Tichetele cadou acordate cu alte ocazii decât Paște, Crăciun etc. nu vor mai fi scutite de contribuții, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Autoritățile vor să facă acest lucru, de fapt, ca să nu dea unii angajatori măriri salariale sub formă de tichete.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

E spusă mai pe șleau chiar în nota de fundamentare:

"Modificarea tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice, de către angajatori/plătitori, în sensul eliminării exceptării de la plata contribuțiilor sociale obligatorii și includerea în baza de calcul a acestora a valorii nominale a tichetelor cadou acordate de către angajatori/plătitori, potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cele în care se acordă cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, în limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoană. Nepromovarea măsurii poate conduce la plata unor venituri salariale sub forma tichetelor cadou având în vedere regimul actual al exceptării acestora de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. "

Proiectul privind tichetele cadou și alte masuri (click pentru a deschide)

Consultantul fiscal Cornel Grama crede că acum măsura este prea extremă.

„Au eliminat complet exceptarea de contribuții la tichete cadou. Puteau să mărească pragul ăla de 150 lei. Să facă 300 de lei măcar. Am înțeles că s-au făcut abuzuri cu tichetele cadou, dar acum nu-i abuz la 300 de lei”, a spus el pentru HotNews.ro.

• Acum măsura e prea extremă.

“Aș fi propus ca la ce depășește să se plătească contribuții”, a mai afirmat el.

  • "Și ca observație, suma asta de 150 lei e din 2005 - deci de 16 ani (era 1.500.000 lei nedenominat). Și inflația dacă se pune și tot am iesi macar cu 300 lei de acum 16 ani!"

O altă modificare în ceea ce privește tichetele cadou

Rămânând în zona tichetelor, va mai fi o modificare: În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse în baza de calcul al contribuţiei în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos nu depăşeşte 150 lei.

• Cadouri oferite salariaţilor precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

• Cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

• Cadouri oferite salariaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Acum, legea în vigoare este așa:

Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori angajaţilor nu sunt cuprinse în baza de calcul al contribuţiei în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie (din cele pe care le-am precizat – că acele puncte rămân la fel), nu depăşeşte 150 lei.

Cu alte cuvinte, nu pot fi oferite doar angajaților, ci și terților. S-a eliminat această limitare.