„Oracolul din Omaha” Warren Buffett a recunoscut că a făcut o greșeală în 2020, relatează CNN.

Warren BuffettFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Magnatul financiar a dezvăluit în scrisoarea sa anuală adresată acționarilor Berkshire Hathaway, compania sa de investiții, că aceasta a făcut anul trecut o amortizare în valoare de 11 miliarde de dolari legată de achiziția Precision Castparts din 2016, catalogând acțiunea drept „o greșeală”.

Miliardarul în vârstă de 90 de ani, președinte al Berkshire din 1970, a afirmat în scrisoarea anuală că amortizarea „urâtă” are o explicație simplă.

„Am plătit prea mult pentru companie”, a afirmat Buffett, explicând că „eroarea mea de calcul a fost devoalată de evoluțiile adverse din întreaga industrie aerospațială”.

Însă în pofida pierderii respective și a repercusiunilor pandemiei de COVID-19 asupra economiei mondiale, Berkshire s-a bucurat de un 2020 solid.

Bilanțul financiar publicat duminică de companie arătă un profit net de 35,8 miliarde de dolari în trimestrul 4 al anului trecut, o creștere de 23% față de exercițiul financiar precedent, și o creștere de aproape 14% a profitului operațional comparativ cu trimestrul 3 din 2020.

Buffett a anunțat de asemenea că adunarea generală a acționarilor Berkshire din 1 mai, în mod normal ținută la locuința din Omaha a miliardarului, va fi transmisă live anul acesta din Los Angeles pentru ca vicepreședintele Charlie Munger, care locuiește în California, să poată participa.

Munger, în vârstă de 97 de ani, nu a participat la adunarea generală a acționarilor ținută virtual anul trecut datorită pandemiei de COVID-19, lui Buffet alăturându-i-se pe scenă un alt vicepreședinte al Berkshire, Greg Abel.

„Mi-a fost dor de el anul trecut și, mai important, este clar că și vouă v-a fost dor de el”, a declarat Buffett referindu-se la Munger.

„Oracolul din Omaha” a mai spus în scrisoare că speră ca adunarea să poată avea loc din nou în persoană începând din 2022.

FOTO: Michael Folmer / Alamy / Profimedia Images

„Viitor sumbru”

Buffett a dezvăluit de asemenea o parte a gândurilor sale despre starea generală a piețelor, afirmând că, în pofida unei creșteri recente, nu este un fan al obligațiunilor al căror randament se află la un minim istoric.

„Nu este de investit în obligațiuni zilele acestea”, a afirmat miliardarul, adăugând că randamentul obligațiunilor emise pe 10 ani de Trezoreria SUA, acum undeva în jurul a 1,46%, era de 15,8% în 1981.

„În anumite țări mari și importante, precum Germania și Japonia, investitorii obțin un randament negativ din datorii suverane în valoare de trilioane de dolari. Investitorii în obligațiuni cu câștig fix din întreaga lume - indiferent că este vorba de fonduri de pensii, companii de asigurări sau pensionari - se confruntă cu un viitor sumbru”, a notat Buffett.

Deși recent a testat apele în privința unor giganți tech ca Apple sau Amazon, majoritatea investițiilor Berkshire sunt în acțiuni „tradiționale” care cresc mai încet precum Chevron, Verizon, American Express și Coca Cola (Buffett este un băutor înrăit de Cola Cherry).

„Zecile de milioane de alți investitori și speculanți din Statele Unite și alte părți au la dispoziția lor o largă varietate de alegeri de acțiuni care să fie pe gustul lor. Ei vor directori executivi și guru ai piețelor cu idei ademenitoare”, a scris Buffett.

„Ar trebui să adaug că mulți dintre acei investitori se vor descurca destul de bine”, a afirmat miliardarul, subliniind însă încă odată mentalitatea sa răbdătoare cu privire la investiții.

„Este nevoie doar de trecerea timpului, un calm interior, o diversificare amplă și o minimalizare a tranzacțiilor și comisioanelor”, a conchis Warren Buffett.

Citește și: