Situația nașterilor din fiecare județ în 2020, anul în care s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. În Vaslui, nașterile au scăzut cu aproape 25%

de DP     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2021, 7:45 Economie | Finanţe & Bănci


Nasterile s-au imputinat în pandemie
Foto: sxc.hu
Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea (puțin peste 1500), iar cei mai mulți în București, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică la solicitarea HotNews.ro. Dacă luăm în calcul populația feminină fertilă (cea cu vârsta de 15-49 de ani), județul cu cea mai mică pondere a mămicilor a fost în 2020 Caraș-Severin, unde puțin peste 3% din populația feminină fertilă a adus pe lume un nou-născut.

Mai jos, aveți numărul nașterilor din România în ultimii 100 de ani (perioada 1920-2020). Click pe imagine pentru a o mări
Măsurile de politică demografică privind interzicerea avorturilor adoptate la sfârșitul anului 1966, au avut ca efect redresarea puternică a natalității, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual, consemnându-se rate de 27,4 la mie (în 1967) și respectiv 26,7 la mie (în 1968). După 1980 s-a înregistrat o diminuare a numărului născuților vii, în medie sub 400.000 copii anual, iar în decursul perioadei 1980-1989 rată natalității a oscilat între 14 la mie și 18 la mie. Factorii coercitivi pronatalisti au avut efect numai pe termen scurt.

Începând cu 1956, natalitatea a înregistrat o tendința de scădere rapidă, de la 24,2 la mie (1956) la 14,3 la mie (1966), influențată atât de liberalizarea avorturilor cât și de cauze de ordin social, economic și educațional: accesul larg la învățământ, participarea ei la activitatea economică, mobilitatea profesională și socială generată de industrializare și de urbanizare.

 • În perioada 1947-1955, natalitatea a înregistrat în România valori ridicate, în mare parte datorită fenomenelor de recuperare a căsătoriilor și a nașterilor amânate. Ratele de natalitate au crescut de la 23,4 născuți-vii la 1000 de locuitori (1947) la 25,6 născuți-vii la 1000 de locuitori (1955) fără a atinge nivelul ratelor din perioada antebelică (30-35 născuți-vii la 1000 de locuitori).

Dar să revenim la 2020. Nasterilepe județe în 2020 și în 2019 arată ca în graficul de mai jos. În martie, lună în care lockdownul a ținut românii în case, procrearea de copii a fost la înălțime, dacă ne uităm la numărul nașterilor din luna decembrie 2020. Pentru a vedea însă dacă pandemia a revigorat parțial natalitatea va trebui să ne așteptăm să vedem cum va evolua numărul nașterilor în lunile următoare.

Click pe imagine pentru a o măriCea mai severă contracție a numărului de nașteri a avut loc în județele Vaslui (aproape 25% mai puțini copii născuți în 2020 față de anul anterior), Galați (recul al nașterilor de aproape 20%) și Bacău (circa 18% mai puțini copii aduși pe lume anul trecut față de 2019).

Dacă ne uităm la numărul nașterilor în totalul populației de vârstă fertilă din fiecare județ, iată cum arată ponderea celor care au decis să devină mame în 2020 (număr mămici în total populație feminină fertila). Click pe imagine pentru a o măriExistă de asemenea un decalaj al nivelului natalității între urban și rural, decalaj care ține de diferențele de structura pe vârste a populației și de pondere a populației feminine de vârstă fertilă din urban și rural, de nivelul de instruire, tradiția, activitatea femeilor în gospodărie sau în afară gospodăriei, cât și nivelul migrației.

Din punct de vedere al distribuției născuților-vii după grupa de vârstă a mamei se observă scăderea ponderii născuților-vii la femeile cu vârstă între 20-24 ani și creșterea ponderii născuților-vii la femeile cu vârstă între 25-39 ani începând cu anul 2001.

