Un nou studiu Ipsos care a acoperit 30 de țări arată că la nivel global oamenii s-au îngrășat în perioada crizei. La nivelul celor 30 de țări monitorizate, o treime (31%) dintre respondenți au câștigat în greutate de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, proporția celor care s-au îngrășat în această perioadă variază considerabil în funcție de țară: peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia. În țări asiatice precum China sau Hong Kong, mai puțin de 10% dintre respondenți spun că au luat în greutate în această perioadă.

MancareFoto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia
  • Media greutății excedentare în această perioadă: 6.1kg. Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8kg, în rândul celor 35% din populație care s-au îngrășat în această perioadă) și respectiv Mexic (8.5kg, în rândul a 34% din populație). Aproape jumătate dintre cetățenii planetei (45%) spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore și SUA depășește 50% din populația intervievată.
  • De la începutul pandemiei, deși mai bine de un sfert dintre respondenții la nivel global (27%) au făcut mai multă mișcare, o pondere asemănătoare (23%) au declarat contrariul. Mai bine de jumătate dintre chinezi (57%) au făcut mai multă mișcare de la debutul pandemiei, spre deosebire de peste o treime dintre cetățenii din Chile, Belgia sau Italia, care au făcut mai puțină mișcare.
  • Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporție similară (9%) au afirmat contrariul. Cu toate acestea, în Australia și Statele Unite o cincime din populație (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricțiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puțin alcool.
  • În privința fumatului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunțat iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenților care au renunțat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporție a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).
  • În rândul celor care încearcă să slăbească, peste jumătate (52% la nivel global) ar prefera să facă mai multă mișcare sau să mănânce mai sănătos, mai degrabă decât să țină regim pentru a obține rezultate. Cu toate aceastea, 4 din 10 (44%) au afirmat că vor lua măsuri cu privire la cantitatea de mâncare consumată și la un eventual regim alimentar. În Argentina, Chile, Mexic sau Olanda, aproximativ două treimi dintre cei care vor să slăbească preferă să mănânce mai sănătos decât să țină regim. În China, trei din patru (77%) respondenți care încearcă să slăbească preferă să facă mișcare.
  • Doar 15% dintre respondenții la nivel global afirmă că vor consuma mai puțin alcool. În rândul celor care încearcă să slăbească, ponderea respondenților dispuși să reducă volumul de băuturi alcoolice ajunge la un sfert din populație în cazul Rusiei (26%), Marii Britanii (25%), Coreei de Sud (25%), Africii de Sud (24%), Belgiei (23%) și respectiv Australiei (23%).
  • În privința vitaminei D, se înregistrează opinii diferite de la țară la țară. Doar 1 din 10 respondenți din Japonia, Germania, Australia sau Suedia consideră că aceasta ar putea fi de ajutor. La popul opus se situează Ungaria sau Africa de Sud, cu o pondere de circa 40% a celor care consideră că vitamina D poate reduce riscul unor simptome severe.
  • În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, o treime (31%) afirmă că vor să elimine greutatea acumulată în timpul pandemiei, în timp ce aproape două treimi (62%) spun că decizia de a slabi nu are legătură cu pandemia actuală. Doar 15% dintre respondenți vor să slăbească pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome severe, în cazul în care contractează virusul COVID-19 – părere împărtășită de peste 30% dintre respondenții proveniți din Peru, Malaezia sau Ungaria. Dintre cei care afirmă că vor să slăbească pentru a reduce riscurile asociate coronavirusului, o cincime (19%) spun că aceasta este principala motivație de a slabi, în timp ce două treimi (64%) afirmă că acest lucru e important, dar nu reprezintă principala motivație de a slabi.
  • Doar 16% dintre respondenții la nivel global menționează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentație. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depășește un sfert din populație.

Studiul Ipsos a fost realizat online în perioada 23 octombrie - 6 noiembrie 2020, pe un eșantion de 22.008 respondenți adulți din 30 de țări. Țările participante la studiu sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, Hong Kong, Ungaria, India, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Singapore, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia.