Părinții pot economisi pentru copiii lor prin programul "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar". Practic, toți copiii din România au deschis la Trezorerie câte un cont pe numele lor. Problema este că acele conturi nu au fost alimentate de părinți. Din datele transmise HotNews.ro de Ministerul Finanțelor, doar 1,5% dintre copiii români au bani în ele, deși programul a fost lansat de circa 2 ani. De precizat că în acest procent intră și cei din centrele de plasament, pentru care sumele sunt virate de Ministerul Muncii. Dacă scădem, circa 0,6% ar fi procentul copiilor pentru care părinții au depus bani în conturile respective.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele motive țin de faptul că nu s-a făcut publicitate acestui program, așa că mulți nu știu de el, iar altul: sărăcia este mare în România și mulți părinți nu-și permit, chiar dacă ar fi știut că există.

Prin acest program, dacă la finalul anului copilul a avut contul alimentat cu cel puțin 1.200 lei, primește 600 lei de la stat. Pe lângă asta, se mai acordă 3% anual, dar la sold, adică la cei 1.200 lei (sau cât a depus părintele - procentul se acordă indiferent de sumă). Copilul poate accesa banii după ce împlinește 18 ani.

*Este vorba despre OUG 104/2018

Câți copii au bani în conturile de la Trezoreria statului

Conform datelor transmise HotNews.ro de Ministerul Finanțelor, la data de 12 ianuarie 2021 în evidențele informatice ale Trezoreriei Statului sunt deschise un număr de 4.426.101 conturi la nivel național, din care un număr de 68.399 conturi Junior au fost alimentate cu sume.

Deci doar 1,54% au fost alimentate.

Care e suma acumulată până acum

Soldul depunerilor la data de 12 ianuarie 2021, în cele 68.399 conturi Junior, fără a include prima, este de peste 162,4 milioane lei.

Copiii din centrele de plasament au conturile alimentate de Ministerul Muncii

Conform datelor transmise de Ministerul Muncii, pentru copiii ocrotiți prin serviciile specializate pentru protecția copilului, depunerile în contul individual de economii Junior Centenar au fost:

• în anul 2019: 49.927.200 lei pentru 41.606 beneficiari;

• în anul 2020: 48.148.800 lei, din care 320.400 lei aferente anului 2019, pentru 39.857 beneficiari.

Ministerul Muncii spune că acești copii sunt informați cu privire la sumele pe care le pot ridica:

„În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile specializate pentru protecția copilului, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, oferă informațiile corespunzătoare cu privire la drepturile pe care le au legat de retragerea sumelor depuse, a primelor de stat cumulate, cu dobânzile aferente.”