​OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial. Pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari, dispare sporul de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2021, 23:02 Economie | Finanţe & Bănci


OUG masuri reducere cheltuieli
Foto: Monitorul Oficial
Ordonanța de Urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor adoptată joi de Guvern a fost publicată în Monitorul oficial. Măsurile sunt cele anunțate anterior, printre care menționăm că pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari în acest an, dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului și altele. Toate măsurile din Ordonanță, conform preambulului, economisesc 1% din PIB.

Revenind la pensii, practic punctul de pensie va rămâne la 1.442 lei, așa cum s-a majorat anul trecut, în septembrie. În ceea ce privește anul viitor, se are în vedere creșterea cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% (vom afla la momentul respectiv procentul exact) din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Față de varianta inițială, textul OUG precizează că e vorba de câștigul salarial cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Majorarea și data de acordare se vor stabili anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Alte măsuri:

 • Nu se vor acorda vouchere de vacanță pentru bugetari în acest an.

 • Dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului

 • Studenții de până la 26 de ani vor avea un tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Practic se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

 • S-a autorizat ca universitățile, pentru creditele bugetare din sold la finanțarea de bază, pentru sumele rămase neconsumate și reportate din anii precedenți la obiectivele de investiții noi, precum și pentru sumele rămase necheltuite din investiții finalizate, să le redistribuie pentru obiective de investiții noi, obiective de investiții în continuare, precum și pentru alte cheltuieli de natura investițiilor. Sumele rămase în sold pentru facilități de transport studenți pot fi utilizate în anii următori și pentru acordarea de burse pentru aceștia.

 • Se prorogă până la 1 aprilie 2022 aplicarea unei legi prin care personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, puteau primi drepturi de natură salarială și de asistență socială.

 • Unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcționează în interiorul acestora sau în unități militare, în condițiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare. Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

 • Pentru personalul ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea şi, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se vor suporta din bugetele instituţiilor trimiţătoare.

 • S-a făcut o clarificare privind numărul de zile de concediu la care personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe are dreptul, prin corelarea cu prevederile ce reglementează numărul de zile de concediu acordat personalului de îndrumare, conducere și control din inspectoratele școlare. Practic, noul articol sună așa: "Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii".

Conform Ministerului Finanțelor:

Modificările în ceea ce privește pensiile determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8,922 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 determină o reducere a deficitului bugetar cu 1,653 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB.

Eliminarea sporului de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18534 vizualizari

 • +1 (23 voturi)    
  Am invins! (Joi, 18 februarie 2021, 23:35)

  holinessdani [utilizator]

  Acum ca am lovit in categoriile cele mai defavorizate din Romania nimic nu ne mai sta in cale ca tara sa urce pe culmile cele mai inalte de prosperitate si progres.
  In frunte cu mult iubitul si stimatul presedinte, binenteles.
  • +3 (13 voturi)    
   Exista solutii pentru majorarea pensiilor (Vineri, 19 februarie 2021, 0:28)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Bineinteles ca nu le-a dat prin cap sa :
   - desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% toate pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
   - desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
   - desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii
   - desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
   - desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
   - desfiinteze Institutul Tapului Levantin
   - reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
   - reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica
 • +1 (13 voturi)    
  stai (Vineri, 19 februarie 2021, 0:06)

  cucuveauamov [utilizator]

  "Dispare sporul de 30%...cu exceptia prefectului si subprefectilor" ... misto, nu?
  • +7 (9 voturi)    
   perfectii prefecti. (Vineri, 19 februarie 2021, 8:56)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Pai, nu-s ei cei mai " spornici" la furt ( scuze, am vrut sa scriu:" la folosirea eficienta a banului public" si uite ce-a iesit)?
 • +1 (5 voturi)    
  Pofta buna! (Vineri, 19 februarie 2021, 5:52)

  consumator2 [utilizator]

  .
  • +8 (14 voturi)    
   Stimati bugetari (Vineri, 19 februarie 2021, 8:39)

   Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Va invit sa va faceti concediul pe banii vostri, nu ai mei!
   • +1 (9 voturi)    
    voucherele erau din banii bugetarilor (Vineri, 19 februarie 2021, 10:05)

    zathe [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

    era pe banii bugetarilor, stai linistit. prostii plateau voucherul de vacanta din impozitul pe norma de hrana,.adica 41 la suta. sa vedem ce fac privatii fara 300 de milioane de euro de la bugetari si de statul era atat de cretin incat imprumuta suma asta si lua in 12 rate banii inapoi, de la bugetari. ca sa inteleaga si prostimea, sindicatele s-au prins: https://romanialibera.ro/sanatate/sanitas-cere-ca-indemnizatia-de-hrana-sa-ramana-impozitata-cu-10-740919
    • 0 (2 voturi)    
     Se descurca si fara 300 de milioane (Vineri, 19 februarie 2021, 13:46)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui zathe

     Daca vrem sa ajutam cu adevarat HORECA, pe vouchere ar trebui sa scrie "Valabil pentru sejururi de duminica pana vineri, in perioadele 15 septembrie - 15 decembrie si 15 ianuarie - 15 iunie.". Atunci, da, am ajuta HORECA, ar avea clienti si in perioadele moarte. In perioadele in care oricum au grad mare de ocupare, cel care vine cu voucherul nu face decat sa ocupe locul altuia care ar plati cu bani, deci HORECA pierde pe pere ce ia pe mere.
     • -2 (2 voturi)    
      bugetarul salvator, in perioade moarte?! (Vineri, 19 februarie 2021, 16:58)

      zathe [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

      De ce sa ma duc tot eu in extrasezon, daca statul imi ia banii aia din buzunar ca sa ajute privatul? Banii pentru Horeca sut luati de stat de la banci, eu platesc 1600 total, pentru voucherull de 1450, asa ca am pierdere. Angajatorul de la stat te intreaba, vrei sau nu vouchere, nu iti spune ca le platesti din banii tai, impozitati din norma de hrana, dai 10 la suta impozit inainte sa primesti cardul, ceea ce e si ilegal, cum platesti impozit pe ceva inainte sa primesti produsul? Daca refuzi voucherele, scapi de plata impozitului de 145 lei, atata tot. Cei care au refuzat voucherul de vacanta s-au ales tot cu bani impozitati 41 la suta din borma de hrana, cazuri reale si verificabile unde lucrez. Din pacate, pagubitii nu s-au dus la DNA , desi au vazut ca le lipsesc cem 145 net lunar. Pentru omul simplu e greu sa se prinda ce bani se retin, pentru ca pe fluturas nu scrie absolut nicaieri decat suma totala bruta, ca norma de hrana si nu si impozitarea.. Astia de la horeca nu inseamna alea 700 de hoteluri si pensiuni puse pe o lista, doar alea primeau pomana din bunzunarul bugetarilor, industria e mult mai mare, nimeni nu plange pentru ceilalti. Si dand bani la Horeca a ramas paguba de 300 de milioane de euro pentru alimentari, restaurante, hipermarketuri loco, acolo unde si-ar fi cheltuit in mod normal bugetarul norma de hrana.
   • -1 (5 voturi)    
    spre... (Vineri, 19 februarie 2021, 13:03)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

    stiinta dvs., si bugetarii platesc exact aceleasi taxe si impozite, ca si dvs. (ca numar si procent, nu stiu ca valoare...)! Nimic mai mult sau mai putin. Apoi, litoralu' si Valea....sunt rupte-n doua de "multinationalisti" si "privati", nu de bugetari! Daca tot aruncati cu piatra, seara, mai uitati-va-n oglinda, nu cred ca va va placea tot timpul ce vedeti!
    • +2 (4 voturi)    
     Te-ai enervat degeaba! (Vineri, 19 februarie 2021, 13:40)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

     Bugetarii platesc exact aceleasi taxe si impozite. Perfect, atunci sa aiba si aceleasi drepturi, nu? Deci ori statul da vouchere catre toti angajatii, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, ori nu da vouchere nimanui. Corect ar fi sa nu dea nimanui, ca nu este o cheltuiala justificata.

     Stiu argumentul, sa ajutam HORECA, dar daca vrem sa facem cu adevarat asta, pe vouchere ar trebui sa scrie "Valabil pentru sejururi de duminica pana vineri, in perioadele 15 septembrie - 15 decembrie si 15 ianuarie - 15 iunie.". Atunci, da, am ajuta HORECA, ar avea clienti si in perioadele moarte.
     • -1 (1 vot)    
      ba.... (Vineri, 19 februarie 2021, 19:27)

      mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

      nu m-am enervat deloc....voucherele sunt "date" de catre angajator: in cazul bugetarilor statul, in cazul "privatilor", altii in afara statului. Stiu sigur ca sunt angajatori (altii decat statul) care "dau" tot felul de vouchere, inclusiv de vacanta, hrana si cele numite "cadou" (ultimele, pentru bugetari nu exista...). Oricum, aceste vouchere nu sunt obligatorii pentru nimeni fie el stat sau privat, intra la categoria "bonusuri", fiecare angajator (inclusiv statul) este liber sa-l acorde sau nu, in cazul statului afla toata lumea din mas media ce si cum, in cazul celorlati angajatori, nu stie nici vantul nici pamantul, personal nici nu ma intereseaza...intamplator am aflat, de exemplu, de la o casiera Mega Image, ca salariatii lor au "tichete de masa" si alte bonusuri... Toata tevatura este iscata numai pentru bugetari, nu vad nici-o indignare a acestora (a bugetarilor, adica) pentru bonusurile primite de angatii in multinationale, de exemplu. Tot acest conflict "privati contra bugetari" este artificial si total nedrept vis s vis de bugetari in ansamblu. Pacat, nu numai in randul bugetarilor sunt amante care umfla banii de pomana, dar este adevarat ca "amantele bugetare" sunt mai vizibile...Sa ne intelegem, sper eu bine, eu vorbesc numai, si numai, dar numai, pentru bugetarii care chiar isi fac treaba si isi merita toti banii, chiar daca astia, numeric, sunt din ce in ce mai putini, in mod nedrept, sunt bagati "la gramada".....
 • -1 (11 voturi)    
  Bravo Mîțu (Vineri, 19 februarie 2021, 8:56)

  Zubizareta [utilizator]

  Votati peneleu si usereu - minus.
  Austeritate. Sa traiasca patronii si directorii pusi de PNL. Romani 4-5 ani o sa fiti saraci. Obisnuitiva cu ideea.
 • +3 (9 voturi)    
  BUGETUL (Vineri, 19 februarie 2021, 9:09)

  jidanul [utilizator]

  Acest buget este o bataie de joc. Un buget pentru distrugerea romanilor si a capitalului romanesc. Se taie de la toti romanii de rand dar, privilegiile raman pentru romanii "speciali". Raman salariile nesimtite, raman pensiile "nesimtite" si cumulul salariu-pensie. Si raman si peste 500 de parlamentari, in loc de 300, asa cum a decis prin referendum poporul roman.
 • +2 (10 voturi)    
  Guvernul neomarxist ,numit în mod greșit, (Vineri, 19 februarie 2021, 9:50)

  Rescator [utilizator]

  Guvernul Cîțu,a judecat corect.A presupus că
  în curând va da colțul ierbii,iar parcelele cele mai bune pentru păscut vor fi repartizate celor cu pensii
  și salarii sub 2000 de lei.Cei din Agenții,oficii și alte
  orificii,cu salarii între 15.000 și 30.000 de euro pe lună vor fi trimiși să pască în Dubai sau în Caraibe.
  Scapă cine poate,dacă mai poate!
 • 0 (10 voturi)    
  bugetari cu norma de hrana au tinut turismul (Vineri, 19 februarie 2021, 10:08)

  zathe [utilizator]

  ma mir ca nu au iesit acum 3 ani in strada cei pagubiti de banii luati din norma de hrana a bugetarilor. Pe norma de hrana/tichet de masa sustineai n alimenatri, hipermarketuri, toate private. Au venit hotii PSD si au directionat 300 de milioane de euro din banii bugetarilor pentru mafia horeca. de ce mafie? Pentru ca banii nu au fost pentru toate bombele si restaurantele, au mers doar pentru cei inscrisi pe o lista. Asa ca fara banii bugetarilor nu moarte horeca, eventual mor cei care s-au inscris cu pile pe lista.
 • 0 (6 voturi)    
  un medic ia 8000 doar din sporuri (Vineri, 19 februarie 2021, 10:10)

  zathe [utilizator]

  spor de 30 la suta la prefecturi, sigur aia e problema tarii. un medic spcialist ia minimum 8000 de lei doar din sporuri
 • +1 (7 voturi)    
  pensii (Vineri, 19 februarie 2021, 10:45)

  Stelistu [utilizator]

  Pensionari treziti-va, altfel veti ramane ( cei care vor trai) cu pensia actuala pana in anul 2024 !?! La un deficit bugetar de 7,2% din PIB pe 2021 sa afirmi cu nonsalanta ca nu sunt bani pentru majorarea punctului de pensie este stupid, ridicol si penibil. Urmasii securistilor comunisti cu pensii uriase, nu-i preocupa cei aproape 2 milioane de pensionari cu pensie sub 1.000 lei, ci e mai benefic de a fi promotorul STATULUI PARALEL inventat de Petrov si a firmelor de casa. Impostura maxima ! Iar ministrul muncii sa afirme ca sunt sute de pensii evidentiate doar in format letric, inseamna ca ai mintea extrem de odihnita !?! Ma mira ca stie de formatul letric ! A aratat si hartia !?! Taloanele de pensie sunt completate cu pixul sau pe imprimanta dna ministru ? Sa spui ca pensiile se reevalueaza si se recalculeaza -dar nu pe baza legii 127/2019- si fara alta baza legala este stupid, penibil si ridicol. Sa spui ca pe baza legii salarizarii unitare sunt acordate sporuri de 85% esti stupid, penibil si ridicol. Cutule cum poti sa mentii in guvern un asemnea ministru incompetent ? Nu realizezi ca subalternii isi bat joc de competenta dansei ! Poate ar fi cazul sa o trimiti la inca o specializare la Moscova, asa cum ii trimiteai si pe altii.
 • +2 (4 voturi)    
  banii de eroi covid impozitati 10 la suta! (Vineri, 19 februarie 2021, 11:17)

  zathe [utilizator]

  ca sa inteleaga poporul. bugetarii obisnuiti aveau norma de hrana, impozitata cu 10 la suta. Ministerul de finante a venit brusc in 2018 ca trebuie impozitate ca facand parte din categoria venituri din salarii si asimilate salariilor, ca sa acopere voucherele din banii fraierilor. Au pus impozit de 41,5 la suta pentru a acoperi voucherele de vacanta. Asadar, bugetarul platea 10 la suta pe norma de hrana, acum plateste 41,5 la suta plus inca 10 la suta, adica 145 lei, impozit pe voucherul de vacanta, In cifre, 41,5 la suta din doua salarii minime brut pe tara plus 145, ca sa-ti platesti din banii tai voucherul de vacanta. Daca ministerul de finante nu facea smecheria asta nu puteau ajunge cei 300 de milioane de euro la selectatii din Horeca. Iar daca era si legala miscarea ar fi impozitat corespunzator sporurile care nu sunt in CCM pentru medici si asistenti, banii de Covid. De ce banii aia au impozit de 10 la suta si nu sunt si ei venituri din salarii si asimilate salarilor? Sa nu ajunge sa spunem ca am inlocuit niste hoti cu niste prosti, la guvernare...
 • +2 (6 voturi)    
  nimic despre colectare taxe (Vineri, 19 februarie 2021, 11:42)

  di livio [utilizator]

  numa tăieri, taie de la sărăntoci și pensionari și tot îi deficit de 7%...colectare taxe în UE 40% în medie, în Ro sekuapevistă îi 25%, despre asta nime nimic, nici cîțu, nici mîțu, nici fikusz, nime...și atunci nu sînt bani de pensii și alocații pt copii, da sînt pt SPP, ce să vezi, crescu bugetu la spp ca de obicei...nu mai zic nmic de credite de angajament pt srisieapv, n-are rost, m-am plictisit
  • -2 (2 voturi)    
   unde scrie? (Vineri, 19 februarie 2021, 13:23)

   Thakka [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Unde scrie ca taie pensiile? Desi se remarca faptul ca cele mai dezavantajate ministere sunt cele conduse de USR-PLUS, nu cred ca se putea rezolva situatia in care se afla aparatul bugetar, dand jumatate din personal afara si eliminand toate sporurile prin OUG. Tara ar fi fost aruncata in aer si disponibilizatii ar fi iesit in strada in secunda 2. (sute de mii de oameni)
   Nu cred ca se putea face mare lucru fara sa se modifice cadrul legal in care se acorda fiecare spor..
   Daca anul asta se modifica legile , iar bugetul de anul viitor va cuprinde aceste modificari eu zic ca va fi bine. Daca toate sporurile actuale vor fi incluse in salarii si se va veni si cu spor de performanta, atunci o sa fie si mai rau decat e acum.
 • +4 (4 voturi)    
  personal... (Vineri, 19 februarie 2021, 13:10)

  mamenervat [utilizator]

  n-asteptam marirea pensiei in criza asta economica generata si de coruptia vechilor/noilor guvernanti! Asteptam INDEXAREA anuala a pensiei conform legii, cu indicele inflatiei, sau chestia asta se aplica numai salariului minim, ca sunt interese aici (vazi taxe, impozite, amenzi aplicabile la valoarea salariului minim, ca doar nu grija fata de talpa tarii ii omoara...)? Din pix, dai o ordonanta si se anuleaza, momentan, o lege! Misto, nu? Cica suntem stat de drept....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by