13% dintre români nu intenționează să se vaccineze, cei mai mulți fiind tineri de 16-24 ani​/ Controverse şi convingeri despre vaccinarea anti-COVID-19 în România (studiu)

de DP     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2021, 10:03 Economie | Finanţe & Bănci


Vaccinare
Foto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid
Un nou studiu realizat de Ipsos la începutul lunii februarie 2021 indică faptul că intenția de vaccinare a crescut semnificativ. E drept, 13% dintre români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor de 16-24 ani (23%). Alți 7% dintre românii cu vârsta de cel puţin 16 ani din mediul urban s-au vaccinat deja iar 51% intenționează să se vaccineze în momentul în care vor avea posibilitatea să se programeze pentru vaccin. Intenția de vaccinare e mai mare față de septembrie 2020, când, încă înainte de lansarea primulul vaccin anti-COVID-19, Ipsos a realizat în premieră locală un studiu care a arătat că doar 29% dintre românii de la oraș erau ferm hotărâți să se vaccineze.

Similar cu datele din septembrie 2020, femeile rămân mai sceptice și mai temătoare în privința vaccinării, un procent mai mare dintre acestea fiind mai degrabă indecise (36% față de 22% pentru bărbați), în timp ce în rândul bărbaților intenția de vaccinare este mult mai mare (58% pentru bărbați față de 45% pentru femei).

La nivel de percepții, însă, românii cred că intenția de vaccinare în rândul populației este mult mai mică - doar 40% - și că există un grup destul de mare de indeciși (35%). Practic, românii supraestimează ponderea anti-vacciniştilor COVID-19. Persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, precum și bărbații sunt de părere că românii sunt într-o proporție mai mare pro-vaccinare, în timp ce femeile cred că românii sunt mai degrabă indeciși iar cei până în 40 de ani consideră într-o proporție mult mai mare că românii sunt anti-vaccinare.

“Intenția de vaccinare anti-COVID-19 a crescut în ultimele luni: aproape jumătate dintre românii care locuiesc la oraș (48%) deja cunosc pe cineva din familie sau din cercul de prieteni care s-a vaccinat. Vorbim așadar de mimetismul social, acel ‘motor’ silențios care determină schimbări de atitudini și comportamente astfel încât o persoană să treacă din grupul anti-vacinare în cel al indecişilor și apoi în cel pro-vacinare. Dacă în septembrie anul trecut observam că există un nivel mare de incertitudine și o cerere mai degrabă moderată, în prezent lucrurile s-au schimbat major, principala provocare a companiilor farmaceutice și a guvernelor fiind mai degrabă de ordin logistic (producție și distribuție), pentru a răspunde cererii”, afirmă Laura Arpad, Client Director şi Healthcare Lead la Ipsos România.

 • Controversele anti-vaccinare au o susținere moderată în rândul românilor din mediul urban
Ipsos a testat percepțiile populației urbane cu privire la câteva afirmații despre vaccinul anti-COVID-19, cu intenția de a măsura statistic cât de reale și profunde sunt în realitate unele controverse.

Convingeri. Românii sunt în mare măsură de acord cu următoarele afirmații: “Este mai bine să te imunizezi prin vaccinare decât să te îmbolnăvești de COVID-19” (70% pro și 16% contra), “Dacă se vaccinează cât mai repede majoritatea populației planetei, vom scăpa mai repede de virus” (67% pro versus 19% contra) sau “Dacă personalul medical este deschis la vaccinarea anti-COVID-19, atunci vaccinul este sigur și pentru mine” (63% pro și 27% contra).
Zone gri. Incertitudinea românilor planează asupra eficienței, siguranței și reacțiilor adverse pe termen lung asociate vaccinului, unde părerile au fost destul de polarizate: “Vaccinul va produce reacții adverse, care se vor vedea abia peste câțiva ani” (38% pro versus 33% contra și un procent mare de persoane care au declarat că nu știu să răspundă - 29%), “Vaccinul nu este eficient pentru că au existat persoane care au fost depistate pozitiv cu Sars-CoV-2 după prima doză” (35% acord, 44% dezacord, 21% nu știu ce să creadă), respectiv “Vaccinul nu e sigur pentru că au fost oameni care au murit după administrarea lui” (31% acord, 49% dezacord).

