Recent a fost o conferință a EY România în care a fost invitată și șefa ANAF, ce a zis că implementarea fișierului standard de audit SAF-T va fi gata în iulie. Într-un document transmis de companie, în care s-a răspuns la multe întrebări, reprezentanții EY preconizează că SAF-T va intra în vigoare începând cu ianuarie 2022, inițial pentru marii contribuabili, iar ulterior și pentru celelalte categorii.

Același document mai spune că „intrarea în vigoare este preconizată pentru ianuarie 2022, prin urmare, este rezonabil sa ne asteptam ca raportarea va viza seturile de date ulterioare”.
Pe 20 ianuarie, Mirela Călugăreanu, președintele ANAF a spus că implementarea verificării documentare și a SAF-T vor avea un efect extrem de important, anume migrarea acțiunilor de control de la sediul contribuabililor la cel al organului fiscal.
- Citește și: Călugăreanu: ANAF va face în februarie consultări cu mediul de afaceri în privința implementării SAF-T
“Până la sfârșitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză și design a sistemului informatic. Luna februarie va fi una destul de plină pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toți actorii implicați”, a afirmat Călugăreanu în cadrul unei conferinței.
În decembrie 2020 un comunicat al ANAF spunea că dezvoltarea sistemului informatic SAF-T va fi finalizat în luna iulie 2021. Cu un an înainte, în 2019, în decembrie, reprezentanții ANAF spuneau într-o conferință că va putea fi folosit în 2021.
E un proiect bun, așteptat de mediul de afaceri. Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul acestora pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.
Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.
Citește și:
Trei proiecte importante ale ANAF din 2021: SFERA, APIC și SAF-T
ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF-T în luna iulie 2021