Inspectorii antifraudă din ANAF pot acum să emită decizii de impunere, după ce au fost modificate două ordine procedurale, potrivit lui Dragoș Doroș, partener KPMG România, fost șef ANAF. Este vorba despre ordinele 3666/2020 și 3632/2020. El a făcut declarațiile la TaxEU Forum.

Dragos DorosFoto: TaxEU Forum 2021

Ce e rău

„Sunt îngrijorat personal pentru că sunt prin esență operative controalele antifraudă. Nu sunt temeinice și documentate. Nu durează mult”, a spus Doroș.

Ce e bine

„Este un lucru bun faptul că dacă se emite decizie de impunere, e un act administrativ fiscal care se poate contesta”, a explicat el.

Cum era până acum

„Antifrauda până acum era un organ de control operativ în cadrul ANAF. Adică aveam inspectorii fiscali care vin și fac inspecția și antifrauda care făcea controale operative care urmărea circuitele de mărfuri, evidența gestiunii, confisca și lanțurile infracționale. Controlul documentar se referea strict la aceste aspecte. În urma controalelor pe care le desfășurau, încheiau niște procese verbale în care atenționau despre posibilele fraude, prejudicii. Punea sechestre asupra unor bunuri care să prezerve o valoare egală sau mai mare cu ceea ce spuneau acolo”, a explicat fostul șef ANAF.

Procesele verbale se duceau la inspecția fiscală care trebuia să le ia în considerare și să documenteze acele estimări.

Decizia de impunere era emisă doar de inspecția fiscală.

„Era bine că nu ți se stabileau niște sume așa de repede. Venea o echipă de inspecție care verifica temeinic tot. Controla document cu document ca să vadă dacă e adevărat sau nu ce spunea antifrauda”, a mai spus Doroș.

Era rău, spune el, pentru că acel proces verbal nu era contestabil.