Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a avut, marți, o întâlnire cu premierul Florin Cîțu și cu unii membri ai cabinetului. Acolo au prezentat propuneri care să ajute mediul de afaceri și societatea, conform unui comunicat de presă al organizației. Dragoș Anastasiu, președinte AHK România și coordonator CDR spune că viteza de implementare este cheia acestui an.

CDRFoto: CDR

Urgența 0: Bugetul anului 2021 și Planul Național de Redresare și Reziliență

Ionuț Simion, președinte Amcham România a spus că este nevoie de un buget fundamentat pe 3 piloni esențiali:

1. investiții, cu resurse financiare nu doar alocate, ci și cheltuite

2. menținerea controlului cheltuielilor bugetare

3. creșterea colectării și digitalizarea ca măsuri de reducere a deficitului bugetar.

“Am solicitat înființarea unei autorități unice pentru digitalizarea administrației, cea mai eficientă soluție. Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moașe, care riscă să rămână cu buricul netăiat”, a spus Simion.

În ceea ce privește PNRR, spune comunicatul, nu e suficient că România a bifat 30 de miliarde de euro.

• E nevoie ca proiectele să fie cu adevărat utile pentru România. CDR a solicitat să fie parte din grupurile de lucru pe care Guvernul le-a creat pentru identificarea și implementarea proiectelor PNRR, precum și pentru transparentizarea și prioritizarea modului de alocare a banilor.

„Nu doar că avem propriile noastre propuneri de proiecte, unele chiar redactate, la cheie, cum ar fi creșterea competențelor digitale în educație și în administrație, dar putem avea un aport valoros la conceperea de proiecte noi, astfel încât să fie evitate situațiile de azi, când avem proiecte care intră în coliziune cu realitatea din teren”, a spus Florin Pogonaru, președinte AOAR.

• CDR a mai propus Guvernului menținerea la nivelul Secretariatului General al Guvernului a Grupului de lucru care coordonează procesul de debirocratizare a administrației.

• Cerințele legale pentru firme, indiferent de mărimea lor au ajuns la niveluri inimaginabile, care uneori frizează absurdul. Procesul de simplificare trebuie să înceapă acum.

„Se spune că dacă vrei să îngropi un proiect faci o comisie de analiză. Noi sperăm însă ca acest lucru să nu se întâmple și ca energia mediului de afaceri să impulsioneze măsurile de simplificare de care e nevoie disperată în administrație. Am identificat în jur de 200 de măsuri pentru debirocratizare și simplificare, care însă vor trebui implementate inclusiv prin modificări legislative”, a spus Dragoș Roșca, președinte Romanian Business Leaders, conform comunicatului.