Prețul Dogecoin, o monedă digitală creată ca glumă, a crescut cu peste 800% după ce un forum de pe Reddit și-a propus să o transforme în echivalentul cripto al fenomenului GameStop, relatează CNBC.

DogecoinFoto: Captura video

Prețul dogecoin ajunsese vineri după-masa la 0,070755 de dolari, cu peste 800% mai mult față de anterioarele 24 de ore, potrivit Coingecko.

Dogecoin a fost creat în 2013 pe baza extrem de popularului meme la momentul respectiv „doge” cu un câine din rasa Shiba Inu. Logo-ul monedei virtuale e de asemenea bazat pe meme-ul respectiv.

Deși a fost în mare parte uitat în ultimii ani comparativ cu alte criptomonede mai mari precum bitcoin, creșterea sa fulminantă din ultimele zile se datorează entuziasmului unui forum de pe Reddit numit SatoshiStreetBets.

În aceeași manieră în care forumul WallStreetBets din spatele ascensiunii fulminante a acțiunilor GameStop, SatoshiStreetBets încearcă să crească prețul criptomonedelor

Satoshi este numele fondatorului misterios, sau grupului de persoane, care au creat moneda bitcoin.

Dogecoin a adăugat în 24 de ore 7,17 miliarde de dolari la capitalizarea de piață a monedelor până vineri după-masa. Valoarea sa totală de pe piață a ajuns la 8,2 miliarde de dolari, făcând din dogecoin a noua cea mai valoroasă criptomonedă.

Unul dintre utilizatorii forumului SatoshiStreetBets a afirmat joi că Doge este „gme al cripto”, GME fiind simbolul de pe bursă al acțiunilor GameStop.

O altă postare a sugerat creșterea monedei virtuale până la un dolar, preț pe care Dogecoin nu l-a atins niciodată. În 2013, când aceasta a fost creată, se vindea cu 0,000232 dolari.

Pe măsură ce prețul dogecoin a continuat să crească vertiginos, utilizatorii forumului au continuat să încurajeze oamenii să nu vândă și să „împingă în continuare” în pofida unor scăderi de moment din ultimele ore.

Elon Musk, fondatorul Tesla ale cărui postări pe Twitter au dus la explodarea prețurilor unor acțiuni în trecut, a postat joi pe Twitter despre dogecoin o imagine cu coperta unei reviste intitulate „Dogue”, un joc de cuvinte la adresa popularei reviste „Vogue”.

Mulți utilizatori de pe Reddit și Twitter au interpretat asta ca o susținere de către Musk a mișcării dogecoin și unii și-au amintit că în aprilie 2019 miliardarul sud-african a afirmat că dogecoin ar fi „criptomoneda sa favorită”

„Domnul Musk este cu noi... până la Lună”, a scris un utilizator.

Însă situația cu dogecoin pare diferită de cea a GameStop.

Forumul WallStreetBets afirmă că împing în sus prețul acțiunilor GameStop pentru a crea probleme brokerilor de pe Wall Street care fac pentru short selling, sau vânzarea în lipsă.

Această practică, comună pentru marile fonduri de investiții, constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra apoi mai ieftin, înainte de a o returna.

În schimb, mișcarea pentru împingerea în sus a prețului dogecoin pare doar o tentativă de a face bani.

Asemenea activități nu sunt noi pentru piața criptomonedelor și au loc de mai mulți ani, comisia de supraveghere financiară din Statele Unite avertizând în 2018 asupra unor practici de tip „pump and dump”.

Acestea presupun crearea unui entuziasm pentru o anumită monedă virtuală în mediul online pentru a atrage tot mai mulți cumpărători.

Cei care au cumpărat devreme în crearea bulei vând când prețul este ridicat, lăsându-i pe cei care au cumpărat în perioada de maxim în pierdere după prăbușirea prețului.

Citește și: