Radu Crăciun: Anumite impozite vor trebui să fie crescute: parte a eliminării excepțiilor, divergențelor dintre impozitarea capitalului și forței de muncă și așa mai departe

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2021, 11:35 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Craciun
Foto: Hotnews
V-aș propune să începem invers, adică prin a fi de acord cu toții că România are nevoie de o creștere de cel puțin 30% a veniturilor bugetare actuale, a declarat Radu Crăciun, președinte BCR Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în cadrul TaxEU Forum. „Cu alte cuvinte să începem cu un obiectiv de creștere a veniturilor bugetare, urmând ca apoi să vedem modul în care putem atinge acest obiectiv”, a spus el.

• Creșterea de 30% a veniturilor bugetare ne va aduce în linie cu celelalte țări europene. De aici acele diferențe pe care le constatăm când vine vorba de acele alocări de cheltuieli comparativ cu alte state, se vor diminua și ele.

„Ar fi o iluzie să ne imaginăm că această creștere o putem realiza doar din eliminarea evaziunii fiscale. Sigur, este un element important, dar trebuie să vedem și elefantul din cameră. Elefantul din cameră este că anumite impozite vor trebui să fie crescute: parte a eliminării excepțiilor, divergențelor dintre impozitarea capitalului și forței de muncă și așa mai departe”, a explicat Radu Crăciun.

Parcă nu înțelegem în ce situație de aflăm


„A fost dezamăgitor să văd că pe proiecții pe termen mediu ale bugetului, veniturile sunt estimate să rămână la același nivel. Parcă nu înțelegem în ce situație ne aflăm. Dacă s-ar preconiza o creștere a anumitor impozite, bazându-ne pe principiul predictibilității, acestea trebuie anunțate cu 1-2 ani înainte”, a spus el.

• Cei care ne guvernează ar trebui să vină cu niște planuri credibile, predictibile și exacte legate de modul în care își propun să gestioneze veniturile bugetare în creștere din următorii 3 ani.

„Tot timpul ne raportăm la PIB când vine vorba de cheltuieli, dar nu o facem când vine vorba de venituri, ori asta n-are niciun sens pentru că ceea ce vedem este faptul că bucățile din tort pe care noi le alocăm respectă regulile feliilor de tort ale altor țări, doar că tortul nostru este mult mai mic. Aici deja s-a anticipat ce vreau să spun. Este vorba de veniturile bugetare ca pondere în PIB”, a explicat Radu Crăciun.

România are de departe cele mai mici venituri bugetare raportate la PIB, spune el.

„Asta face ca raportat la PIB și cheltuielile pentru sănătate, educație să fie mult mai mici decât în alte țări, dar atât putem”, a mai spus președintele APAPR.

• Noi alocăm cheltuieli bugetare din tortul pe care nu-l avem. Aici mă refer la deficitul bugetar. În 2019 România a avut de departe cel mai mare deficit bugetar din UE, în condițiile în care țările din UE erau pe o tendință de scădere a deficitelor.

• În momentul în care noi alocăm procentual din venituri la fel ca Finlanda, o facem pentru că o parte din cheltuieli sunt finanțare din banii împrumutați, pe care îi vor plăti generațiile viitoare.

• Soluția nu poate fi decât creșterea veniturilor bugetare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7549 vizualizari

 • +10 (28 voturi)    
  Ce poti sa te astepti de la o banca de stat... (Joi, 11 martie 2021, 11:40)

  gugurila [utilizator]

  ... sau fosta de stat ... si care gandeste ca la stat in continuare din experienta mea.

  Nene, pana nu convingi lumea ca nu mai furati, orice marire de impozite o sa duca doar la mai multa evaziune/paradisuri fiscale.
  • -2 (12 voturi)    
   La putere sunt astia de dreapta (Joi, 11 martie 2021, 13:12)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   In speta PNL si USR.
   Si astia fura?
   • -3 (9 voturi)    
    Desigur! Ca nu .... (Joi, 11 martie 2021, 13:20)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24655510-dan-barna-provocarea-generarea-proiecte-consistente-nu-vorbesc-coruptie-alte-porcarii-alea-sunt-marginale.htm
  • -6 (12 voturi)    
   pana la noi ordine, asistatii social de lux... (Joi, 11 martie 2021, 13:14)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   ...IT, PFA, drepturi de autor, plethora de exceptii fura contribuabilii onesti.

