Firmele nu pot aplica o lege prin care ar putea acorda angajaților 1.500 lei pentru plata creșei sau grădiniței (dacă doresc) pentru că nu sunt norme. HotNews.ro a scris recent. Este vorba despre o facilitate introdusă anul trecut în Codul fiscal. Pe această temă, Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a avut o intervenție la TaxEU Forum.

Gabriel BirisFoto: TaxEU Forum 2021

„Legea este deja în vigoare și companiile pot beneficia de prevederile ei. Din păcate, această oportunitate dată prin Legea 239/2020 este în acest moment destul de dificil de pus în practică în lipsa normelor de aplicare”, a spus Biriș.

• Creditul fiscal pentru educația timpurie nu interferează cu creditul fiscal pentru sponsorizările la ONG-uri. Nu trebuie nimeni să se teamă că această facilitate elimină pe cealaltă.

„Trebuie lămurit modul în care creditul fiscal este obținut prin legislația secundară. Solicit Ministerului de Finanțe să urgenteze aplicarea normelor pentru că este nevoie de clarificarea modului în care se beneficiază de această facilitate”, a explicat el.

Potrivit acestuia, trebuiesc completate inclusiv formularele de declarare a impozitului pe profit, a TVA, declarația 112 și cea cu privire la accize.

„Ele trebuiesc aprobate urgent pentru că în curând avem primele termene de plată la care ar trebui să fie deja pusă în aplicare prevederea din Codul fiscal”, a mai arătat Gabriel Biriș.

• Dacă ne închipuim sistemul de educație până terminăm facultatea ca o casă, creșa și grădinița este temelia casei. Fără ea nimic nu stă.

Citește și:

Firmele nu pot da angajaților cei 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță pentru că nu-s norme. Cornel Grama: Au trântit pur și simplu în Codul fiscal textul de două rânduri