Două necunoscute ce reies din Ordonanța de urgență cu privire la pensii
1. Pensiile vor crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Ce înseamnă „cel mult 50%”, nu știm. Poate fi oricât între 0-50%.
Nu știu nici reprezentanții Ministerului Finanțelor, așa cum a arătat marti HotNews, dar nici Florin Cîțu. Premierul a avut chiar joi declarații pe temă:
„Pensiile vor crește cu rata medie anuală a inflației. Deci aici este o garanție. La care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Deci este o garanție că vor crește cu rata inflației și cu cel mult 50% din creșterea reală a câștigului”.
Fiind întrebat dacă poate fi și 10% din creșterea reală, premierul a răspuns:
„Este o garanție că vor crește. Dumneavoastră mă întrebați cu cât vor crește? Vom vedea anul viitor. Dacă economia României are o performanță foarte bună anul acesta, atunci pensiile vor crește mai mult. Depinde de noi toți cu cât vor crește pensiile”
În concluzie, vom afla ce procent se va lua în calcul și ce înseamnă „cel mult 50%” atunci când se va realiza viitorul buget.
2. O altă necunoscută ține tot de „cel mult 50%” din câștigul salarial mediu brut, dar și de inflația luată în calcul. E vorba de anii luați în considerare.
Față de varianta inițială a proiectului, textul OUG publicat în Monitorul oficial precizează că e vorba de inflația și câștigul salarial cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicați de INS.
Cu alte cuvinte, dacă se face bugetul pe 2022 până la finalul acestui an (așa cum ar fi normal, să nu se mai întârzie) atunci se va lua în considerare inflația și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut de anul trecut.
Dacă se întârzie și bugetul pe 2022 îl vor face anul viitor, atunci vor fi luate în considerare câștigul salarial și inflația din 2021.
Cu alte cuvinte, și aici este o necunoscută.
OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial. Pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari, dispare sporul de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului
Din 2008 si pana acum PSD a marit non stop pensiile si majoritatea baniilor pentru pensii vin din imprumuturi externe. Daca apare o noua criza financiara si nu se mai pot lua bani din "afara" pensionarii nu mai vad nici macar un sfert din pensie.
In plus fraierii care lucreaza acum si contribuie la pensii nu au sa mai vada nimic pentru ca toata schema piramidala are sa cada pana ajung la 70-75 de ani.
Procentul de absorbtie a fondurilor bugetare in Romania = 28% din PIB !?!. Media in UE= 40% !. De ce ne imprumutam cu dobanzi de peste 4%. De handicapati ! Evaziunea fiscala in Romania cea mai mare din UE ! Ne propunem sa o reducem ? Nu, ca de acolo vin spagile !
- Violeta Alexandru / 22.12.2020 " Vom creste pensiile si alocatiile in 2021....am spus foarte clar ca avem in vedere o crestere care sa acopere rata inflatiei si 50% din castigul salarial mediu brut pe economie" - Au crescut cu 0%.
- Florin Citu / 18.02.2020." Deci este o garanție că vor crește cu rata inflației și cu cel mult 50% din creșterea reală a câștigului ( in 2021)".- Ghiciti cu cat vor creste? La cat de grosolan mint astia, ma astept sa creasca cu peste 50%. De anul asta!
Si cu ele si fara ele nu cred ca are rost sa facem din asta o problema cu toate ca multi pensionari vor aceasta anticipație!
E normal atat timp cat pandemia e in floare!
E normal cat timp in asa zisa coaliție e o ceartă pe cașcaval.
E normal atat timp cat prognozele din Europa nu indica nimic bun.
Sunt doar asteptări.
Iar in Romania nu s-a intamplat Niciodata ca un Guvern sa pună lucrurile la punct si sa se oprească jaful.
De aceea sunt doar indicative câteva prognoze pe ici pe colo:
https://www.bnr.ro/Proiectii-BNR-6152-Mobile.aspx
Totul e albă neagra!
Azi dăm o ordonanță!
Maine o anulam!
Azi tăiem sporurile necuvenite la bugetari
Maine facem o analiza la analiza!
Si asa mai departe.
Iar asteptata crestere de pensii va fi pe undeva pe la 3%!
Indexarea asta nici nu mai conteaza pentru ca un pensionar cu UNAMIE lei va primi 30 de lei iar un pennsionar Special cu o pensie de DOUAZECIMII de lei va primi 600 lei.
Am zis acestea considerând ca Ro nu va iesi anul acesta din stagnare.
Inflația va fi 2%.
Cresterea salariului mediu brut va fi pe la 2%!
Poate si din cauza plăților compensatorii ce vor urma!
Urmăriți sistemul bancar care au bugetar cresteri de salarii de 1%, petrolistii 3%, taromistii -3% horeca 1%.
Cred ca va fi 2% iar 50% din acest procent fabulos ce se va aduna la inflatia de 2%.
Rezulta 3%!
Ceea ce am zis mai sus!
Salvați aceasta prognoza!