​O sinteză a celor mai importante evenimente economice petrecute astăzi, oferite mai jos. De la retragerea de la comercializare a unor măști, la reabilitarea Podului Cernavodă sau costul estimativ al măsurilor legate de COVID-19. Sinteza celor mai importante știri de azi o poți citi în articol.

Foto:

Știrile zilei:

*Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare 5.000 de măşti pentru copii Flippy, de la un operator economic din judeţul Covasna, produsul nefiind conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi cu standardul european relevant, scrie vineri directorul general al instituţiei, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

*Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

*Redresarea cererii de petrol va fi mult mai lentă decât s-a crezut anterior, în urma creşterii numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, a previzionat vineri Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmit Xinhua şi Reuters.

*Un număr de 27.736 de firme au aplicat pentru obţinerea de granturi pentru investiţii (Măsura 3), valoarea totală a solicitărilor fiind de 15,88 miliarde de lei, potrivit informaţiilor publicate vineri de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

*Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul pentru reabilitarea Podului Cernavodă, iar lucrările urmează a fi efectuate fără impunerea unor restricţii de circulaţie în perioada sezonului estival, a anunţat vineri compania.

*Echipa Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a primit în ultimele zile notificări cu privire la o serie de mesaje de tip phishing care ţintesc clienţii BCR, se menţionează într-un comunicat postat vineri pe Facebook de CERT-RO.

*Giganţii petrolieri americani Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. şi ConocoPhillips au fost retrogradaţi joi de agenţia de evaluare S&P Global Ratings, la două săptămâni după ce aceeaşi agenţie a avertizat că ar putea retrograda 13 mari companii petroliere din cauza schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

*Produsul Intern Brut al Marii Britanii a suferit o contracţie record de 9,9% în 2020, a anunţat vineri Biroul Naţional de Statistică (ONS), citat de agenţia EFE.

*Autoritatea de Supraveghere Financiară a derulat, în colaborare cu Banca Naţională a României şi cu Banca Centrală Europeană, primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central SA, încheiat la sfârşitul anului trecut, conform unui comunicat al instituţiei.

*Costul estimativ al măsurilor legate de COVID - 19 se va reduce la 3,81% din PIB în acest an, de la 4,85% în 2020, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 - 2024, publicat de Ministerul Finanţelor.

Sursa: Agerpres