Premierul Florin Cîțu spune că durează mai mult elaborarea bugetului pe 2021 deoarece ar urma să fie introduse reforme amânate timp de 30 de ani și pentru că trebuie modificate măsuri care "au avut efect devastator". Cîțu susține că obiectivul este de a prezenta bugetul săptămâna viitoare în Parlament. Ținta de deficit pentru 2021 rămâne în jurul cifrei de 7%. Premierul a reamintit că în acest an, cheltuielile cu pensiile cresc cu aproape 8 miliarde de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Deci, suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB. Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut şi asta este cert, iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare", a precizat Cîțu.

Acesta spune că trebuie modificate măsuri astfel încât să fie creată o sustenabilitate a finanțelor publice în următorii ani.

"Aş vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă şi durează mai mult sau pare că durează mai mult, deşi obiectivul este acela de a veni în Parlament săptămâna viitoare, pentru că reversăm sau întoarcem sau introducem reforme care au fost amânate 30 de ani. Sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanţele publice în ultimii ani trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în anii următori", a spus Cîțu.

Acesta susține că analiza pe acest buget este puţin diferită, pentru că va fi introdusă și o bugetare multianuală.

"Vom introduce în România, cred că din 2023, bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget şi mă uit şi la bugetul din 2021 şi la bugetul din 2022 şi vă spun că aceasta este discuţia din Comisia Europeană. Vorbim de cele două bugete, pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci, este puţin mai laborioasă această muncă, dar, în premieră, introducem această bugetare multianuală care va fi în efect din 2024", a precizat Cîțu.