Bitcoin se află într-un punct de cotitură, putând deveni în curând moneda favorită pentru comerțul internațional sau imploda din cauza investitorilor speculativi, afirmă o analiză a Citigroup citată de Reuters.

BitcoinFoto: Adam Galt / Caia Image / Profimedia

Raportul analiștilor de la Citigroup notează că bitcoin ar putea fi la începutul unei „transformări masive” care să propage criptomoneda în mainstream după ce a fost îmbrățișată de giganți ca Tesla și Mastercard.

Aceștia subliniază că implicarea tot mai mare din partea investitorilor instituționali în ultimii ani este o schimbare de paradigmă majoră în comparație cu ultimul deceniu în care marii investitori s-au axat pe sectorul de retail.

Bitcoin ar putea fi „poziționată optim” să devină moneda preferată pentru comerțul internațional dacă băncile centrale își vor implementa planurile de a emite monede digitale care să poată fi accesate de către afaceri și indivizi prin intermediul unor portofele virtuale, potrivit raportului Citi.

Bitcoinii nu sunt deocamdată folosiți pe larg ca metodă de plată în comerțul marilor economii ale lumii din cauza volatilității ridicate însă în ultimul an s-a extins tot mai mult pe unele piețe emergente.

Transformarea bitcoin în monedă favorită pentru comerțul internațional, statut deținut deocamdată de dolar, depinde de schimbări pe piața criptomonedelor care să permită o participare mai mare a investitorilor instituționali și o supraveghere mai atentă din partea autorităților de reglementare, mai afirmă raportul.

Însă unele schimbări în mediul macroeconomic ar putea duce la scăderea cererii pentru bitcoin, avertizează analiștii Citi.

Creșterea explozivă a bitcoin din ultimele 15 luni a fost alimentată de speculațiile potrivit cărora criptomoneda ar putea servi ca o protecție împotriva inflației însă prețul acesteia a scăzut cu peste 11.000 de dolari în ultimele zile date fiind semnele de întrebare privind sustenabilitatea unor prețuri atât de ridicate.

„Există o serie de riscuri și obstacole care stau în calea progresului bitcoin”, afirmă analiștii de la Citi, aceștia adăugând că „însă cântărirea acestor potențiale probleme cu oportunitățile ne duce la concluzia că bitcoin este într-un punct de cotitură”.

Prețul bitcoin a crescut cu 4,5% luni dimineața, fiind tranzacționat cu 47.284 de dolari în momentul scrierii acestui articol - o creștere globală de 60% de la începutul anului.

Citește și: