Conform ANAF, contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
Referitor la impozitul pe venit, nu sunt venituri impozabile în sensul impozitului pe venit sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.
Fiscul mai spune, referitor la educație, că:
• pentru determinarea rezultatului fiscal sunt cheltuieli deductibile inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învățământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale;
• investiţiile efectuate, precum și mijloacele fixe deţinute şi utilizate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale, sunt considerate mijloace fixe amortizabile.
În ceea ce privește impozitul pe venit:
• sunt cheltuieli deductibile în stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real pe baza datelor din contabilitate, inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, în conformitate cu reglementările legale din
domeniul educaţiei naţionale, cu excepţia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile în limitele legii;