România a înregistrat un deficit bugetar de 3,69 miliarde lei, în ianuarie 2021, de 8 ori mai mare decât cel din aceeași lună a anului precedent. Ca procent din PIB, acesta se situează la 0,33%, comparativ cu 0,04% în ianuarie 2020. Vorbim de prima lună a acestui an, iar lucrurile se pot schimba pe parcurs pentru ca deficitul să fie cel din bugetul adoptat mai devreme, adică 7,16%. Să nu uităm că urmează a se încasa, în perioada următoare, bani din restanțele de anul trecut prin procedura de eșalonare simplificată. Finanțele anticipează în jur de 7 miliarde lei din asta, dar rămâne de văzut dacă așa va fi.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Revenind la execuția pe ianuarie, potrivit Ministerului Finanțelor, sume în valoare de 2,29 miliarde lei (0,2% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

“Astfel, în luna ianuarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,03 miliarde lei mai mari decât nivelul lunii ianuarie 2020 pentru susținerea lichidității în sectorul privat, iar cheltuielile de investiții au fost cu 0,39 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent și plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 0,86 miliarde lei”, menționează sursa citată.

Conform Ministerului, veniturile bugetului general consolidat au însumat 29,18 mld lei în ianuarie 2021, cu 5,9% peste nivelul încasat în luna similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au stagnat la 2,6% din PIB.

“Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții pozitive (în principal fonduri europene, venituri nefiscale, precum și încasările din contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit), mai puțin veniturile din TVA, care au consemnat o scădere, însă pe fondul accelerării restituirilor de TVA pentru susținerea lichidității în sectorul privat”, spune MF.

Încasările nete din TVA au înregistrat 6,05 mld lei în ianuarie, în scădere cu 9,4% comparativ cu nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.

  • Scăderea încasărilor nete din TVA este explicată de majorarea restituirilor din TVA cu 60%, an/an (+1,03 mld lei: 2,76 mld lei în ianuarie 2021, comparativ cu 1,72 mld lei în ianuarie 2020), cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar în contextul actual. De altfel, în perioada analizată, se constată creșterea cu 4,9% a veniturilor brute din TVA.

"Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 32,87 mld lei au crescut în termeni nominali cu 17,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale de la 2,7% din PIB în luna ianuarie 2020 la 2,9% din PIB în luna ianuarie 2021. Majorarea cheltuielilor este determinată și de continuarea măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (863,0 mil lei)", spune Ministerul Finanțelor.

  • Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 1,9 mld lei, cu 48,2% mai mari comparativ cu anul precedent.
  • Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 1,7 mld lei, în creștere cu 29,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, spune MF, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 14,6 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.