Modelul reproductiv occidental, format în țările vest-europene din anii `70, a influențat modelul reproductiv din România din ultimele trei decenii: cuplurile își doresc un număr mic de copii, aduși pe lume la o vârstă mai ridicată și în proporție din ce în ce mai mare de mame necăsătorite. Acest model a devenit din ce în ce mai răspândit încă înainte de 1989 și procesul s-a accelerat după acest an

Revoluția din decembrie 1989 a adus printre primele măsuri abrogarea legislației privind interzicerea avortului și contracepției, care au determinat scăderea natalității începând cu 1990, România aliniindu-se tendinței generale europene. Totuși, multe țări occidentale au o situație ceva mai bună, în contextul în care au politici de sprijin al familiilor cu copii.

 • Natalitatea a fost mai scăzută în mediul urban în comparație cu mediul rural, cu excepția perioadei 1979-1985 și anii 2009 și 2010 când rată natalității a fost superioară celei din rural. În mediul urban se observă o proporție mai redusă a familiilor cu mulți copii, un număr destul de mare de cupluri familiale limitându-se la un singur copil sau cel mult doi.

Specific României înainte de 1990, era faptul că marea majoritate a nașterilor se produceau în cadrul căsătoriilor (96%-97%) iar în 4 din 5 căsătorii în cadrul primei căsătorii. Deci natalitatea era legată în mare măsură de nuptialitate, iar populația României s-a caracterizat printr-o nuptialitate înaltă.

Începând cu anul 1992 asistăm la o creștere a numărului de nașteri în afară căsătoriei, proporția lor progresând de la an la an. Înainte de 1990, din 100 de copii născuți, doar 3 erau în afara căsătoriei. În 2019, din 100 de nașteri, peste 30 erau înafara căsătoriei. Asta în medie. Pentru că la țară, adică fix acolo unde ai zice că tradiția contează, lucrurile stau cel mai prost din acest punct de vedere. Cea mai mare parte a copiilor născuți în afară căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Diferența dintre vârstă medie la prima căsătorie și vârstă medie la prima naștere a înregistrat un proces de diminuare (de la 0,6 ani în 1980 la zero ani în 2010), ceea ce arată o schimbare de comportament demografic. Astfel, momentul conceperii copilului tinde să preceadă momentul căsătoriei.

Desigur că aceste diferențe între vârstă medie la prima naștere și vârstă medie la prima căsătorie, și mai ales diferența negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează și creșterii ponderii nașterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necasatorindu-se, nu mai contribuie la obținerea vârstei medii la prima căsătorie, deși contribuie la obținerea vârstei medii la nașterea primului copil.

Peste 70% dintre cupluri au declarat că nu își doresc deloc copii. Aspectele financiare - situația financiară, muncă plătită a femeilor - sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil, ele fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38353 vizualizari

 • +3 (23 voturi)    
  suferință (Joi, 11 februarie 2021, 8:15)

  DegL [utilizator]

  „Femeile vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil”. Un copil e binecuvântare, nu suferință.
  • +4 (16 voturi)    
   de capul si de zilele mele (Joi, 11 februarie 2021, 8:50)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui DegL

   ele, adica situatia financiara si munca platita a femeilor, alea sufera la venirea pe lume a unui copil.

   Analfabetismul loveste rau de tot si se adauga citarii gresite - hai cu fraza cu binecuvantarea.
  • +4 (10 voturi)    
   Probabil romanii (europenii in general) devin elfi (Joi, 11 februarie 2021, 10:52)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui DegL

   N-am inteles niciodata motivul pentru care elfii din povestile lui Tolkien erau o specie in declin. Desi aveau cea mai avansata tehnologie dintre toate rasele, pur si simplu nu se mai inmulteau, din motive pe care autorul nu se oboseste sa le explice.
   Cam asta e directia in care am apucat si noi (romanii, europenii, toate natiile occidentalizate).
   • -4 (10 voturi)    
    n-ai înțeles nimic (Joi, 11 februarie 2021, 13:03)

