Decizia luată vineri seara de Consiliul de Administrație al BNR nu a suprins foarte mult economiștii. Dobânzile în piață au scăzut, apetitul la risc s-a mai îmbunătățit, percepția României ca țară riscantă s-a diminuat și ea, așa încât ne gândeam că la un moment dat BNR va fi tentată să reducă dobânda-cheie, a spus Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și fostul președinte al Consiliului Fiscal.

Ionut DumitruFoto: Hotnews

Surprinzător este că decizia vine într-o seară de vineri, nimeni neștiind în acest moment luna în care ședinele CA al BNR pe chestiuni de politică monetară au loc. Anul trecut instituția condusă de Mugur Isăescu a suspendat publicarea calendarului acestor ședințe, tocmai pentru a putea lua decizii rapid, de câte ori situația o impune. Acum, lucrurile par mai așezate iar o revenire la calendarul anual ar fi de dorit, mai spune Dumitru.

Reamintim că vineri seara BNR a decis reducerea dobânzii cheie, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an.