Despre mecanismul creditelor destinate strict studenților și cum funcționează el în alte state am scris în urmă cu câteva zile. Urmare a acelui articol am fost contactați de către un IFN românesc - singurul care operează pe acest segment din câte știm, care a acordat deja 40 de credite ”studențești”.

Alexandru Ghiță, co-fondator FINSFoto: Hotnews

”Creditele noastre îi vizează în principal pe cei care vor să plece la studii în Europa. Ne asigurăm de o comunicare și o informare foarte bună a studenților – lucrăm împreună pe planificarea bugetară a cheltuielilor și resurselor financiare necesare în perioada studiilor și explicăm foarte clar care sunt condițiile în care trebuie să restituie împrumutul. Lucrăm foarte mult la extinderea soluțiilor oferite de FINS astfel încât să acoperim cât mai bine problema generată de încetarea împrumuturilor oferite până la finalul lui 2020 de guvernul Marii Britanii studenților europeni care mergeau la studii acolo. Obiectivul nostru este ca în câțiva ani să putem finanța peste 1.000 de studenți pe an.”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Alexandru Ghita, președintele FINS.

”Pentru studiile de licență oferim un maxim de 25.000 de EUR, iar pentru studiile de masterat un maxim de 12.000 EUR pentru studiile care durează până la 12 luni și respectiv de 18.000 EUR pentru studiile care durează mai mult de un an. Pentru cei care pleacă la masterat beneficiem și de o garanție parțială din partea European Investment Fund, astfel încât putem să-i finanțăm pe studenți fără a fi nevoie de giranți / co-debitori.”, mai precizează el.

Alexandru Ghiță știe că în funcție de costul anual al studiilor, banii oferiți prin FINS pot acoperi total sau doar parțial școlarizarea studenților, dar în acest moment acestea sunt plafoanele maxime pe care compania le poate oferi. ”Finanțarea oferită de noi este foarte flexibilă, poate să fie folosită atât pentru cheltuieli de subzistență, cât și pentru taxele de școlarizare. În cazul în care costul studiilor se ridică până la 20.000 de lire / EUR anual, știm că suma oferită de noi nu acoperă într-adevăr toate costurile. Dar asta e suma pe care o putem oferi în acest moment, astfel încât absolventul să nu fie supra-îndatorat la finalizarea studiilor.”, explică reprezentantul FINS.

Potrivit acestuia, IFN-ul finanțează studenți acceptați la programe de licență și master la universități din Europa, în principal din Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Italia, Spania, Austria, Belgia, Suedia, Norvegia, Elveția.

În evaluarea aplicațiilor se ține cont de mai multe lucruri: reputația universității și a programului de studiu pe care îl va urma aplicantul; natura studiilor în sectoare economice cu potențial mare de angajabilitate; performanță academică anterioară; stagii de practică sau experiență de muncă anterioară; mobilitate și experiență internațională sau activități extrașcolare și eventuale certificări profesionale ale aplicantului, mai spune Ghiță.