Avem acele măsuri de conectare case de marcat, e-factura și așa mai departe. Acolo nu conectarea în sine rezolvă problema (de colectare a veniturilor n.r.), nu colectarea datelor la ANAF este dezideratul, ci utilizarea acelor date, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul TaxEU Forum 2021.

Dan ManolescuFoto: TaxEU Forum 2021

„De 5 ani ne chinuim să conectăm casele de marcat. N-am reușit decât să obligăm pe toți agenții economici să-și cumpere case de marcat. Agenții economici și-au făcut treaba, la nivel de economie. Rămâne să-și facă și statul treaba în a folosi acele date din casele de marcat. Conectarea în sine nu folosește la nimic dacă ulterior datele strânse prin această metodă de schimb de informații cu acele aparate nu sunt folosite în sensul în care trebuie”, a spus el.

Potrivit acestuia, statul ar trebui să-și facă treaba și să colecteze atât cât se poate de la toți participanții la mediul economic, reiese din declarațiile lui.

• Să nu ne așteptăm să ducă doar unii în cârcă această greutate, că nu se poate. Să-și facă treaba în ceea ce privește modalitatea de control.

„Informații sunt și acum disponibile, revenind la ideea de case de marcat conectate. Nu neapărat de acele informații ducem lipsă ca să reușim să colectăm mai mult din zona de TVA. În 2015 au fost o serie de acțiuni pe zona caselor de marcat care au produs efecte la nivel macro dacă ne uităm la încasări. Dacă ne aducem aminte au fost destul de multe țipete legate de modul în care ANAF a făcut acest lucru, închideri de magazine, de business-uri. Lucrurile la acel moment au stagnat, s-au oprit și am ajuns iară în situația în care suntem astăzi de a ne dori conectarea caselor ca să știm cine nu dă bon fiscal. Cred că se cam știe și acum cine nu dă bon fiscal. Nu ne trebuie neapărat case de marcat (electronice n.r.). Poate acea metodă de conectare va face aceste lucruri mult mai evidente”, a explicat Dan Manolescu.

• Îmi doresc să se termine odată această pandemie, să revenim la acele reguli bugetare impuse de către alții, că se pare că noi nu suntem în stare să ni le impunem singuri. Atâta timp cât avem o obligație impusă de UE să ne încadrăm în 3%, făceam ce făceam și cheltuiam astfel încât să ne încadrăm în 3%. Ne-au lăsat cei de la UE să cheltuim mai mult, am ajuns la 10%, la aceleași venituri.

• E clar că avem o problemă în zona de cheltuieli și atâta vreme cât acolo nu reușim să gestionăm lucrurile, nu cred că putem rezolva.