V-aș propune să începem invers, adică prin a fi de acord cu toții că România are nevoie de o creștere de cel puțin 30% a veniturilor bugetare actuale, a declarat Radu Crăciun, președinte BCR Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în cadrul TaxEU Forum. „Cu alte cuvinte să începem cu un obiectiv de creștere a veniturilor bugetare, urmând ca apoi să vedem modul în care putem atinge acest obiectiv”, a spus el.

• Creșterea de 30% a veniturilor bugetare ne va aduce în linie cu celelalte țări europene. De aici acele diferențe pe care le constatăm când vine vorba de acele alocări de cheltuieli comparativ cu alte state, se vor diminua și ele.
„Ar fi o iluzie să ne imaginăm că această creștere o putem realiza doar din eliminarea evaziunii fiscale. Sigur, este un element important, dar trebuie să vedem și elefantul din cameră. Elefantul din cameră este că anumite impozite vor trebui să fie crescute: parte a eliminării excepțiilor, divergențelor dintre impozitarea capitalului și forței de muncă și așa mai departe”, a explicat Radu Crăciun.
Parcă nu înțelegem în ce situație de aflăm
„A fost dezamăgitor să văd că pe proiecții pe termen mediu ale bugetului, veniturile sunt estimate să rămână la același nivel. Parcă nu înțelegem în ce situație ne aflăm. Dacă s-ar preconiza o creștere a anumitor impozite, bazându-ne pe principiul predictibilității, acestea trebuie anunțate cu 1-2 ani înainte”, a spus el.
• Cei care ne guvernează ar trebui să vină cu niște planuri credibile, predictibile și exacte legate de modul în care își propun să gestioneze veniturile bugetare în creștere din următorii 3 ani.
„Tot timpul ne raportăm la PIB când vine vorba de cheltuieli, dar nu o facem când vine vorba de venituri, ori asta n-are niciun sens pentru că ceea ce vedem este faptul că bucățile din tort pe care noi le alocăm respectă regulile feliilor de tort ale altor țări, doar că tortul nostru este mult mai mic. Aici deja s-a anticipat ce vreau să spun. Este vorba de veniturile bugetare ca pondere în PIB”, a explicat Radu Crăciun.
România are de departe cele mai mici venituri bugetare raportate la PIB, spune el.
„Asta face ca raportat la PIB și cheltuielile pentru sănătate, educație să fie mult mai mici decât în alte țări, dar atât putem”, a mai spus președintele APAPR.
• Noi alocăm cheltuieli bugetare din tortul pe care nu-l avem. Aici mă refer la deficitul bugetar. În 2019 România a avut de departe cel mai mare deficit bugetar din UE, în condițiile în care țările din UE erau pe o tendință de scădere a deficitelor.
• În momentul în care noi alocăm procentual din venituri la fel ca Finlanda, o facem pentru că o parte din cheltuieli sunt finanțare din banii împrumutați, pe care îi vor plăti generațiile viitoare.
• Soluția nu poate fi decât creșterea veniturilor bugetare.