Mit. Ideea conform căreia ‘vaccinul modifică ADN-ul uman’ este respinsă de români într-o mare măsură (53% față de 17% care cred acest lucru). De remarcat totuși aici procentul de 30% dintre românii de la oraș care nu știu dacă acest lucru este adevărat sau nu - în special persoane nevaccinate și indecise, din urbanul mic (sub 50.000 de locuitori).

Percepția potrivit căreia “Este mai periculos să te vaccinezi decât să faci COVID-19” a fost respinsă într-o mare măsură (58%). Cu toate acestea, există un grup de persoane care percep vaccinul mai periculos (22%), în timp ce 21% nu și-au format încă o opinie.

De asemenea, afirmații precum “Vaccinul nu este util pentru că rata de mortalitate provocată de COVID-19 este mică” și respectiv “Vaccinul poate determina chiar îmbolnăvirea de COVID-19” au fost respinse de peste 50% din populație (în special de către persoanele din grupele de risc, cei peste 55 ani, cei care au avut o persoană apropiată infectată de COVID-19, precum și de către cei cu educație superioară sau din orașele mari). Pe de altă parte, 1 din 5 români crede că aceste afirmații sunt adevărate - în special cei proveniți din orașele mici și medii.

 • Persoanele cu afecțiuni cronice prezintă cea mai mare deschidere față de vaccinare
Persoanele cu afecțiuni cronice își doresc în cea mai mare măsură vaccinarea: 8% s-au vaccinat, iar 57% doresc să se vaccineze. Intenția de vaccinare ajunge la 67% în rândul persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare. În plus, persoanele cu boli cronice cred într-o măsură mai mare că românii sunt pro-vaccinare (47% față de 33% în rândul persoanelor fără afecțiuni). Vorbim așadar de o extrapolare a propriilor convingeri la o mare parte din populație și în plus de o revalidare a acestor convingeri.

Jumătate dintre participanții la studiu au declarat că suferă în prezent de o boală cronică, de la afecțiuni cardio-vasculare, obezitate/ greutate peste limită şi până la boli auto-imune.
În ceea ce privește controversele despre vaccinare, din nou persoanele cu afecțiuni cronice le-au respins în mare măsură, în special pe cele cu privire la siguranță, efecte adverse etc.

 • Cum au perceput românii din mediul urban mesajele pe tema vaccinării. Oficialitățile și televiziunea, față în față cu rețelele sociale.
Ipsos a realizat o analiză privind percepția respondenților despre ‘tonul‘ folosit de diferite canale de comunicare - dacă acesta a fost pro sau contra vaccinării. Percepția românilor din mediul urban este că autoritățile și canalele TV au informat și comunicat mai degrabă în favoarea vaccinării, în timp ce rețelele de socializare au transmis mai degrabă informații anti-vaccinare. Informații defavorabile vaccinării au putut fi regăsite și pe site-urile/ articolele din România sau din străinătate.

“Ce am remarcat cu surprindere este faptul că medicii de familie, medicii specialiști și farmaciștii au fost niște surse de informare vizibile într-o mai mică măsură – mai bine de o treime dintre românii din mediul urban nu au discutat cu aceștia despre vaccinul anti-COVID-19. Este un lucru pe care nu îl vedem în studiile pe subiectele medicale și farmaceutice pe care le derulăm intens în această perioadă, unde medicii reprezintă principala sursă de informare și validare pentru pacient, o sursă care de regulă este investită cu multă credibilitate”, declară Laura Arpad.
Despre Biserică, o sursă de informare mai puțin folosită în București și orașele mari, românii din mediul urban cred că a comunicat mai puțin cu privire la vaccin, iar părerile au fost destul de polarizate, in opinia respondenților această instituție transmițând atât mesaje pro, cât și contra vaccinării (circa 20% in fiecare caz).

