Moneda digitală a scăzut cu 5,9% joi, coborând sub pragul de 33.000 de dolari. Prețul bitcoin a continuat să fluctueze în jos după ce a depășit pentru prima dată 40.000 de dolari, existând tot mai multe speculații că piața ar fi într-o bulă.
Deși prețurile în creștere vertiginoasă ale criptomonedelor au alimentat achizițiile speculative ale cumpărătorilor individuali, ele i-au făcut pe investitorii profesioniști reticenți să cumpere la preț de maxim.

Evoluția prețului bitcoin
Dezbaterile privind valoarea percepută a bitcoin continuă să încingă spiritele, fanii săi subliniind factori precum interesul manifestat de marile instituții financiare care analizează criptomoneda ca posibilă investiție anti-inflaționistă.
Alții văd o întoarcere la o bulă speculativă precum cea care a provocat prăbușirea criptomonedei în 2017.
„Bitcoin tocmai a intrat în zona de pericol”, afirmă Edward Moya, analist senior al platformei de trading Oanda, avertizând însă că „acesta nu pare să fie sfârșitul bulei cripto”.
Criptomoneda este acum pe punctul de a înregistra al doilea declin săptămânal pentru prima dată de la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Prețul bitcoin a scăzut cu aproape 20% după maximul de peste 40.000 de dolari înregistrat la începutul lui ianuarie.
Citește și:
Dar bitcoin-ul va creste la loc si sa ii vedem cum plang pe cei anti-bitcoinisti!
Bitcoin-ul nu respecta nici pe departe aceasta definitie a unei monede. E doar un certificat criptat care spune ca ai cheltuit niste energie pentru a rezolva o problema matematica abstracta si fara utilitate practica (BTW, chiar nu se poate face cumva ca acel calcul intens consumator de energie folosit pentru generarea bitcoin sa fie folosit pentru a calcula/masura ceva util?)
Faptul ca valoarea bitcoin depinde in masura covarsitoare de entuziasmul cumparatorilor si nu de costul obtinerii lui, faptul ca exista limite clare de cat bitcoin se poate produce, faptul ca regulile dupa care se produce bitcoin se schimba periodic fara ca investitorul sa aiba control, asta defineste clar asteptarile cumparatorilor. Nu vor o moneda, vor o metoda de imbogatire rapida, miraculoasa. Bun, si jucatul la ruleta in cazino e acelasi lucru. Cazinoul are marginile lui de profit, bursele de criptomonede si criptoportofelele au un castig sigur din toata vanzoleala asta. Restul banilor se imparte intre castigatori si pierzatori. Pierzatorii sunt mai multi (daca tii cont de cheltuielile implicate).
Deci nicio teorie a conspiratiei, pur si simplu sunt oameni care stiu cu ce se mananca economia si n-au cum sa creada in povesti cu zane. Castigurile se bazeaza in proportie mult prea mare pe speculatii, iar un sistem economic stabil are nevoie de predictibilitate. Sa nu mai vorbim de faptul ca daca se vor dovedi functionale calculatoarele cuantice, toate monedele digitale vor valora exact zero.
Nu i-am vândut nici când a fost $19k, nici când a coborât apoi la $3k și n-o să-i vând nici la $100k. Poate la $300k o să dau o parte din ei.
Urmeaza o perioada de scadere care va culmina cu o crestere si mai mare, care va forta noi varfuri... anul asta au testat 40k. Peste un an-doi vom vorbi din nou de scaderea Bitcoin la 50k.
Arogantii de genul tau vor cadea ca bobocii in fund. Noroc de tine ca ai luat ieftin...probabil ca nu vei pierde de facto ci doar "de oportunitate".
Cand vor fi obligati sa cunoasca si sa raporteze identitatea detinatorilor de portofele crypto, toti cei de mai sus se vor replia pe alte metode de spalare si finantare iar bula crypto se va sparge.
Pana atunci, specula placuta! Nu uitati sa declarati castigul si sa va platiti taxele, sigur va vor prinde ai veti plati cat nu face.