    DegL [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    De capul și de zilele tale, care consideră că situația financiară „suferă”. Analfabet e cel care exprimă ideile în halul ăsta. Și cei ca tine, care au impresia că înțeleg, când de fapt nu au habar. Citește și printre rânduri, domnule „intelectual”.
   • +8 (10 voturi)    
    yep (Joi, 11 februarie 2021, 13:13)

    gnd [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Dap. Principalul factor este costul din ce in ce mai mare de crestere a unei familii si nesiguranta zilei de maine. Toate astea sint efectele politicilor monetare inflationiste care fac ca pentru clasa mijlocie costul vietii sa fie mereu din ce in ce mai mare in timp ce veniturile raman in urma. Solutia e revenirea la monedele legate de aur (sau altceva dar fix) si oprirea inflatiei si umflarii masei monetare.
  • +2 (8 voturi)    
   Sigur ca da (Joi, 11 februarie 2021, 17:20)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui DegL

   Un copil e o binecuvantare. Asta pana cand acel copil trebuie sa stea acasa si sa faca scoala online!
   Imi sunt foarte dragi parintii care urla acum peste tot ca ei nu mai pot sta acasa cu "minunea vietii lor".
   In plus, viata toata e suferinta. De aia merita traita :) Adica: chill.
   • +5 (7 voturi)    
    Domnu' fan Nietzsche (Joi, 11 februarie 2021, 17:41)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    Viata e suferinta pt cei de jos, nu toti suferim in mod egal si in acelasi timp.
    Poti sa ai noroc sa te nasti bine si o sa ajungi sa suferi de plictiseala si trebuie sa cauti sa-ti ocupi timpul cu o activitate productiva.

    Daca esti frumos si te scot banii afara din casa, poti sa te reproduci linistit, acum cu medicina moderna si alte minuni tehnologice. Tot ce a fost greu a fost depasit de predecesori.
    • +2 (4 voturi)    
     Doamna (Joi, 11 februarie 2021, 17:58)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui moto33

     2 ani. Atat ii trebui unui om care si-a pierdut picioarele sa revina la nivelul de fericire (satisfactie a vietii) de dinainte de accident. Tot atat ii ia si celui care a castigat premiul cel mare la loto.
     Cumva oscilam in jurul unei axe.

     Dar nu e vorba despre asta aici.
  • +5 (5 voturi)    
   Pentru un bun crestin (Joi, 11 februarie 2021, 22:58)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui DegL

   suferința e binecuvântare.
 • -5 (5 voturi)    
  tine-i nene pe Vasluieni, galateni si bacauani (Joi, 11 februarie 2021, 8:45)

  ..13 [utilizator]

  Far de bautura si nu o sa mai creasca populatia acolo...

  daca se analizeaza si mai atent cifrele se va vedea ca numarul nasterilor in randul femeilor sub 18, in acele zone, este si mai sever scazut - uite ca covid=ul asta lasa si semne imbucuratoare.
 • +10 (12 voturi)    
  Nu inteleg (Joi, 11 februarie 2021, 8:56)

  idealogul [utilizator]

  Care este problema?
  Asa cum spunea un geniu in viata - Prigoana- vom importa somalezi - doctori chirurgi, astronauti, olimpici la matematica, viitori Bill Gates. Sa nu fim rasisti. Ce au somalezii? Nu sunt si ei oameni? In Nigeria sunt peste 300 de milioane de nigerieni aproape cat populatia SUA.
  Daca SUA primeste milioane de imigranti putem sa luam modelul american si sa infiem si noi vreo 10 milioane de somalezi, nigerieni etc. si s-a rezolvat problema.
  Propun sa dam minim 100.00 de euro fiecarui nigerian care vine in Romania, bani nerambursabili pentru relocare.
  E mai simplu decat pe metoda traditionala, invechita, depasita, conservatoare,habotnica, iliberala
  si ineficienta aceea de a naste copii.
  Acum astept un premiu in bani pentru ca am rezolvat problema demografica a Romaniei.
  • +2 (2 voturi)    
   Vrei o suma cu lauda? (Joi, 11 februarie 2021, 22:55)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Pentru rezultate excelente in demagografie? Nu se acorda.
 • 0 (16 voturi)    
  Pai (Joi, 11 februarie 2021, 9:06)

  sentenced [utilizator]

