Libocor, BRD: Datele privind evoluția PIB sunt peste asteptari, dar trebuie citite cu precauție/ Măsurile de consolidare bugetară nu au fost niciodată suficiente în ultimii 30 de ani

de DP     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2021, 15:57 Economie | Finanţe & Bănci


Florian Libocor, economist șef BRD
Foto: Hotnews
Datele transmise luni de INS sunt bune, peste asteptari, dar trebuie citite cu precauție, spune economistul șef al BRD, Florian Libocor, într-o discuție cu HotNews.ro ”Chiar și în comunicatul INS se face referire la “dificultățile legate de colectarea datelor” și, mai concret, la “creșterea ratei de non-răspuns”. Aceste dificultăți sunt o consecință a crizei pandemice în ansamblu și a fiecărei componente a acesteia în detaliu (starea de urgență/alertă, limitări, restricții etc). Revenind, da, aceste date vor fi revizuite în următorii 2 ani. Doar după acest interval vom avea o imagine finală sau oricum mai clară a performanței economice din 2020. Deci vor fi revizuite, asta nu este o noutate. Ceea ce va fi probabil diferit de ceilalți ani, va fi amplitudinea revizuirii. Mă astept să fie mai mare”, consideră Libocor.

Întrebat care ar fi putut fi motoarele care au ajutat economia să nu cadă mai abrupt, Libocor spune: ” Nu avem încă datele defalcate, dar vor fi disponibile în circa 4-5 săptămâni. Acum pornesc de la asumpția că rezultatul semnal peste așteptări publicat azi (o contracție mai mică față de ceea ce se aștepta) ar putea fi explicat printr-o reziliență mai mare a consumului datorită componentei “administrație publică”, o contracție mai mică a sectorului industrial și o performanță pozitivă peste așteptări a sectorului construcțiilor. Pe de altă parte, tocmai comportamentul sectorului construcțiilor ridică un semn de întrebare. Este relativ greu de explicat o evoluție pozitivă a acestui sector (care intră în categoria leading indicators) anticipat sau simultan cu o contracție a PIB. Spre exemplu, acest sector a crescut cu circa 17% în 2019 ceea ce, teoretic, nu a anticipat o contracție a PIB în 2020”, spune economistul șef al BRD.

Cât privește anul în curs, BRD a revizuit în sens pozitiv evoluția PIB la +1.4%. ”Asta, chiar dacă încă din anul 2018 am anunțat (în cadrul conferinței AAFBR din acel an) încheierea fazei de creștere a economiei în anul 2019 și intrarea în faza de contracție pentru o perioada de 2 ani, adică 2020 și 2021. Astfel, este posibil că durata anticipată în 2018 pentru faza de contracție să fie mai scurtă și să se fi consumat în 2020. Este posibil, însă este prea devreme pentru a discuta de certitudini. De ce atâta precauție? Deoarece sunt convins că nu există motive pentru a întra într-o stare de exuberanță sau relaxare. Contextul s-a îmbunătățit, chiar dacă doar marginal, dar să ne aducem aminte, anul trecut după primul val al pandemiei am avut aceeași situație și a urmat al doilea val. Pe scurt, doresc să spun că nici teama și nici exuberanța nu ne vor ajută să trecem peste această provocare/ pandemie. Prudența, în schimb, da”, spune Florian Libocor.

Cu privire la măsurile de consolidare bugetară pe care Guvernul urmărește să le ia, Libocor crede că asemenea măsuri ”nu au fost niciodată suficiente în ultimii 30 de ani”.Motivul? ”Ceea ce se adopta efectiv a fost întotdeauna fracție (preponderent destul de mică) din ceea ce se anunța inițial. Revenind, reducerea deficitului bugetar de la 9,8% din PIB în 2020, la 7,2% în 2021 este o țintă foarte ambițioasă dar nu imposibilă. În anul 2020, echivalentul a 3,65% din PIB a fost cheltuit pentru a susține măsurile de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19. În calcul nu întră garanțiile. Dacă aceste măsuri nu ar fi fost luate, deficitul de anul trecut ar fi fost mai mic cu 3,65 puncte procentuale, adică 6,15% din PIB. Pachetul de măsuri de prevenire și combatere a pandemiei este estimat a fi echivalentul a 1,29% din PIB în acest an. Astfel, diferența de 2,36 p.p. este cea mai consistentă componentă a reducerii deficitului bugetar din acest an. Diferența de acoperit/realizat până la țintă de 2,6 pp prin alte măsuri (să le numim active) este de 0,24 pp. Întrebarea căreia trebuie să i se răspundă anticipat este dacă în 2021 susținerea financiară de 1,29% din PIB pentru pachetul de măsurile de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19 este suficientă. Astfel, cred că am analizat suficient de simplu și clar noțiunea de suficiență. Cât privește prioritățile, opinia mea este relativ neschimbată și cred că este suficient să spun: investițiile, inovația, infrastructură”, consideră economistul-șef al BRD.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1559 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Asumptia presupunerii... (Marţi, 16 februarie 2021, 17:25)

  Booghy76 [utilizator]

  Fara comentarii
 • +2 (2 voturi)    
  Sa vedem amplitudinea revizuirii (Marţi, 16 februarie 2021, 19:15)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ce se vede din avion?
  Vroiam sa zic de INS.
  Trebuie privit cu rezervă.

  Trebuie spus ca nu au fost comenzi noi in industrie!

  In mod categoric s-a redus consumul populației!

  Cresteri de salarii nu au fost poate la unii bugetari cu sporul de covid.
  Pensiile au avut o crestere de abia din septembrie si nu e semnificativ la un an de zile.

  Agricultura nu apare in discuție dar nu a putut aduce plusvaloare in PIB in 2020.
  In anii anteriori aici era o contribuție buna!
  Seceta a fost profundă in 2020!
  Iar ce s-a produs cu subvenții se exportă de trepadusii care aduna recolta fermierilor pe bani putini.

  Constructiile au crescut dar nu stiu ce mari proiecte sa umfle asa cifrele!
  Pentru ca pana la urma in zona constructiilor nu sunt date reale si certe.
  E o zona obscură si cam atat zic!
  Data necuantificabile.
  Sa vina cresterea in constructii de la km de autostrada inaugurați in campania electorală?

  Am vazut si date ca ar fi o crestere pe zona serviciilor in special transporturile.

  Per total poate ca nu sunt corecte datele si zic sa nu ne imbatam cu apa de ploaie.

  Oricum a pe minus dar e la aprecierea fiecaruia sa spună mai mult sau mai putin.
  Sau sa interpreteze date.

  Sunt si unele plusuri precum
  acumularile populației in sistemul bancar.
  Stabilitatea bancară a permis statului sa se împrumute de la intern.
  Statul este, încă, cel mai bun la împrumutat!

  S-a redus usor ritmul de creditare a populației .
  Creeditarea populației a fost pentru imobiliare cu pondere însemnata la Prima Casa.
  Per sistem economiile populației si a firmelor nu se întorc in creditarea firmelor pentru ca nu sunt proiecte.

  Factorul de fructificare a economiilor e pe undeva la 0,67.

  In economie sunt si alte hibe precum:
  - Furnizori neachitati,
  - Lipsa comenzi noi in industrie,
  - Export de bunuri materiale neprocesate.

  Contextul pare sa se îmbunătățit doar marginal si trebuie tinut cont de realitățile înconjurătoare.
  Nu cred ca in 2021 ca fi crestere economică sau PIB sa creasca.
  Poate ceva modest.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by