Noua variantă a Declarației 100 a fost publicată miercuri pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta este foarte importantă pentru microîntreprinderi, mai ales că acum pot deduce cheltuielile cu casele de marcat (facilitate introdusă prin Legea 153/2020).

Declaratia 100Foto: ANAF

(plătitorii de impozit pe profit o vor putea face prin Declarația 101)

Într-un clip video pe Facebook, specialistul în fiscalitate Cristian Rapcencu spune că cine nu a avut achiziții de case de marcat în ultimii trei ani, putea deja să închidă trimestrul IV cu impozitul pe venit la microîntreprinderi și să depună formularul vechi.

Revenind la cei care au achiziționat case de marcat, aceștia au dreptul să scadă din impozit valoarea casei de marcat respectivă.

"Valoarea casei de marcat nu se mai deduce din valoarea impozabilă ci se scade efectiv din impozitul calculat. Entitățile nu mai câștigă doar cota de impozit din valoarea casei de marcat ci, efectiv, au dreptul să scadă întreaga valoare din impozitul calculat", spune Rapcencu.

De precizat că acest clip a fost făcut cu putin timp înainte sa apară pe site-ul ANAF noua varianta a declarației 100, dar Cristian Rapcencu explică ce și cum se completează, mai ales că deja apăruse în Monitorul oficial D100.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută HotNews.ro, Cristian Rapcencu a vorbit despre această facilitate: VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat

IMPORTANT: Se aplică pentru casele de marcat achiziționate din 2018 până acum. Dacă atunci nu ai aplicat acest tratament, nu ai scăzut din impozit valoarea casei de marcat. Acum poți recalcula. Dacă impozitul e mai mic decât valoarea casei de marcat, legea zice să stai liniștit. NU trebuie să te panichezi. Ce a mai rămas din valoarea casei de marcat poți să recuperezi în următorii 7 ani când îți calculezi impozitul.

La fel e și la PFA-urile care sunt în comerțul cu amănuntul. Declarația unică se va schimba ca să acopere și această modificare pentru cei cu PFA.