Prețurile solicitate au crescut cu 3,5% în 2020, un ritm mai scăzut decât în 2019. Deși în primul trimestru din 2020 ritmul anual de creștere al prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale s-a majorat la aproape 9,5%, efectele pandemiei s-au resimțit, totuși, în următoarele două trimestre. Abia în ultimele trei luni am înregistrat din nou o creștere de 1,9% a prețului cerut pentru proprietățile rezidențiale, în comparație cu trimestrul anterior, astfel încât diferența față de anul trecut a ajuns la +3,5%. Prețurile au crescut pe segmentul nou (unități vândute direct de către dezvoltatori), cu un ritm anual de 5,7%, în timp ce pe segmentul existent (proprietăți revândute), prețurile cerute au stagnat.

HotNews.roFoto: Hotnews

  • Cererea se menține ridicata pentru achiziția de locuințe în marile orașe

Deși în ușoară scădere față de 2019, de la 482.000 de potențiali cumpărători, cererea pentru achiziția de apartamente și case în cele șase orașe mari și-a revenit gradual odată cu ridicarea restricțiilor și a atins 455.000 de potențiali cumpărători în 2020.

Din estimările noastre, cererea potențială este de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale, atât pe piața nouă, cât și pe cea existentă. Numărul de imobile vândute în 2020 la nivel național a fost cu 11,6% mai ridicat decât în anul anterior, depășind 600.000 de proprietăți.

Din acestea, 123.000 au fost unități individuale. București și jud. Ilfov au rămas piețele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, 27% din proprietățile la nivel național fiind vândute aici. Peste 50% din imobilele achiziționate la nivel național sunt în București și județele Ilfov, Cluj, Brașov, Timiș, Constanța, Iași. Se menine interesul crescut pentru achiziii de terenuri, case i apartamente cu gradina în zonele periurbane Deși segmentul majoritar de căutări în principalele șase județe îl reprezintă apartamentele, totuși, începând cu luna aprilie a anului trecut, s-a evidențiat în mod clar interesul crescut pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, în zonele periurbane ale marilor orașe.

În București și județul Ilfov, în lunile în care interesul general pentru achiziția de apartamente era în scădere, tot mai mulți cumpărători căutau apartamente cu grădină la parterul blocurilor. În județele Prahova și Brașov, zone cu potențial turistic, s-au înregistrat creșteri cu peste 50% ale cererii pentru achiziția de case și terenuri. Sectorul construciilor rezideniale a ieit mai puternic din criza Cei mai importanți indicatori din sectorul construcțiilor au înregistrat creșteri în 2020, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2019. În primele nouă luni ale anului trecut au fost finalizate 48.490 locuințe, în creștere cu 2.053 față de perioada similară a anului precedent (potrivit INS). De asemenea, datele oficiale relevă că în primele unsprezece luni ale anului trecut volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 16,7% (serie brută), față de aceeași perioadă a anului anterior. În pofida celor două luni de blocaj, marii dezvoltatorii au continuat construcția și livrarea locuințelor, înregistrând vânzări peste așteptări în 2020.

  • Cererea scazuta și supraoferta mențin presiunea asupra prețurilor de închiriere

Piața închirierilor din cele șase mari orașe a fost mai ofertantă în 2020 decât în 2019: peste 74.000 de apartamente și case au fost scoase la închiriere, față de 56.000 în 2019, reprezentând o creștere de peste 30%. Estimăm că, la sfârșitul anului trecut, unul din cinci apartamente disponibile spre închiriere în București era ocupat, în timp ce, înainte de declanșarea epidemiei, raportul era de unul la șase. În 2020, proprietarii din Capitală au scăzut chiria solicitată cu o medie de 6% pentru apartamentele cu două și trei camere, și, respectiv, cu 8% pentru garsoniere și apartamentele cu patru camere.

Credem că anul 2021 va rămâne plin de provocări pentru investitori, în condițiile creșterii prețurilor de vânzare și scăderii chiriilor din anul anterior. La oferta existentă se vor adăuga locuințele noi, scoase pentru prima dată la închiriere, parte din unitățile livrate în 2020.

Închirierile pe termen scurt își vor reveni doar după reluarea turismului local și internațional și a călătoriilor. La fel ca în ultimele 12 luni, niciunul dintre marile centre regionale ale țării nu a intrat, în T4 2020, în clasamentul reședinelor de județ cu cele mai semnificative scumpiri consemnate pe segmentul apartamentelor. Astfel, cea mai mare creștere de preț din perioada analizata, respectiv 5,6%, a avut loc în Miercurea-Ciuc, pâna la o medie de 1.080 de euro pe metru patrat util – capitala judeului Harghita depășind, astfel, pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util.

Cu un avans de 5,6%, pâna la 830 de euro pe metru patrat util, Slobozia se situeaza la egalitate cu Harghita, în vreme ce Calarașiul ocupa poziția secunda în topul scumpirilor (+3,6%, pâna la 770 de euro pe metru patrat), urmat fiind de Reșița (+3,5%) și, respectiv, Giurgiu (+2,4%). Dintre reședinele de județ analizate, au existat și câteva în care au avut loc scaderi de preț trimestrul trecut – cu mențiunea ca aceste variații negative s-au situat, cu o singura excepție, sub pragul de 1%. Pe primul loc în clasamentul ieftinirilor se afla, astfel, Vasluiul, cu un minus de 1,1% (pâna la 850 de euro pe metru patrat util), orașul din Moldova fiind urmat de Alexandria (-0,4%), Zalau (-0,2%, pâna la 790 de euro pe metru patrat) i, respectiv, Sfântu Gheorghe (-0,1%, pâna la 870 de euro pe metru patrat).

În ciuda variațiilor consemnate trimestrul trecut, clasamentul național al reședinelor de județ unde pot fi gasite cele mai scumpe apartamente a ramas neschimbat. Astfel, prima poziie în top este ocupata în continuare de Cluj-Napoca (cu o medie de preț de 1.810 euro pe metru patrat util), în vreme ce pe urmatoarele poziții se situeaza Bucureștiul (cu 1.470 de euro pe metru patrat), Timișoara (cu 1.270 de euro pe metru patrat), Constanța (cu 1.250 de euro pe metru patrat) și, respectiv, Brașov (cu 1.220 de euro pe metru patrat).

În ceea ce privește clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, acesta a suferit anumite schimbari față de trimestrul anterior: pe primul loc se situeaza tot Reșița (unde preul mediu solicitat de catre vânzatori a ajuns la 600 de euro pe metru patrat util), în vreme ce Alexandria (620 de euro pe metru patrat) și Giurgiu (650 euro pe metru patrat) nu se mai afla pe poziții de egalitate. Calarașiul a ieșit din top, locul sau fiind luat de Piatra Neamț, la egalitate cu Satu Mare (ambele cu 760 de euro pe metru patrat).

Citește aici Raportul integral.