La o zi după întâlnirea ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, cu Füsun Aramaz, ambasador al Turciei în România, instituția s-a pus pe treabă. Ministerul a anunțat că va modifica Legea 296/2020, în sensul că nu se va aplica și statelor din Anexa II. Acum, în lege sunt incluse la comun, practic, ambele Anexe din lista UE cu jurisdicții necooperante. De precizat că Turcia se află în Anexa II.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Practic, nedeductibilitatea cheltuielilor efectuate ca urmare a unor tranzacții cu o persoanã fizicã sau juridicã situatã într-un stat situat în jurisdicții necooperante nu se va aplica și celor din acea anexă II, după ce Ministerul va modifica Legea 296.

Câteva țări care sunt în Anexa II: Turcia, Botswana, Maldive, Thailanda, Namibia, Australia, Maroc.

Vezi anexele la care face referire ministerul

Ce spune comunicatul Ministerului Finanțelor:

"În vederea clarificãrii legislației referitoare la jurisdicțiile necooperante, Ministerul Finanțelor anunțã cã a întreprins demersurile necesare pentru ca, în scurt timp, sã fie modificate prevederile art. 25 alin.4) lit.f^1) din Codul fiscal. Acest punct, introdus printr-o modificare intratã în vigoare în ianuarie 2021, prevede cã sunt nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu o persoanã fizicã sau juridicã situatã într-un stat care, la data înregistrãrii cheltuielilor, este inclus în anexa I și/sau anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Modificarea va viza eliminarea prevederii conform cãreia statele incluse în anexa II vor fi considerate drept jurisdicții necooperante în scopuri fiscale, mãsurã care vine sã clarifice, în acest sens, inclusiv tratamentul fiscal aplicat tranzacțiilor efectuate începând cu 1 ianuarie 2021.

În baza informațiilor disponibile pânã acum, niciun alt stat membru nu a adoptat mãsuri similare împotriva jurisdicțiilor incluse în anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

Ministerul Finanțelor dorește sã clarifice faptul cã, în contextul raportãrii aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscutã sub numele de DAC 6), prin noțiunea de jurisdicții necooperante se face referire doar la țãrile din anexa I a Listei UE privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene".

Citește și:

Nazare (MF) vrea să modifice Legea 296/2020 de urgență, în urma unei discuții cu ambasadoarea Turciei. Este vorba despre nedeductibilitatea tranzacțiilor cu firme în jurisdicții necooperante