  Oamenii normali nu fac copii intr-o astfel de incertitudine.
  De ce ai vrea sa aduci un copil intr-o lume pusa pe butuci de un virus cu o rata reala de mortalitate de sub 1%?
  Ce naiba s-ar intampla daca am avea o pandemie reala? Ar fi cataclismic.
  • -2 (14 voturi)    
   SIncer (Joi, 11 februarie 2021, 9:34)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Si eu sper sa nu faci copii...trust me...si pt noi este mai bine asa.
   Rata de mortalitate este de 2.5%...asta in conditiile in care deja avem un vaccin, s-au luat masuri drastice de protectie. Si totusi au murit in nici un an 2.5 milioane oameni. Incearca sa-ti inchipui daca nu erau masurile astea...porbabil ajungeam la 50-60 milioane (ca si gripa spaniola).
   Asa ca te mai documenteaza putin...si pls NU FA COPIII!!!
   • -1 (7 voturi)    
    esti pe langa (Joi, 11 februarie 2021, 13:17)

    gnd [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Prietene esti pe langa rau de tot. Ce sa-i faci ncsf daca te uitu numai la presa isterica. Mortalitatea generala medie e de 0.03%, incepand de la sub 0.01% pentru 0-25 ani si urcand pana pe la 5% peste 75 ani. Astea sint cifre publicate de catre GUVERNELE OCCIDENTALE, cauta si tu cifrele de la CDC-ul American, de la cel Francez si asa mai departe.
    • +1 (1 vot)    
     Bazat (Joi, 11 februarie 2021, 16:11)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui gnd

     .
  • -1 (9 voturi)    
   factor epidemie (Joi, 11 februarie 2021, 9:59)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Factorul de evaluare al unei epidemii este NUMARUL DE INFECTATI NOI PE ZI, nu numarul total de infectati si nici numarul de morti. Or cifra asta este enorma pentru SC2 fata de Sars1, Ebola, Mers sau West Nile.
   In plus nu e musai sa fii omorat de SC2. Ajunge ca o luna esti scos din functie rau de tot. Chiar fara ATI. Si poti face si recadere.
 • +4 (6 voturi)    
  de dinainte de Covid (Joi, 11 februarie 2021, 9:56)

  Toni_Romania [utilizator]

  In 2018 in Romania, anual:
  - se nasteau 200.000 persoane
  - mureau 250.000 persoane
  • +3 (7 voturi)    
   de cativa ani (Joi, 11 februarie 2021, 17:25)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   De cativa ani, in fiecare an. Dar acum trebuie legat totul de pandemie. Ai bani? Ii ai pentru ca e pandemie! N-ai bani? Nu ii ai pentru ca e pandemie.
   Nu, nu zic ca nu e pandemie. Este. Si daca nu ne vaccinam si nu purtam masti si ne comportam ca niste cercopiteci o sa tot fie pandemie. Si asta inseamna ca vom fi si mai putini pe aici.
   Dar... poate ca planetei ii va fi mai bine cu mai putini oameni.

   Inteleg nevoia de copii a tarilor, sistemul de pensii se bazeaza la noi pe generatiile care vor lucra peste 20-30 de ani, e normal sa te ia panica atunci cand vezi cat de putini copii sunt.

   Dar, la nivel individual, fiecare ar trebui sa se gandeasca daca e cazul sa lase urmasi, daca are ce sa ii invete pe acei urmasi, daca acei urmasi vor avea un aer curat de respirat.

   Momentan generatiile urmatoare au doar de platit facturile imbecilitatii noastre de acum.
   • +2 (2 voturi)    
    da, e igienizare (Vineri, 12 februarie 2021, 9:42)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    Cica razboaiele si molimele igienizeaza omenirea.
 • +1 (5 voturi)    
  20 de ani inseamna „termen scurt”? (Joi, 11 februarie 2021, 10:12)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  „Factorii coercitivi pronatalisti au avut efect numai pe termen scurt.”
  Eu as zice ca 20 de ani e macar termen mediu...

