Sper ca G20, OECD sau G7 să creeze un fel de index al costului de necoordonare, a declarat Enrico Letta, fost premier al Italiei, decan la Institutul de Științe Politice din Paris, președinte al Jacques Delors Institute, în cadrul unui eveniment organizat de Coface. „Dacă iei prima perioadă a pandemiei, lipsa coordonării, nu neapărat în ceea ce privește produsele sanitare, dar în multe alte probleme, a creat un soi de panică, un preț mare în ceea ce privește viețile omenești, dar și în ceea ce privește resursele financiare”, a spus Letta.

Enrico LettaFoto: YouTube

• Este absolut necesar să gândim din nou modul în care coordonarea funcționează.

El a precizat că s-au risipit mulți bani din cauza lipsei coordonării.

„De ce nu, având în vedere lecția acestei crize, să creem un fel de index al costului de necoordonare? Asta ar putea fi o alarmă roșie pentru viitor și poate ajuta statele să gândească că această coordonare poate salva vieți, bani, să creeze instrumente mai bune”, a mai afirmat Letta.

Din punctul său de vedere este imposibil să te gândești că injecția banilor de către stat poate dura mai mult.

„Ar trebui să fim precauți cu privire la asta pentru că economia trebuie să înceapă din nou să lucreze în mediu normal, având comportament normal. Nu cred că trebuie să ne imaginăm un viitor în care ne vom întoarce înapoi în 2019. Asta pentru că vor fi multe schimbări. Acolo văd rolul statului: de a împinge schimbările, să ajute companiile să se schimbe, precum în ceea ce privește digitalizarea, în lanțurile de aprovizionare, activitățile de retail”, a explicat el.