”Băncile centrale și autoritățile de supraveghere din Europa și din întreaga lume pun bazele integrării riscurilor climatice în activitățile lor”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la un seminar online organizat de BNR și Banca Europeană de Investiții. ”Acest lucru ar putea fi realizat pe mai multe căi. Aș putea menționa trei dintre ele: Evaluarea expunerii sectorului financiar la riscurile climatice, inclusiv considerații legate de climă în testele lor de stres; asigurarea faptului că băncile construiesc strategii adecvate și cadre de gestionare a riscului de credit pentru a face față riscurilor legate de climă și de asemenea sensibilizarea cu privire la riscurile și oportunitățile pentru economie și sectorul financiar care decurg din agenda schimbărilor climatice”, a adăugat Isărescu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii NationaleFoto: BNR

Ce a mai spus joi Guvernatorul BNR:

  • ​La nivelul Uniunii Europene, există un consens din ce în ce mai mare că recuperarea din actuala criză a coronavirsului trebuie să fie durabilă.
  • Pandemia modelează economia globală, reamintind lumii nevoia stringentă de a se adapta la schimbările climatice.
  • În acest sens, 2020 ar putea fi anul care marchează o schimbare către o creștere incluzivă, oferind o ocazie uriașă de a pune investițiile ”verzi” și digitalizarea în centrul redresării economice.
  • Principalul obstacol este legat de lipsa instrumentelor analitice, a metodologiilor și a datelor adecvate. Banca Națională a României a făcut mai mulți pași pentru a identifica, dezvolta și utiliza unele dintre instrumentele specifice pentru analiza riscurilor climatice în cadrul politicii de stabilitate financiară. Ne-am alăturat astfel altor bănci centrale care joacă un rol activ în promovarea finanțării durabile.
  • În 2019, BNR a început să investească în obligațiuni durabile și această abordare a vizat, în prima fază, obligațiunile verzi. În septembrie 2020, Banca Națională a României a devenit membru al rețelei băncilor centrale pentru ecologizarea sistemului financiar care are ca scop îmbunătățirea analizei și gestionării riscurilor legate de climă și de mediu.
  • De asemenea, este important să semnalăm inițiativa Comitetului Național Român pentru Supravegherea Macroprudențială care a înființat, în octombrie 2020, un grup de lucru care vizează dezvoltarea finanțării ecologice. Acest grup condus de BNR are o reprezentativitate largă: administrația prezidențială, ministere de resort implicate în agenda schimbărilor climatice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București, Asociația Municipiilor din România, consorții din sectorul privat, etc.
  • Permiteți-mi să menționez și analiza excelentă efectuată de BEI prin intermediul sondajului său anual de investiții, care arată că majoritatea companiilor românești au deja obiective proprii în materie de carbon și energie. Ne bucurăm să vedem că aceste tendințe sunt în concordanță cu media UE. Totuși, suntem conștienți că suntem doar la începutul acestui proces și trebuie să ne asigurăm că sectorul financiar este pregătit să susțină aceste schimbări.