   veti intelege asta the hard way, daca e nevoie.
 • +12 (18 voturi)    
  pai (Joi, 11 martie 2021, 12:02)

  nub [utilizator]

  dupa ce ca furati cu ambele maini si picioare, mai cresteti si taxele ? maxim, ce pot sa zic !
  • +2 (8 voturi)    
   Nu el fură, bă? (Joi, 11 martie 2021, 13:29)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui nub

   Statul, bugetarii și specialii. CINE FAC DEFICITUL????
  • -1 (5 voturi)    
   intrebare (Joi, 11 martie 2021, 14:57)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui nub

   mai stii vre-o tara cu impozit pe profit mai mic decat in Romania ? Dar pe proprietate ? In care statul sa traiasca doar din TVA si impozitul pe munca, adica pe salarii ?
   Si-ti mai spun ceva : stai linistit, se fura peste tot !
   Sigur, amploarea fenomenului e diferita, pe masura fortei statului. La noi ...
 • +12 (20 voturi)    
  Gândire comunistă. (Joi, 11 martie 2021, 12:32)

  asavreau [utilizator]

  Să reduci risipa, să crești gradul de colectare, să recuperezi ce sa furat, nu poate gândi d-l Crăciun. El rezolvă simplu, cresc cheltuielile, cresc taxele cu inflația aferentă, statul este în câștig și le spun fraierilor că le-am dat. De fapt le-am luat mai mult. Cred că Radu Crăciun este elefantul care consumă și nu produce și vrea mai mult pentru pui și puicuțe.
  • +1 (9 voturi)    
   Ba spune dar nu pricepi tu ce citești! (Joi, 11 martie 2021, 13:29)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   „Tot timpul ne raportăm la PIB când vine vorba de cheltuieli, dar nu o facem când vine vorba de venituri, ori asta n-are niciun sens pentru că ceea ce vedem este faptul că bucățile din tort pe care noi le alocăm respectă regulile feliilor de tort ale altor țări, doar că tortul nostru este mult mai mic. Aici deja s-a anticipat ce vreau să spun. Este vorba de veniturile bugetare ca pondere în PIB”

   „Noi alocăm cheltuieli bugetare din tortul pe care nu-l avem. Aici mă refer la deficitul bugetar. În 2019 România a avut de departe cel mai mare deficit bugetar din UE, în condițiile în care țările din UE erau pe o tendință de scădere a deficitelor.”

   Omul spune clar că statul cheltuie pe bugetari mai mult decît are. A observat că statul nu vrea să reducă deficitul, CORECT? Și atunci ce rămâne? NOI ÎMPRUMUTURI SAU NOI IMPOZITE!!!
   • +2 (4 voturi)    
    Serios? (Joi, 11 martie 2021, 16:52)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Am priceput, dar nu-mi place ce spune. De ce nu se face nimic cu recuperarea pagubelor făcute de corupții României? De ce nu se impozitează toată lumea și sunt excepții? De ce se dau titluri onorifice unora potenți financiar și sunt scutiți de taxe și impozite? În final d-l Crăciun vrea să crească impozitele tot la cei corecți, care plătesc. D-ta traduci ce nu a spus? La bugetari este hoție inclusiv magistrații. De când este legal să primești sporuri pentru muncă periculoasă în mod continuu. Dacă-i periculoasă să fie înlocuită cu roboți, ori să se renunțe la ea. Bugetarii mor muncind periculos și magistrații la fel?
    • -1 (1 vot)    
     Nici mie nu-mi place. (Joi, 11 martie 2021, 21:57)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Băncile nu fac politică, ele doar manevrează banul. Ia-te de puliticieni, ei stabilesc beneficii, scutiri, pomeni....
     • +1 (1 vot)    
      De ce vorbesc ce nu-i treaba lor? (Vineri, 12 martie 2021, 9:00)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Deci vorbește despre ce vrea să facă politicienii și nu-și asumă ce spune?
 • +10 (14 voturi)    
  alooo, domnu' (Joi, 11 martie 2021, 12:57)

  ras-putin [utilizator]

  ce-ar fi mai intii sa scadeti cheltuilelile bugetare cu sporuri, pensii nesimtite si bugetari fara numar, fara numar?

