Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari

de DP     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2021, 11:22 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari
Foto: pxfuel.com
Dacă scoatem Ilfovul și Iașiul (care e la limită, cu 24,4% pensionari în totalul populației adulte), restul județelor României trec de pragul de cel puțin un pensionar din 4 adulți, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Cel mai vulnerabil din acest punct de vedere (al raportului dintre pensionari și populația de peste 18 ani) este Hunedoara, cu circa 40% pensionari din totalul adulților. La polul opus se află Ilfov (sub 20% pensionari din totalul celor maturi) și Iași, aproape de pragul de care vorbeam mai sus (24,4%).
Pentru populaţia rezidentă în vârstă de 65 de ani şi peste este anticipată o creştere numerică continuă.

 • Ponderea populaţiei rezidente vârstnice în total populaţie rezidentă va creşte în următorii 50 de ani, în varianta medie, de la 18,7% la 28,6%, iar ponderea tinerilor se va reduce de la 15,7% la 14,8%, ceea ce va duce la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populaţiei României.
 • Judeţul Gorj şi Vâlcea vor fi, în 2070, zonele cele mai “îmbătrânite” cu ponderi de peste 39,0% din populaţia rezidentă totală proiectată. În varianta intermediară ponderea populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste în total populaţie rezidentă va creşte între anii 2019 şi 2070 de la 18,7% la 28,9%. Indicele de îmbătrânire la nivelul ţării în această variantă va fi în 2070 de 189 vârstnici la 100 tineri.
 • La nivelul judeţelor, ponderea populaţiei vârstnice va oscila între 41,2% (Gorj) şi 19,6% (Vaslui). Populaţia de 65 de ani şi peste reprezintă o categorie socială vulnerabilă, cu probleme specifice în raport cu celelalte segmente sociale. Asigurarea necesităţilor populaţiei vârstnice cu resurse pentru un trai decent presupune o gamă largă de preocupări, atât în plan economic, cât şi pe plan social şi psihosocial. Premisele pesimiste ale unui dezechilibru demografic grav al ţării în viitor sunt deja vizibile, anticipând posibile consecinţe negative economice şi sociale în general, pe piaţa forţei de muncă, în aplicarea şi funcţionarea corespunzătoare a sistemului de pensii, a serviciilor de sănătate şi a celor de protecţie socială, în asigurarea echilibrului în cadrul balanţei de venituri şi cheltuieli bugetare ale statului, precum şi ale fiecărei gospodării a populaţiei.
Accentuarea îmbătrânirii populaţiei, însoţită de creşterea speranţei de viaţă a populaţiei, determină schimbări structurale în cadrul populaţiei vârstnice prin creșterea numerică a grupei, ”vârsta a patra” şi anume ”cei mai vârstnici vârstnici”, persoane de peste 80 de ani.
 • În perspectiva anului 2070 populaţia rezidentă de 80 de ani şi peste va creşte cu 655.000 persoane în varianta medie şi cu 789.000 persoane în varianta intermediară. În cadrul populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste, ponderea populaţiei de 80 de ani şi peste va creşte de la 25,3% (2019) la 41,6% (2070) în varianta medie şi la 43,0% în varianta intermediară.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9251 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  despre (Luni, 25 ianuarie 2021, 11:37)

  Cetateanu [utilizator]

  Despre ce vorbiti? Pensionari sau oameni peste 65 de ani? Unii sunt activi si la 70 (fara sa-si ia pensie / nu punem specialii...) si altii la 50+ sunt pensionari "medicali" (nu punem cadrele specialii, sau balerinele...). INS pare ca le amesteca...
  • 0 (8 voturi)    
   Mda (Luni, 25 ianuarie 2021, 12:14)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Aici vorbim despre vesnicii votanti psd-isti.
 • +8 (10 voturi)    
  Asta explicā (Luni, 25 ianuarie 2021, 12:37)

  fdaniel [utilizator]

