Industria germană a evitat o nouă contracție la sfârșitul lui 2020 mulțumită exporturilor puternice în China
Producția industrială din Germania a stagnat în ultima lună a lui 2020 după o creștere timidă de 1,5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistică din această țară.
Stagnarea din luna decembrie a venit după șapte luni consecutive de creștere, principala problemă fiind înregistrată în sectorul construcțiilor care s-a contractat cu 3,2%.
Creșterea ușoară din luna noiembrie a ajutat industria germană să înregistreze o creștere de 6,1% în ultimul trimestru al anului trecut”.
„Sectorul de producție german s-a descurcat relativ bine în ultimele luni și asta se datorează în principal bunei funcționări a economiei Chinei”, afirmă Thomas Gitzel, economist la Verwaltungs-und Privat-Bank.
„Dacă producția din China zumzăie, producția locală zumzăie și aici”, mai spune acesta, adăugând că industria auto germană beneficiază în mod special de situația bună din China.
Analistul Andreas Scheuerle de la DekaBank subliniază de asemenea și alți factori care au ajutat economia germană precum faptul că clienții din Marea Britanie și-au făcut stocuri fiind îngrijorați de un posibil Brexit fără acord comercial.
Comenzile pentru bunurile produse în Germania au scăzut mai mult în luna decembrie decât era așteptat, punând capăt seriei de date pozitive înregistrate timp de șapte luni, potrivit datelor publicate săptămâna trecută.
Noile restricții impuse de majoritatea țărilor europene pentru prevenirea răspândirii pandemiei au dus la scăderea cererii din Zona Euro și au dus la încetinirea relansării economice.
Guvernul german și-a reevaluat în jos prognoza pentru creșterea PIB-ului la doar 3% în 2021, comparativ cu o estimare de 4,4% făcută în toamna anului trecut ceea ce înseamnă că economia Germaniei nu va reveni probabil la nivelul de dinainte de pandemie până la mijlocul lui 2022.
Citește și:

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
P.S. Din seria "Romanii au viziuni aberante", Editura "Mici si Bere"