 • Ce știu românii despre vaccinurile împotriva coronavirusului?
Principalele vaccinuri folosite în România – Pfizer - BioNTech și Moderna – au o notorietate masivă, însă destul de vagă: 90% dintre români au auzit de ele, însă doar jumătate dintre cei care care le cunosc au informații substanțiale. Vaccinul Oxford - Astra Zeneca se află pe locul al treilea în clasamentul notorietății.
Vaccinul Sputnik V, lansat înaintea Pfizer, este ceva mai puțin cunoscut de români (72% au auzit de acesta). Per ansamblu, nivelul de cunoaștere și informare față de diverse vaccinuri crește cu vârsta, cel mai puțin informate fiind persoanele sub 40 de ani, dar și cei fără afecțiuni cronice.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada 3-4 februarie 2021, pe un eşantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta de cel puţin 16 ani din mediul urban din România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3570 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  13% nu inseamna nimic (Marţi, 16 februarie 2021, 10:08)

  Luk [utilizator]

  Asta e un alt non-subiect.
  • 0 (6 voturi)    
   Ei sunt suparati de cei 29% (Marţi, 16 februarie 2021, 10:24)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   13% e nimic daca nu ar veni in combinatie cu cei 29%. Acolo e buba. Oricum, e rizibila campania asta de "vaccinati-va" cand nu avem doze suficiente si s-au blocat serverele astea de programari...
  • -2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 februarie 2021, 11:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Luk

   • -2 (8 voturi)    
    Bati campii (Marţi, 16 februarie 2021, 12:13)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui

    Nimic din ce spui nu are cap sau coada, doar esti nervos si ai senzatia ca esti singurul anti-psd sau rusofob de aici. "Statul care indruma" e o expresie tipic comunista, baga de seama ce spui, cum spui si cui spui.
  • +1 (1 vot)    
   cati au avut ? (Marţi, 16 februarie 2021, 13:25)

   Vic_Tor [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   daca jumatate din cei 13% se vor imbolnavi in 2021, chiar nu mai conteaza asa mult ca nu se vaccineaza. ideal ar fi sa ajungem la 80% imunizati - 70% prin vaccin, si 10% prin vindecare ( aici intra si cei care au fost asimptomatici, fara teste facute)
   • +1 (3 voturi)    
    Corect (Marţi, 16 februarie 2021, 17:07)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

    La 70% imunizati prin vaccin se pot ridica toate restrictiile, cel putin 10-15% o sa fie imuni prin molipsire, asa ca-i perfect.
 • +1 (9 voturi)    
  Sa fim clari (Marţi, 16 februarie 2021, 10:17)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Sa fim clari: medicii de familie sau chiar specialisti in ortopedie sau chirurgie habar nu au despre vaccin alta decat ca, asa cum au studiat in scoala medicala si dupa stiu ca vaccinarea este buna, preventia e mai buna decat tratamentul si ca daca este "aprobat" de o autoritate de medicamente este automat bun. Punct si nimic mai mult. Medicii aia de familie habar nu au despre procesele de aprobare, despre studiile facute, despre ceva mai mult decat citim si noi pe prospect. De fapt noi putem sti mai mult decat ei. Ca de exemplu EU. Eu stiu ca vaccinul (Pfizer...dar si celelalte sunt tot cam pe acolo) este inca in faza clinica 3 (Emergency authorization is required as its Phase III clinical trials are still ongoing: monitoring of the primary outcomes will continue until August 2021, while monitoring of the secondary outcomes will continue until January 2023 (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728) si ca aceasta este o autorizare provizorie a vaccinului. Si faptul ca poate nici ei nu stiu si nici publicul nu e informat despre asta este o problema. Sunt de acord ca vulnerabilii sunt mai in avntaj daca se vaccineaza decat daca nu dar nu ne mai bagati pe gat acest vaccin pana una alta. Daca credeti ca totul se va redeschide odata ce terminam cu vaccinarea s-ar putea sa aveti surprize pentru ca nu va mai fi mult de redeschis...
 • -2 (8 voturi)    
  dar (Marţi, 16 februarie 2021, 10:34)

