Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a vorbit în cadrul unei conferințe online despre trei proiecte importante pentru contribuabili ce ar urma să fie demarate, ori finalizate în acest an: SFERA, APIC și SAF-T.

Mirela CalugareanuFoto: Hotnews

1. Proiectul SFERA - Servicii fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni

„Implică actualizarea sistemelor informatice de administrare fiscală, asigurarea interoperabilității acestora cu sistemele informatice ale altor instituții ale statului și centralizarea bazelor de date pentru persoane juridice”, a spus Mirela Călugăreanu.

2. APIC – Administrație Performantă prin Informație Consolidată

„Presupune dezvoltarea unei platforme de tip Big Data care va permite gestionarea unui volum masiv de date analiză și modelare. Implementarea unui sistem informatic integrat care să asigure realizarea în mod automat a analizei de risc”, a afirmat președintele ANAF.

3. Implementarea verificării documentare și a SAF-T

„Vor avea din punctul nostru de vedere un efect extrem de important, anume migrarea acțiunilor de control de la sediul contribuabililor la cel al organului fiscal”, a spus ea.

Implementarea SAF-T ar putea fi gata undeva în luna iulie, reiese din declarațiile Mirelei Călugăreanu, președintele ANAF. “Până la sfârșitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză și design a sistemului informatic. Luna februarie va fi una destul de plină pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toți actorii implicați”, a afirmat în cadrul unei conferințe organizată de EY România.