  Asta explică dece HD a rămas ultimul județ care votează pesede din Transilvania :(
 • +8 (10 voturi)    
  daca scadem (Luni, 25 ianuarie 2021, 15:13)

  mos ion roata [utilizator]

  pensinarii de la 45 la 60 de ani (in unele locuri de la 43) vom vedea ca situatia nu este asa de alarmanta. Suntem singura tara in care persoane abia trecute de pubertate se pensioneaza.
 • +3 (5 voturi)    
  daca scadem (Luni, 25 ianuarie 2021, 15:13)

  mos ion roata [utilizator]

  pensinarii de la 45 la 60 de ani (in unele locuri de la 43) vom vedea ca situatia nu este asa de alarmanta. Suntem singura tara in care persoane abia trecute de pubertate se pensioneaza.
 • +2 (4 voturi)    
  Emigrarea tinerilor... (Marţi, 26 ianuarie 2021, 9:01)

  periscop [utilizator]

  ... este principala cauză. Cât despre cauzele emigrării ...le știm cu toții, din păcate, cu vârf și îndesat!
  • +4 (4 voturi)    
   problema (Marţi, 26 ianuarie 2021, 11:22)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   e ca desi multi pleaca in ideea ca se vor intoarce, cei mai capabili /adaptabili/ muncitori nu se mai intorc, pierdere iremediabila pe termen lung pt Romania.
   Desigur pentru privilegiatii sistemului e bine ca pleaca acesti indezirabili, potential creatori de probleme...
 • +1 (1 vot)    
  Mai multa informatie (Marţi, 26 ianuarie 2021, 10:26)

  AndreeaK [utilizator]

  As recomanda redactiei sa ofere informatii despre
  1. care este raportul ideal de pensionari/populatie adulta ocupata/populatie minora sau in sistemul educational.
  2. care este definitia pensionarului in legislatia Romaniei
  3. procentul de pensionari care sunt peste 65 de ani din totalul de pensionari pe care ii are Romania.

  Ca sa stim cat de departe suntem de acel punct ideal de echilibru si sa avem o idee clara despre ce discutam. Altminteri informatia asta nu face decat sa alarmeze si sa anatgonizeze fara a produce nici un efect positiv altul decat refulare in spatiul de comentarii (care nu este un efect positiv).
 • +1 (1 vot)    
  ce surpriza... (Marţi, 26 ianuarie 2021, 11:18)

  hanu [utilizator]

  din cei apti de munca o treime sunt la stat, o treime plecati si restul trudesc in privat cu gand de duca.

  Amirite?...
 • 0 (0 voturi)    
  Dati-le idei (Marţi, 26 ianuarie 2021, 19:39)

  Koczka [utilizator]

  Ca acum mai apare o tulpina ! Ideea este ca mortalitatea e crescuta in timp ce natalitatea a scazut dramatic. Jumatate din copiii romanilor se nasc im afara tarii, deci automat pot devenii cetatenii acelor tari. Numai prin imigratie de noneuropeni situatia demografica s-ar echilibra dar nici asta nu se intampla.
 • +1 (1 vot)    
  Cu excepția a două județe, în România un adult din (Marţi, 26 ianuarie 2021, 22:51)

  Vicentedelamare [utilizator]

  Hoardele de mineri care au participat sub conducerea lui cozma miron la nenumarate mineriade au iesit la pensie la 45 ani, au obtinut pensii speciale daca au stat 20 ani la mina. Program de lucru de 6 - SASE - ore, transport gratuit la mina, masa calda la intrare in sut, echipament gratuit si alte beneficii, curent electric subventionat si multe altele. Ortacii s-au trezit la 45 de ani cu o pensie speciala (4-5 puncte de pensie) la care nici macar nu visau, nu obtineau niciodata un salariu care sa depaseasca actuala pensie. Cele mai mari datorii la bugetul de stat sint la CNH, nu au virat contibutia la pensie si asigurari sociale.
  Nici nu e de mirare ca Jalea Viului e rosie... Majoritatea populatiei tinere e dincolo, au ramas doar tineri pensionari de 45 ani...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by