  dup-aia se poate vorbi si de impozite.
  • -3 (11 voturi)    
   Șefule, ai citit ce spune? Sau ești funcțional? (Joi, 11 martie 2021, 13:23)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

   Nu el face politica, ci PNL-ul.
   Omul spune clar că „Noi alocăm cheltuieli bugetare din tortul pe care nu-l avem. Aici mă refer la deficitul bugetar. În 2019 România a avut de departe cel mai mare deficit bugetar din UE, în condițiile în care țările din UE erau pe o tendință de scădere a deficitelor.” deci statul cheltuie cu bugetarii și specialii bani pe care nu-i are și-i împrumută!”
 • +4 (4 voturi)    
  He he (Joi, 11 martie 2021, 13:19)

  Gigi Kent [utilizator]

  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24657936-dan-manolescu-marea-problema-bugetara-cheltuiala-trezim-riscam-conflicte-sociale-mediul-afaceri.htm
 • 0 (8 voturi)    
  Omul a prezentat bine situația. (Joi, 11 martie 2021, 13:32)

  Tayen [utilizator]

  Statul nu vrea să reducă deficitul deci vor fi necesare alte măsuri. Împrumuturi și noi taxe și impozite. DAR, DE ÎMPRUMUTAT SE ÎMPRUMUTĂ MEREU, DE ZECI DE ANI. Și atunci ce mai rămâne? NOI IMPOZITE.
  • +1 (1 vot)    
   Le dă idei. (Joi, 11 martie 2021, 16:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Câțu să nu va crește impozitele și d-l Crăciun le sugerează să o facă.
   • -1 (1 vot)    
    Ba va crește. (Joi, 11 martie 2021, 21:59)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Când cheltuieli vor crește și ele și nu îl va mai împrumuta nimeni.
 • -1 (9 voturi)    
  Trei surse de impozite (Joi, 11 martie 2021, 13:40)

  tudorl [utilizator]

  de care nu vorbeste nimeni. 1) Impozitul pe proprietate. 2) Impozitul pe comertul din piete. 3) Impozitul pe activitatile cultelor religioase. Averile acumulate legal sau ilegal,in 31 de ani ,nu preocupa politicienii,samsarii din piete zburda linistiti,fara sa emita bonuri fiscale iar veniturile din activitati religioase asigura diverse privilegii acestei categorii de cetateni.
  • -1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 martie 2021, 15:22)

   [anonim] i-a raspuns lui tudorl

  • +2 (2 voturi)    
   Comerțul din piețe zici? (Joi, 11 martie 2021, 16:58)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tudorl

   Încearcă să afli câți bani sau încasat din taxele de piață la orice primărie. Poate vei găsi câteva, puține , care au evidență și justifică. În rest banii merg la șeful.
 • +9 (11 voturi)    
  ? (Joi, 11 martie 2021, 13:47)

  frum [utilizator]

  pai de ce noi taxe si impozite? reducem din cheltuielile bugetare.
  Sa reduca din numarul de bugetari si pensiile specialilor si sa aloce acei bani altor sectoare. Si ar fi bine totusi sa nu reduca de la educatie/ sanatate ci din aparatul ala functionaresc supradimensionat si cu sporuri babane.
 • +5 (9 voturi)    
  Sa marim (Joi, 11 martie 2021, 14:11)

  TrueBlue [utilizator]

  Eu zic ca ar trebui intai sa vedem ce face statul cu banii. Apoi sa vedem daca toata lumea plateste ceea ce are de platit iar apoi sa vedem de ce unii sunt scutiti sau ajutati. Abia apoi putem vorbi de mariri la cei care suporta toata aceasta porcarie. De retinut ca in acest moment salariatul primeste 58% din leafa, restul se duce la stat (impozit, sanatate, pensie). Apoi TVA majoritar 19% si taxe locale... Si acum, ca tot discutam de sporuri, pensii speciale etc. poate era timpul ca si guvernul/parlamentul sa dea un exemplu personal si sa isi mai reduca bugetele. De asemenea, partidele, care incaseaza sute de milioane pe o lege facuta de PSD. Ce dracu'fac cu toti banii astia? Bani pe care ii obtime din imprumuturi si care trebuie dati inapoi CU DOBANDA!
 • +4 (4 voturi)    
  Impozite (Joi, 11 martie 2021, 14:27)

  marcelp55 [utilizator]

