intai? pe batrani care sunt mai statici sau pe cei mai tineri?

  sigur ca sunt si batrani singuri care se gospodaresc dupa puterile lor si acestora cred ca trebuie sa li se administreze cu prioritate vaccinul ca sa le creasca sansele de supravietuire...Ma scuzati daca gresesc - dar rog precizati greseala - merci!

  rogincercati sa nu ma intelegeti gresit!
  consider ca fiecare viata este importanta, indiferent de varsta!
 • +1 (1 vot)    
  Normal (Vineri, 15 ianuarie 2021, 11:28)

  Brezan [utilizator]

  Institutiile si-au dat cu stg in dr, asta e nivelul, atata s-a putut.

  In mediul rural inca mai cred ca Iliescu e presedinte, ce asteptari sa ai cand foarte multi sunt ignoranti?! Cand primarii sunt degeaba, cand oamenii sunt bombardati cu fake news constant? Cand ani de zile a fost erodata increderea in institutiile statului?

  Asta e nivelul!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by