  Nu fac o judecata de valoare, daca a fost bine sau rau.
  Am insa impresia ca afirmatia cu „termenul scurt” e minciuna pe fata si, in plus, mai este si scrisa ingrosat, ca idee reper.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu ai inteles (Joi, 11 februarie 2021, 10:50)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Pana in 1980 a avut efect, dupa aceea s-a revenit la valorile pre-decret, chiar daca decretul era inca in vigoare.
   • +4 (4 voturi)    
    Nu stii sa citesti un grafic? (Joi, 11 februarie 2021, 12:24)

    YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui copci

    Valoarea predecret 1967 - 273678 nascuti
    Exemplul dat de tine 1980 - 398904 nascuti
    Anul caderii sub v.p. 1992 - 260393 nascuti

    Povestea cu efectul de scurta durata e doar o poveste, repetata de oameni fara sa tina cont de realitatea cifrelor. Nu e ok sa minti cand graficul e postat putin mai sus.

    Efectul „factorilor coercitivi pronatalisti” a durat peste doua decenii si chiar dupa liberalizarea avorturilor in 1990, au mai trecut inca 2 ani pana la scaderea sub valorile predecret.
 • +4 (4 voturi)    
  demography (Joi, 11 februarie 2021, 11:09)

  hanu [utilizator]

  is destiny.
 • +14 (14 voturi)    
  mda (Joi, 11 februarie 2021, 12:36)

  SoulSearcher [utilizator]

  e ceva natural.. cine dreq mai vrea sa faca copii cand vrei sa copilaresti pana la 40 ani, sa faci ce vrei, sa-ti cumperi ce vrei, sa te plimbi, sa schimbi telefonul si masina anual.. etc

  copilul inseamna sa renunti la acest stil de viata si multi nu vor sa faca acest lucru

  asta e, este natural in tarile dezvoltate unde realizezi ca mai bine te realizezi profesional si nu duci lipsa de bani, decat sa schimbi scutece si sa dormi 2-3 ore pe noapte indiferent ca esti mama sau tata

  pana in 2100 cica vor mai fi sub 10 milioane de romani, asta e o certitudine
  • -2 (10 voturi)    
   exact (Joi, 11 februarie 2021, 14:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Hedonism pe toata linia. Corect.
   Multi raman singuri si liberi, si dupa 50 ani, cand cad la pat bolnavi, descopera ca pisica nu va merge la farmacie sa le aduca pastile.
   • -4 (4 voturi)    
    mda (Joi, 11 februarie 2021, 16:07)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    atunci o sa devina o povara pt societate si ajung pe la stiri majoritatea

    "barbat singur gasit mort in casa"

    "batrana gasita inconstienta in apartament"

    etc
    • +7 (7 voturi)    
     Siiigur ca da (Joi, 11 februarie 2021, 17:30)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

     si acum sunt stiri din astea doar ca in cazul batranilor de acum copiii sunt plecati la oras sau in Spania si i-au uitat.
   • +8 (8 voturi)    
    ... (Joi, 11 februarie 2021, 17:33)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    dupa 50 de ani???
    Gizas, la 50 de ani esti la jumatatea vietii!
 • +13 (13 voturi)    
  Explicatia e simpla. (Joi, 11 februarie 2021, 23:43)

  Fu Leng [utilizator]

  Emigrarea in masa e principalul factor, celelalte is secundare si irelevante.
 • 0 (0 voturi)    
  bun articolul (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 23:13)

  falcoind [utilizator]

  is tot mai putini copii , dar tot nu is locuri la creșe, grădinițe. școli asta cum se explica , desi aparatul bugetar gândit pt învățământ e aproape la fel de mare sau luând in calcul și universitățile , mai mare decât in 1990 . ????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by