Sa presupunem că cineva dorește să plaseze o sumă de 5.000 de lei. Cât va lua la depozite și cât la titlurile Tezaur?
Câștigul la oferte pe un an
La bănci, cele mai bune oferte (le-am luat în considerare pe cele din top) sunt între 2,7 – 3,8% conform platformei Finzoom.ro. Trebuie să luăm în considerare că am bifat dobândă fixă.
Câștigul real la cei 5.000 de lei ar fi, după un an, între 121,5 – 171 lei, după ce se scad comisioanele și impozitul pe venit.
Câștigul pe 3 ani
La depozitele bancare, fără capitalizarea dobânzii (din motivul enunțat mai sus), dobânzile sunt între 2,5 – 4,2%/an. Cu alte cuvinte, după plata comisioanelor și a impozitelor, pe parcursul celor 3 ani (necapitalizând câștigul) ai obține în total între 337 – 567 lei (depinde de banca pe care o alegi, desigur).
Câștigul pe 5 ani
Diferența este la oferta pe 5 ani, iar în calculatorul FinZoom nu am găsit o ofertă pe 5 ani la depozite.
*Acest material nu reprezintă o recomandare de investiții, ci pune în balanță ofertele din piață.
Dacă cineva vrea să investească în oricare dintre oferte, trebuie să se gândească bine ce alege și să ia în considerare pentru cât timp ține banii blocați. Dacă vorbim despre dobânzi și câștig, trebuie să ne uităm pe proiecția BNR privind inflația. Pentru finalul anului, Banca Centrală estimează 2,1% cu un interval de incertitudine de +/-1,6%.
Ofertele prezentate ar putea să bată inflația, dacă proiecția BNR se adeverește.
Bineînțeles, pentru cei care vor mai mulți bani, există piața de capital, dar despre ea trebuie să învățați prima dată. Un text pe temă: O sticlă de vin, o acțiune și un inamic ce te poate lăsa în „sapă de lemn”. 7 sfaturi pentru viitorii investitori millennial ce vor să investească la bursă pe termen lung. Pe termen scurt, o pisică poate performa mai bine.
Dobânzile la Tezaur sau orice alta forma de economisire vor continua sa scadă.
Acum scad cu 0.2 -0,3% per an apoi prin mai ajung la 2.75, 3, 3.15.
Prin august probabil vor fi 2- 2.50.
Trend descrescător normal.
E normal sa fie asa vis a vis de asteptarile privind reducerea crizei pandemice.
Astăzi doar statul se împrumuta de la populatie pentru reducerea deficitelor.
Mobilizarea resurselor interne pentru acoperirea tuturor ineptiilor parlamentare ca urmare a pomenilor electorale.
De ce continuati aceesi greseala Dle Priministru?/
Stiti foarte bine ca Posta Romana nu poate asigura securitatea trazactiilor in care circula sume mari de bani.
Nu au masini de numarat numerar , nu au camere de luat vederi montate in diferite unghiuri , vin cite 2-3 angajati sa numere manual banii cash. Nu exista nici un fel de element de securitate la ghiseu prin care cetateanul sa fie aparat de eventualele nereguli in numararea corecta a banilor.
Nu cred ca oamenii vor mai participa la acest program pina cind Posta Romana nu va imbunatati procesul de incasare a banilor in asa fel incit sa fie similar celui folosit in orice banca.