  Măi băiat deștept, de ce nu cresc impozitele pe pensiile mari și salariile mari?
  • -1 (1 vot)    
   La salarii nu mai e spatiu (Joi, 11 martie 2021, 17:43)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui marcelp55

   la cele mari deja se plateste 44% la stat, deci maxim poti sa iei 50% sa zicem si atunci e mai bine sa lucrezi in Germania decat la noi, stat cu taxe realtiv mari . La pensii ar fi dar nu ne lasa CCR ca nu vor sa piarda privilegiile nemeritate.
 • +4 (6 voturi)    
  Alt geniu (Joi, 11 martie 2021, 15:40)

  ACP [utilizator]

  vine cu ideea sa se umple o galeata ciuruita cu mai multa apa in loc sa se faca reforma si eficientizare in primul rand, dupa care se mai poate discuta. Si pana una alta unde mai viseaza el cresteri de impozite si taxe? La cei cinstiti care le platesc deja? Ca cei cu salariul minim la gri sau cei care lucreaza la negru vor fi bine mersi incontinuare. Cu cresteri de taxe se va ajunge ca unul care lucreaza in constructii la negru sa castige mai bine ca unul care lucreaza in birou, inginer sau profesor, cum era pe vremea lui Adi Nastase.
  • 0 (4 voturi)    
   Ăla din construcții muncește 12-14 ore pe zi. (Joi, 11 martie 2021, 16:34)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Plus sîmbetele.
   Profesorii lucrează doar patru. PLUS 3 LUNI CONCEDIU PE AN....
   • -2 (2 voturi)    
    Normal (Joi, 11 martie 2021, 17:38)

    ACP [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    ca lucreaza pentru ca ii raman mult mai multi bani. De altfel nimeni nu il obliga. Norma de lucru e 8 ore pe zi. Oricum si cu alea daca se trece cu salariul minim ia mult mai mult net decat unul la birou. Asa ceva nu e normal. Un mecanic agajat in Germania nu ia mai mult decat un inginer. La noi se poate, exact din cauza ca se lucreaza mult la negru.
    Iar la profesori esti total pe langa subiect, de nota 2. Profesorii au norma de predare de 18 ore sa zicem dar la care se adauga orele ramase pentru ca nu se aduce un profesor cand mai sunt 4-5 ore in scoala si cineva le preia. La acestea se mai adauga o gramada de documente, planificari, evaluari, temele pentru lucrarile de control, corectarea lor, cursuri de formare, activitati organizatorice pentru scoala, toate astea sunt peste 40 de ore pe saptamana. Sunt 3 luni de vacanta dar nu si de concediu. Trebuie prezenta in unitatea de invatamant si sunt activitati de facut, statistici, medii, cataloage de scris. E departe de ceea ce se vede la suprafata.
 • +5 (5 voturi)    
  Eu as incepe din 2 "capete": (Joi, 11 martie 2021, 15:42)

  Mrrr [utilizator]

  -cu imbunatatirea gradului de colectare si...
  -cu reducerea/optimizarea cheltuielilor bugetare!
  Dar bineinteles ca stiu si ei, ca doar nu sunt baieti prosti, doar ticalosi!
  Aleg solutia prin care cei care platesc oricum sa plateasca mai mult, iar cei care nu platesc deloc (sau partial), sa o faca in continuare la fel, nimic nou!
  SILA!
  • 0 (2 voturi)    
   In principiu incepi cu ... (Joi, 11 martie 2021, 16:29)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Mrrr

   In principiu incepi cu problema cea mai mare. Daca incepi cu reducerea / optimizarea cheltuielilor bugetare nu ajungi la "economii" de 10% din PIB in veci.

   Mai acum cateva luni facea Citu pe eroul cu taierea cheltuielilor pentru partide .... 0,01% din PIB.

   O prompterista o intreba pe Anca Dragu de ce nu renunta Parlamentul la achizitia de Dacii noi? Iar la nivel de 0,000....%

   Trebuie facut ceva cu colectarea de la cei care nu fac nici optimizare nici evaziune, cu cei care fac optimizari fiscale si cu cei care fac evaziune. Sunt procente bune aici. Nu e nevoie sa fie crescut nici un procent. Inca.
  • -5 (5 voturi)    
   Silă? (Joi, 11 martie 2021, 16:35)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Mrrr

   Când re uiți în oglindă?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by