Industria germană a evitat o contracție în luna decembrie în pofida noului lockdown introdus pentru combaterea răspândirii coronavirusului datorită exporturilor puternice în China, relatează Reuters.

Logo VolkswagenFoto: Volkswagen

Producția industrială din Germania a stagnat în ultima lună a lui 2020 după o creștere timidă de 1,5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistică din această țară.

Stagnarea din luna decembrie a venit după șapte luni consecutive de creștere, principala problemă fiind înregistrată în sectorul construcțiilor care s-a contractat cu 3,2%.

Creșterea ușoară din luna noiembrie a ajutat industria germană să înregistreze o creștere de 6,1% în ultimul trimestru al anului trecut”.

„Sectorul de producție german s-a descurcat relativ bine în ultimele luni și asta se datorează în principal bunei funcționări a economiei Chinei”, afirmă Thomas Gitzel, economist la Verwaltungs-und Privat-Bank.

„Dacă producția din China zumzăie, producția locală zumzăie și aici”, mai spune acesta, adăugând că industria auto germană beneficiază în mod special de situația bună din China.

Analistul Andreas Scheuerle de la DekaBank subliniază de asemenea și alți factori care au ajutat economia germană precum faptul că clienții din Marea Britanie și-au făcut stocuri fiind îngrijorați de un posibil Brexit fără acord comercial.

Comenzile pentru bunurile produse în Germania au scăzut mai mult în luna decembrie decât era așteptat, punând capăt seriei de date pozitive înregistrate timp de șapte luni, potrivit datelor publicate săptămâna trecută.

Noile restricții impuse de majoritatea țărilor europene pentru prevenirea răspândirii pandemiei au dus la scăderea cererii din Zona Euro și au dus la încetinirea relansării economice.

Guvernul german și-a reevaluat în jos prognoza pentru creșterea PIB-ului la doar 3% în 2021, comparativ cu o estimare de 4,4% făcută în toamna anului trecut ceea ce înseamnă că economia Germaniei nu va reveni probabil la nivelul de dinainte de pandemie până la mijlocul lui 2022.

Citește și: