Primul buget discutat sâmbătă dimineață, ultima zi pe marginea Bugetului 2021, este cel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Bugetele pentru fonduri europene nu ar fi de ajuns, dar ministrul Ghinea a spus că așteaptă bani la rectificare. Ministrul Cercetării și Digitalizării a precizat că bugetul său nu e de dezvoltare. Au existat discuții în contradictoriu și certuri între PNL și PSD. O anexă nouă prin care se acordă anumitor primării bani a supărat PSD, iar din replicile PNL pe temă se înțelege că "s-a întors roata". Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, nu a participat la dezbateri. A fost prezent doar la început, în prima zi.

Buget 2021 in Comisiile de buget-finanteFoto: Camera Deputatilor

Ministrul Cristian Ghinea a spus că are un buget de tranziție, fiind dedicat, în cea mai mare parte, programelor operaționale prezente.

“De acea îl numesc buget de tranziție. Avem prevăzute credite de angajament de 7,5 miliarde lei și credite bugetare de 2,02 miliarde lei. Cea mai mare parte din creditele bugetare merg pentru cofinanțarea proiectelor curente”, a spus Ghinea.

Potrivit acestuia, efortul foarte mare pe care ar trebui să-l facă este pentru a evita dezangajarea la finele acestui an.

“Creditele bugetare așa cum sunt prevăzute la acest capitol sunt în linie cu execuția bugetară pe anul trecut. În mod evident, la rectificare așteptăm o creștere în limita creditelor de angajament astfel încât să creștem sumele care vin în țară. Din estimările noastre ar trebui să vorbim de o dublare față de anul trecut a absorbției pentru a fi sub rata de dezangajare. A fost o discuție cu Ministerul de Finanțe pentru rectificare să mergem în sus față de creditele bugetare prezente în acest buget”,a precizat el.

Potrivit acestuia, dacă vom avea PNRR aprobat la jumătatea anului, există o oarecare predicție la Bruxelles că s-ar putea să apară acolo întârziere, poate să avem o întârziere pentru toamnă. Totuși, proiecte în curs sau începute din februarie 2020 care se încadrează în liniile de finanțare pot fi decontate prin PNRR.

Amendamentele au fost respinse, așa că bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat în forma prezentată de Guvern.

Teleman (Cercetare și Digitalizare): Nu e un buget de dezvoltare. Anul ăsta nu e petrecerea de succes

Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și-a prezentat bugetul în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanțe. La final a spus:

„Nu e un buget de dezvoltare, e unul de mentenanță. Se spune despre cercetare ca e Cenușereasa miniserelor, dar am încredere că împreună cu premierul Cîțu o să scriem finalul fericit al al poveștii ăsteia, însă nu anul ăsta e petrecerea de succes”, a spus el.

Bugetul ministerului a fost adoptat în forma inițială.

Ministerul Muncii are banii în buget pentru majorările alocațiilor din august anul trecut și 1 ianuarie 2021

"Ministerul muncii are alocate sumele pentru majorarea alocațiilor din august anul trecut și din 1 ianuarie anul acesta care au intrat deja la plata", a spus Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea a mai afirmat că: "Există o lege în parlament, în funcție de votul din parlament, ministerul va respecta legea. Sarcina noastră este sa găsim resurse financiare pentru a duce la îndeplinire. Aștept votul din Parlament și vom vedea care va fi parcursul ulterior în privința alocațiilor pentru copii".

Campania de verificare a ajutoarelor sociale arată că s-au descoperit copii fără CNP, potrivit ministrului Muncii Raluca Turcan.

“Ajutoarele sociale nu au mai fost verificate de 2 ani. Acastă campanie de verificare a ajutoarelor sociale are în primul rând scopul de a calibra nivelul ajutoarelor sociale pentru că 157 lei pentru o persoană aflată în nevoie reală de asistență sociale sunt total insuficienți. Am descoperit în urma acestei campanii copii fără CNP. Știți ce înseamnă copii ai României la 11 și 12 ani fără CNP? Este teribil. Pentru ei am deschis ajutoare sociale așa cum am deschis și pentru alte persoane vulnerabile pe care le-am identificat”, a spus Turcan.

Alo, domnu deputat, vă rog frumos, nu ne mai jigniți

Pe marginea acestui buget, membrii PNL și PSD s-au tot atacat, în special când a vorbit Florin Roman de la PNL.

Roman: Nu știu unde ați fost voi în ultimii 7 ani. Sau știți? Ați fost, parcă, la putere în România. Vorbiți de parcă noi am dus România în dezastrul pe care l-ați adus voi după 7 ani de guvernare. Atât ipocrizie, atâta indolență, cât de cât, dogmatică dacă nu pragmatică, că ideologică voi nu puteți. N-am putut să văd. Voi vorbiți de pensii prorogate? Păi vă amintesc dragi colegi.

Gabriel Zetea (PSD) a intervenit: Pe procedură domnul președinte. Asta este o întrebare adresată doamnei ministru sau grupului parlamentar PSD?

Roman: În 2018 când guvernați România ați prorogat indexarea pensiilor...

Zetea: Vă rog frumos să vorbiți cu doamna ministru. O aveți aici de față. Profitați de ocazie și vorbiți cu dânsa, nu vorbiți cu PSD, că nu vorbim aicea (apoi i-a fost închis microfonul).

A fost deschis microfonul lui Roman care a zis: Voi vorbiți de prorogare? Aici se vede fața voastră. Când ceilalți colegi v-au ascultat o oră bătând câmpii, iar vouă când vi se spune adevărul în față întrerupeți pe toată lumea. Respectați parlamentarii. (...) Eram pe creștere economică și nu ați făcut indexare de la 1 ianuarie. 9 luni le-ați păpat acea indexare cuvenită pensionarilor.

Zetea a intervenit: Domnule președinte, ale colegul o întrebare pentru doamna ministru?

Roman: Doamna ministru, haita sare pentru că ați avut curaj să vă băgați în pensii speciale și doare.

Zetea: Domnu deputat, am rugămintea să vă reglați comportamentul și vocabularul.

Roman: Și domnul Coarnă stă și se gândește: oare ce e mai bine, să devii și șef de sindicat în poliție, și parlamentar?

Zetea spune (în timp ce vorbește Roman): Domnul deputat, am rugămintea să nu vă mai comportați așa. Ce înseamnă asta? Nu e haită aicea. Suntem niște reprezentanți ai poporului român. Alo, domnu deputat, văr rog frumos nu ne mai jigniți. Ne jigniți din orice că tot PSD e de vină?

Roman: (...) voi v-ați bătut joc de pensionari...

Zetea: Nu, voi v-ați bătut joc de pensionari. Ați mințit în campania electorală că măriți pensiile cu 40%. Părinții mei îmi spun că nu s-a mărit nimic (apoi i s-a închis microfonul).

Președintele de ședință Bogdan Huțucă a intervenit și a calmat spiritele, iar apoi un membru PSD a spus că ei au folosit formule de politețe.

Roman a spus că s-a referit la haită politică.

Bugetul Ministerului Muncii, adoptat în forma Guvernului. Amendamentele au fost respinse.

O anexă nou introdusă ce supără PSD-ul

În acest an, Guvernul a introdus o Anexă în buget. Cei de la PSD au acuzat că majoritatea proiectelor respective sunt ale primăriilor PNL și USR. Supărarea lor era că nu există un criteriu după care se acordă sumele.

Au existat replici pe deoparte și de alta de unde a reieșit că acum „s-a întors roata”.

ANEXA discutata

A fost rugat și Ministerul Finanțelor să dea explicații, pentru că cei de la PSD au dorit să știe cum au fost alese localitățile.

Secretarul de stat Lucian Heiuș a recunoscut că este o anexă nou introdusă.

„Nu știu ce culoare are fiecare primar, fiecare localitate. Sunt hunedorean. Județul Hunedoara nu e pe listă. Ministerul Finanțelor doar asigură sursele de finanțare pentru diversele obiective de investitii”, a spus Heiuș, precizând că Guvernul stabilește prioritățile în funcție de nevoia de finanțare a fiecărei zone.

El a mai adăugat: Eu vă înțeleg, am fost la fel ca dvs. în aceeași ipostază, și întrebam care sunt crieteriile pe baza cărora anumite investiții sunt sau nu finanțate.

Bugetul de stat a fost adoptat de Comisiile reunite în forma inițiatorului, la fel și cel al Asigurărilor Sociale de Stat (BASS).

Citește și:

Sâmbătă - ultima zi pe Buget 2021 în Comisiile reunite de buget-finanțe. Mii de amendamente nici măcar nu au fost citite de inițiatori, în primele două zile