  Mazeta [utilizator]

  Cine a plătit studiul?
  • 0 (4 voturi)    
   probabl il face HN (Marţi, 16 februarie 2021, 13:00)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   din convingere
 • +3 (3 voturi)    
  am fost cu totii tineri... (Marţi, 16 februarie 2021, 10:45)

  SilentBob [utilizator]

  ...si rebeli. Nu se vaccineaza acum, si peste 10-20 de ani, cand vor avea si copii, isi vor schimba atitudinea. Si generatia mea a avut rebelii ei, care acum au 1-2 copii, catel, casa, bucurii si greutati. Nimic senzational.
 • +3 (7 voturi)    
  Dezinfo (Marţi, 16 februarie 2021, 10:51)

  Socrate2021 [utilizator]

  Cat de reprezentativ e esantionul pe care s’a facut studiul daca
  “Jumătate dintre participanții la studiu au declarat că suferă în prezent de o boală cronică, de la afecțiuni cardio-vasculare, obezitate/ greutate peste limită şi până la boli auto-imune.”
  Ca sa fie rerezentativ, ar insemna ca jumatate din populatie e oficial bolnava cronic.
 • 0 (6 voturi)    
  The smartest Musk (Marţi, 16 februarie 2021, 11:00)

  TrickyWicky [utilizator]

  Billionaire business mogul Elon Musk has said he and his family do not plan to get vaccinated against coronavirus when a jab becomes available.

  The Tesla CEO, worth a reported $68 billion, also criticised US lockdown measures, which some experts claim could have saved thousands of lives.

  He said the pandemic has “questioned my faith in humanity” because people have become “irrational”.
 • 0 (4 voturi)    
  pfui (Marţi, 16 februarie 2021, 11:08)

  Point [utilizator]

  bine ca m-am linistit.ipsos mi-a reparat casa,care mai avea putin si cadea datorita asaltului armatei de vaccinisti...

  daca mai aveam indoieli cu privinta la manarirea cifrelor,acum sunt satul.''studiile''aparute ca ciupercile,care se bateau in cap cu logica,dupa intoarcerile ca la ploiesti ale capatinilor lumii(inclusiv imparatul palton),dupa milioanele de morti din italia,lipsiti de locuri de inmormantare,dupa toate balariile astea,vine ipsos cu trompeta asta de sondaj.
  eu inteleg nelinistea puternicilor lumii,chiar si a guvernelor,ei se tem ca oile or sa scape din tarc si sa zburde(doamne feri)libere si de capul lor.
  pai se poate tovarasi?
  btw,cum mai e cu interdictia de circulare noaptea.
  a dat rezultate?ca unii mai vor!!!
 • 0 (4 voturi)    
  Datele procentuale sunt eronate, (Marţi, 16 februarie 2021, 11:24)

  Cripto [utilizator]

  prin modul de prezentare atat a intrebarilor cat si a variantelor si raspunsurilor date. In realitate intreaba in jur si ai sa vezi o rata de PESTE 50% care NU doresc sa se vaccineze. Ciudat este cum ajung astfel de "sondaje" sa fie prezentate de hotnews, desi sunt "statistically" si "politically" corecte.
 • +1 (5 voturi)    
  Vaccinare (Marţi, 16 februarie 2021, 11:54)

  Arkantas [utilizator]

  Atatea controverse despre vaccinarea Covid , pro sau contra ...intai asiguratzi posibilitatea vaccinarii (si a programarii ) tuturor si apoi lansatzi tot felul de statistici si grafice ....
 • 0 (4 voturi)    
  curios, (Marţi, 16 februarie 2021, 13:47)

  nick1587873340950 [utilizator]

  stau pe o scare cu 10 apartamente ~ 40 de locuitori si nici unul nu vea sa se vaccineze. ce sondaje faceti/prezentati voi ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by