Așadar, Recensământul 2021 se mută în 2022, după cum tocmai a anunțat INS. Deși până acum ar fi trebuit să aibă loc Recensamântul de probă, pandemia a ”mutat” procedura pentru februarie 2021. ”Una dintre dificultățile majore este, reticența recenzaților de a răspunde recenzorului, dificultăți create de conjunctura evoluției pandemice. Ne bazăm însă, în bună măsură pe faptul că populația va înțelege că este de preferat să se auto-recenzeze, aceasta asigurându-i, așa cum am specificat mai sus, siguranța sanitară, dar și obținerea unei zile libere în cazul salariaților. Utilizarea tabletelor va putea face ca distanța fizică dintre recenzor și recenzat să fie în limita siguranței sanitare, diminuând astfel suspiciunile de infectare cu SARS COV 2”, au transmis oficialii INS la solicitarea HotNews.ro.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews
  • 1. Care sunt schimbările apărute la Recensamântul din acest an față de cel anterior?

INS: Recensământul Populației și Locuințelor din România, runda 2021, va fi unul modern, în care toate datele vor fi colectate în format electronic. Datele vor fi colectate atât online, cât și pe teren, iar un accent mai mare se va pune de colectarea datelor din surse administrative care va constitui prima etapă a colectării datelor.

Pentru prima data la un recensământ organizat în România va fi posbilă auto-recenzarea prin intermediul unei aplicații web. Persoanele care nu vor avea posibilitatea să se auto-recenzeze vor primi vizita unui recenzor, care în urma unui interviu va prelua datele cu ajutorul unei tablete.

Spre deosebire de recensămintele anterioare, în 2022 colectarea datelor se va întinde pe o perioadă de aproximativ 6 luni, conform calendarului prezentat mai sus.

Se elimină total utilizarea chestionarelor de hârtie.

Se reduce timpul de prelucrare a rezultatelor prin eliminarea etapei de introducere a răspunsurilor completate în chestionarele de hârtie şi se reduce, de asemenea, numărul de recenzori folosiți în teren.

  • 2. Ce trebuie să știe o persoană care se va auto-recenza? De ce ar face-o?

INS: Persoana care se va auto-recenza anul viitor trebuie să știe că oricând va putea fi îndrumată să finalizeze auto-recenzarea prin apel gratuit la call center. Mai trebuie să știe că, spre protecția lui și a familiei în această perioadă marcată încă de criza sanitară, este mai sigură auto-recenzarea, aceasta oferindu-i și posibilitatea de a fi realizată, în confortul domiciliului său. Nu în ultimul rând, conform legii, salariații care completează chestionarul de auto-recenzare dispun de o zi liberă.

  • 3. Va fi amendat cineva care refuză auto-recenzarea?

INS: Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

  • 4. Dispune INS de suficiente resurse (hardware și software) pentru a duce la bun sfârșit Recensământul? Mai direct: vă descurcați cu alocările financiare?

INS: Da, resursele alocate sunt adecvate.

  • 5. Când va începe comunicarea în media/social media a acestui proiect?

INS: În momentul de față ne aflăm în faza finală a procesului de elaborare a Caietului de sarcini privind campania de promovare a RPL2021, în care este inclusă şi componenta de Comunicare. Campania de promovare va demara în scurt timp.

  • 6. Care sunt principalele dificultăți impuse de pandemie în realizarea Recensământului 2021? Există și o parte plină a paharului din acest punct de vedere?

INS: Una dintre dificultățile majore este, reticența recenzaților de a răspunde recenzorului, dificultăți create de conjunctura evoluției pandemice. Ne bazăm însă, în bună măsură pe faptul că populația va înțelege că este de preferat să se auto-recenzeze, aceasta asigurându-i, așa cum am specificat mai sus, siguranța sanitară, dar și obținerea unei zile libere în cazul salariaților. Utilizarea tabletelor va putea face ca distanța fizică dintre recenzor și recenzat să fie în limita siguranței sanitare, diminuând astfel suspiciunile de infectare cu SARS COV 2.

  • 7. Știu că cea mai mare parte de întrebări este comună în toate țările din UE. În afară de acestea, mai sunt și întrebări specifice. Care sunt acestea? Ce domenii vizează?

INS: Recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european de Regulamentul nr. 763/2008 privind recensămintele populaţiei şi locuinţelor şi de alte patru regulamente de aplicare a acestuia prin care se stabilesc o serie de reguli comune.

Între acestea sunt şi tematicile pentru care trebuie colectate date la recensămant de către fiecare stat membru UE.

Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora.

  • 8. Din discuțiile pe care probabil le aveți cu omologii europeni, aveți idee care sunt problemele specifice de care Institutele (Oficiile) Naționale de Statistică se lovesc în demersul de recenzare a populației?

O posibilă problemă poate fi lipsa unor surse administrative cu acoperire universală, actualizate la zi şi care să poată fi folosite în scopuri de prelucrare statistică. Nu toate statele UE se află în situaţia fericită a ţărilor nordice, de exemplu, care au registre naţionale foarte dezvoltate astfel încât au posibilitatea de a realiza recensăminte ale populaţiei bazate exclusiv pe surse administrative, eliminând total “sarcina de răspuns” a populaţiei.