​Guvernele din întreaga lume ar trebui să îmbrățișeze creșterea cheltuielilor pentru a-și relansa economiile afectate de pandemia de COVID-19, a îndemnat vineri directorul general al Fondului Monetar Internațional în cadrul forumului anual Gaidar din Rusia, relatează Reuters.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, nu a făcut prognoze economice specifice dar a făcut clară dorința ei ca guvernele să își majoreze nivelul cheltuielilor și că o abordare internațională sincronizată este cea mai bună cale pentru creștere.

„FMI a oferit în 2020 sprijin pentru 83 de țări”, a afirmat aceasta, precizând că „în termeni de politici actuale, începând cu luna martie aș zice, foarte neobișnuit pentru FMI: 'vă rog cheltuiți'. Cheltuiți pe cât de mult puteți și apoi cheltuiți puțin mai mult”, a declarat Georgieva.

„Continui să susțin politici monetare și fiscale care protejează economiile de colaps într-o perioadă în care restricționăm intenționat atât producția cât și consumul„, a adăugat aceasta.

Georgieva a cerut de asemenea mai multă cooperare internațională, precum cea privind dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, în eforturile de a implementa creștere digitală și ecologică.

„FMI a calculat că un pachet de stimulare fiscală coordonat al țărilor G20 în infrastructura verde, dacă este realizat într-o manieră coordonată, ar duce la o creștere cu două treimi mai mare...decât dacă fiecare țară acționează pe cont propriu”, a mai afirmat aceasta.

Citește și: